2008-06-06

Uszy Hamana



Uszy Hamana

Ciasto:

100 ml mleka
1 jajko
250 g mąki
25 g cukru pudru
szczypta soli (1/4 łyżeczki)
25 g topionego i ostudzonego masła
1 łyżeczka drożdży instant

Nadzienie:
50 g mielonego maku (może być też niemielony, ale mielony lepiej się sprawdza)
30 g masła
25 g mielonych migdałów
2 łyżki miodu
1 łyżka miękkiej skórki pomarańczowej, cytrynowej lub mieszanej
1 łyżka miękkich bakalii (rodzynki lub inne)

jajko rozbełtane+łyżeczka wody do posmarowania

Ciasto:

Mleko połączyć z jajkiem, dodać drożdże, następnie mąkę, cukier, sól, a na końcu masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Nadzienie:

Wszystkie składniki oprócz maku umieścić w małym garnuszku, zagotować, następnie dodać mak. CAŁY CZAS mieszając gotować na malutkim ogniu 5 minut. Odstawić do ostudzenia.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wykrawać koła (o średnicy 8-10 cm).
Na środku każdego placuszka układać łyżeczkę maku, następnie z trzech stron zlepiać tak, by powstał nam kapelusz w kształcie trójkąta. Jeśli ciasto się słabo klei, należy palce zmoczyć wodą.

Kapelusze układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3-4 cm.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody.

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Piec ciastka 15-18 minut.





12 komentarzy:

LicCARPILAGO pisze...

hi!!

I don´t know what your blog said... but all the pictures looks so delicious!!!


cheers

Liska pisze...

Thank you:)

margot pisze...

Piękne te zdjęcia !Nie mogę sie na te zdjęcia napatrzyć !A ciastka to takie co lubię naj

Immortal pisze...

mniammm...!! świetny pomysł!! taki mały makowiec!!:D idealne na przyjecie:)

Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

uszy hamana!

Anonimowy pisze...

to są uszy Hamana, albo humentasze (hamantashen), tradycyjny żydowski wypiek na święto Purim

Anonimowy pisze...

hmm..nie rozumiem co z tym nadzieniem. najpierw jest ze w garnuszku mieszamy wszystko z wyjatkiem maku a potem nadziewamy makiem.
to kiedy ten mak mieszamy z maslem i bakaliami?

pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

moja wina
juz doczytalam
przepraszam i pozdrawiam

Anonimowy pisze...

To są USZY Hamana!!!

Świetny blog, drożdżówki z serem w piecu,
pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

ile wychodzi tych wspaniałych ciasteczek z podanego przepisu?
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Zrobiłam, teraz rosną. Zaraz trafią do pieca, i już nie mogę się doczekać spróbowania.