Codzienny, o zwartym miąższu, pszenny chleb przypominający w smaku bułki.
Najlepszy w dniu upieczenia. Następnego dnia dobry po stostowaniu.
Pszenny mleczny chleb z makiemz maszyny
240 g mleka (lub pół na pół z wodą)
460 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
3 łyżki miękkiego masła
1 łyżka maku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do wypieku chleba.
Program: BASIC lub SZYBKI.
Smacznego!
9 komentarzy:
Jest piękny! :)
Czy można go zrobić też bez użycia maszyny?
Witam, jak można upiec ten chlebek, gdy nie dorobiło się jeszcze do maszyny do wypieku chleba? :> Pozdrawiam
Lisko, a mozna nie w maszynie,tylko tak tradycyjnie, w piekarniku? Chlebek wyglada apetycznie i przepisik prosciutki;)
Można wszystkie składniki wyrobić ręcznie lub mikserem. Odstawic ciasto do wyrastania na ok. 40-60 minut, następnie przełożyć je do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami keksówki lub uformować chlebek. Przykryć ściereczką, zostawić do ponownego wyrastania (ok.40 min) i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 30-40 minut.
upiekłam i wyszedł pyszny. sama zjadłam chyba z połowę z miodem. troche go pozmieniałam ze względu na alergie córki, wiec zamiast mleka zwykłego dałam mleko sojowe z wodą, a zamiast masła - 3 łyżki oleju. z pewnoscią bede ten wypiek powtarzać :)
Chlebek wypasiony! Nie zrobiłem go sam, jadłem u kogoś, ale jest super! Zapewnie kiedyś sam sobie zrobię :)
A przy okazji zapraszam do siebie :)
www.chleby.info
www.chleby.blogspot.com
Kolejny pyszny i aromatyczny chlebek jaki wypróbowałam z Twojego przepisu :) lekko bułkowaty ale nie napompowany tylko lekki i o delikatnym smaku. Dzięki :)
szybki i pyszny!!!
wyszedł super :) wszyscy w domu zachwyceni
Pozdrawiam,
Iwona
http://kwiat-lawendy.blogspot.com/
Prześlij komentarz