2011-03-17
Bułki z białym makiem
Łatwe, miękkie bułeczki, które przygotowałam z myślą o tych wszystkich, którzy nie mają w domu kuchennej wagi.
Wystarczy szklanka o pojemności 250 ml.
Bułki z białym makiem
10 sztuk
3/4 szklanki mleka
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki maku
1 łyżeczka drożdży instant (lub 15 g świeżych drożdży)
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej dowolnego typu
Do posmarowania bułek:
1 żółtko +1 łyżka mleka
biały mak (ok. 1 płaskiej łyżki)
Mleko, oliwę, sól i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko i powoli dodawać mąkę i mak.
Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie uformować 10 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Powinny wyraźnie urosnąć.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
17 komentarzy:
och, bułeczki..uwielbiam
wygladaja przepysznie..dalas mi pomysl na weekend...upieke i zjemm..
Piękne te bułeczki Lisko:)
alez pysznie wygladaja ;)
Zdjęcia sa piękne:) a te bułeczki sa cudne:)
Wyglądają pysznie..
Cudowne. Ja upiekę je jutro!
śliczne te bułeczki-muszę wypróbować:)
Jeśli smakują tak jak wyglądają to chyba wypróbuję:)
Bułeczki wyglądają bardzo pysznie! Mam jednak jedno małe pytanie: Gdzie kupię biały mak?? Wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy o nim słyszę:P
Pozdrawiam serdecznie!
Agata
Agato,
biały mak można kupić np. na Allegro. Jeśli będziesz miała kłopot z dostaniem go, możesz zastąpić niebieskim makiem :)
Zrobiłem (lekko zmienione). Są Pyszne! Najlepsze bułki jakie dotąd zrobiłem.
Smakowicie wygląda, może się skusze i upiekę takie bułeczki.
Dziękuję serdecznie!! :)
Agata
są wspaniałe
Witam,
Upiekłam te bułeczki wczoraj wieczorem na kolację - są pyszne; z zewnątrz ładnie przyrumienione, a w wewnątrz bialutkie i miękkie. Kilka zostało na dzisiejsze śniadanie i muszę z radością stwierdzić, że nie straciły na świeżości.
Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :-)
Rybka
dowolna mąka pszenna - może to być pszenna pełnoziarnista, czy tylko np w jakiejś proporcji do zwykłej pszennej? z góry dziękuję za odpowiedź :)
Prześlij komentarz