2008-01-20

Wiatraczki z powidłami



Ciasto jak na Danish Braid

Instrukcja składania:
ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm.
Radełkiem lub nożem podzielić na kwadraty dowolnej wielkości
Każdy kwadrat naciąć w 4 miejscach (jak na zdjęciu nr 1)
Na srodek kwadratu położyc łyżeczkę powideł
Składać wiatraczki zawijajac do srodka ich kolejne 'ramiona'
Posmarować białkiem, posypać cukrem i ew. płatkami migdałów. Zostawić do wyrośniecia na 30 minut. Urosną nieznacznie.





Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
Piec 8-10 minut.

4 komentarze:

margot pisze...

i wszystko jasne

elisabeth pisze...

wygladaja apetycznie,musze sprobowac

Anonimowy pisze...

dziękuję za konkretną instrukcję składania wiatraczków:)
moja przygoda z pieczeniem rozpoczęła się dzięki Pani sprawdzonym przepisom,uwielbiam tu zaglądać i testować:)
pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Są bardzo smaczne i w oryginalnym kształcie. Dziekuje za przepis i instrukcję składania.