2011-03-17

Bułki z białym makiem



Łatwe, miękkie bułeczki, które przygotowałam z myślą o tych wszystkich, którzy nie mają w domu kuchennej wagi.
Wystarczy szklanka o pojemności 250 ml.

Bułki z białym makiem
10 sztuk

3/4 szklanki mleka
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki maku
1 łyżeczka drożdży instant (lub 15 g świeżych drożdży)
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej dowolnego typu

Do posmarowania bułek:
1 żółtko +1 łyżka mleka
biały mak (ok. 1 płaskiej łyżki)

Mleko, oliwę, sól i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko i powoli dodawać mąkę i mak.
Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie uformować 10 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Powinny wyraźnie urosnąć.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

17 komentarzy:

Anonimowy pisze...

och, bułeczki..uwielbiam

Alicja pisze...

wygladaja przepysznie..dalas mi pomysl na weekend...upieke i zjemm..

Majana pisze...

Piękne te bułeczki Lisko:)

Bernadeta pisze...

alez pysznie wygladaja ;)

aga pisze...

Zdjęcia sa piękne:) a te bułeczki sa cudne:)

Bożena pisze...

Wyglądają pysznie..

Aciri pisze...

Cudowne. Ja upiekę je jutro!

Skawola pisze...

śliczne te bułeczki-muszę wypróbować:)

malutka pisze...

Jeśli smakują tak jak wyglądają to chyba wypróbuję:)

Anonimowy pisze...

Bułeczki wyglądają bardzo pysznie! Mam jednak jedno małe pytanie: Gdzie kupię biały mak?? Wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy o nim słyszę:P
Pozdrawiam serdecznie!
Agata

Liska pisze...

Agato,
biały mak można kupić np. na Allegro. Jeśli będziesz miała kłopot z dostaniem go, możesz zastąpić niebieskim makiem :)

Radek pisze...

Zrobiłem (lekko zmienione). Są Pyszne! Najlepsze bułki jakie dotąd zrobiłem.

Paula pisze...

Smakowicie wygląda, może się skusze i upiekę takie bułeczki.

Anonimowy pisze...

Dziękuję serdecznie!! :)
Agata

Waniliowa Chmurka pisze...

są wspaniałe

Anonimowy pisze...

Witam,
Upiekłam te bułeczki wczoraj wieczorem na kolację - są pyszne; z zewnątrz ładnie przyrumienione, a w wewnątrz bialutkie i miękkie. Kilka zostało na dzisiejsze śniadanie i muszę z radością stwierdzić, że nie straciły na świeżości.
Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :-)
Rybka

Kejti Kejt :) pisze...

dowolna mąka pszenna - może to być pszenna pełnoziarnista, czy tylko np w jakiejś proporcji do zwykłej pszennej? z góry dziękuję za odpowiedź :)