2008-03-13

Hot cross buns



Bułeczki jedzone tradycyjnie w okresie Wielkanocy w Anglii.


Zaczyn:

40 g mąki pszennej chlebowej
200 g mleka
1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki drożdży instant

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość (fot 1). Wtedy należy dodać (fot. 2):

350 g mąki
50 g miękkiego masła
1 jajko
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki przyprawy do piernika
100 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wszystkie składniki wyrobić ręcznie lub mikserem ( przez ok. 3-6 minut.)
Ciasto będzie lekko klejące, maślane (fot. 3). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Ciasto podzielić na małe kulki jednakowej wielkości.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki układać w odstępach 0,5-1 cm (fot. 4).

Wtym czasie przygotować pastę (fot. 5):

110 g mąki pszennej
30 g oliwy lub oleju
ok. 70 ml wody

Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką - powstanie z tego gładka, gęsta masa.
Masę przełożyć do worka dekorującego (fot. 6) - można użyć zwykłej foliowej torebki - trzeba tylko obciąć jeden z jej rogów tak, by powstał otwór, przez który będziemy wyciskać pastę.

Na lekko podrośnięte bułeczki wyciskać masę (fot. 7).

Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (fot. 8).

W tym czasie zrobić syrop do polewania bułeczek:

120 g cukru
120 g wody
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie, ale bardzo polecam)

Cukier i wodę umieścić w garnku. Zagotować. Zdjąć z ognia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15 minut.

Wyjąć bułeczki z piekarnika i jeszcze gorące polać syropem. Zostawić tak na co najmniej 15-20 minut, by nasiąknęły syropem (fot. 10).

Smacznego!



F O T O R E L A C J A

1. Wyrośnięty zaczyn:



2. Zaczyn i inne składniki przygotowane do wyrabiania:



3. Wyrobione ciasto:



4. Uformowane bułeczki, przed wyrastaniem:



5. Przygotowanie masy do zrobienia krzyżyków:




6. Przełożenie masy do plastikowego worka 'dekorującego':



7. Robienie krzyżyków:




8. Przed wyrastaniem:



9. Po upieczeniu, nie posmarowane syropem:



10. Posmarowane syropem:

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wcześniej nie wiedziałam o ich istnieniu:)) Teraz mieszkam w Kanadzie i tu też są tradycyją w okresie Wielkanocy:)

Naskrobane pisze...

Osobiście wole robić ze świeżych drożdży, tylko ile ich w tedy dodać?
I ile to jest "200 g mleka" ?