2008-03-13
Hot cross buns
Bułeczki jedzone tradycyjnie w okresie Wielkanocy w Anglii.
Zaczyn:
40 g mąki pszennej chlebowej
200 g mleka
1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość (fot 1). Wtedy należy dodać (fot. 2):
350 g mąki
50 g miękkiego masła
1 jajko
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki przyprawy do piernika
100 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie lub mikserem ( przez ok. 3-6 minut.)
Ciasto będzie lekko klejące, maślane (fot. 3). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na małe kulki jednakowej wielkości.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki układać w odstępach 0,5-1 cm (fot. 4).
Wtym czasie przygotować pastę (fot. 5):
110 g mąki pszennej
30 g oliwy lub oleju
ok. 70 ml wody
Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką - powstanie z tego gładka, gęsta masa.
Masę przełożyć do worka dekorującego (fot. 6) - można użyć zwykłej foliowej torebki - trzeba tylko obciąć jeden z jej rogów tak, by powstał otwór, przez który będziemy wyciskać pastę.
Na lekko podrośnięte bułeczki wyciskać masę (fot. 7).
Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (fot. 8).
W tym czasie zrobić syrop do polewania bułeczek:
120 g cukru
120 g wody
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie, ale bardzo polecam)
Cukier i wodę umieścić w garnku. Zagotować. Zdjąć z ognia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15 minut.
Wyjąć bułeczki z piekarnika i jeszcze gorące polać syropem. Zostawić tak na co najmniej 15-20 minut, by nasiąknęły syropem (fot. 10).
Smacznego!
F O T O R E L A C J A
1. Wyrośnięty zaczyn:
2. Zaczyn i inne składniki przygotowane do wyrabiania:
3. Wyrobione ciasto:
4. Uformowane bułeczki, przed wyrastaniem:
5. Przygotowanie masy do zrobienia krzyżyków:
6. Przełożenie masy do plastikowego worka 'dekorującego':
7. Robienie krzyżyków:
8. Przed wyrastaniem:
9. Po upieczeniu, nie posmarowane syropem:
10. Posmarowane syropem:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Wcześniej nie wiedziałam o ich istnieniu:)) Teraz mieszkam w Kanadzie i tu też są tradycyją w okresie Wielkanocy:)
Osobiście wole robić ze świeżych drożdży, tylko ile ich w tedy dodać?
I ile to jest "200 g mleka" ?
Prześlij komentarz