2009-07-14
Chlebek ziemniaczany z koperkiem
Jest to delikatny, jasny chleb, czy też raczej bułka, która pasuje idealnie do sera i wędzonego łososia. (Choć z ręką na sercu przyznaję, że jadłam ją ze świeżo zrobionym dżemem malinowym...)
Dodatek koperku jest opcjonalny. Jest to przepis na wypiek w maszynie, choć bez problemu można go upiec również w piekarniku.
Chlebek ziemniaczany z koperkiem.
/Potato bread with dill/
380 g pszennej mąki (dowolnego typu)
20 g świeżych drożdży, pokruszonych
ugotowany ziemniak o wadze ok. 120 g
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30 g miękkiego masła
200 ml letniej wody (lub wody pozostałej po ugotowaniu ziemniaków)
1 łyżka koperku, drobno posiekanego (opcjonalnie)
Do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietanki
MASZYNA:
Program: BASIC lub SZYBKI. Wielkość bochenka: Średni.
Przed pieczeniem, wierzch wyrośnietego chleba smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietanką.
Można też ten chleb zrobić ręcznie:
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut, aż staną się płynne.
Powoli dodajemy kolejne składniki, zaczynając od płynnych.
Wyrabiamy gładkie, dosyć luźne ciasto, które przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub tartą bułką. Odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut. Wierzch smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietanką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st c i pieczemy ok. 30-40 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Bardzo mi się ten przepis spodobał! Na pewno wypróbuję!
droga Lisko,
kolejny piękny chleb..
czy mleko w proszku można zastąpic mlekiem płynnym?
Agato,
bardzo polecam :)
Asiejko,
można zastąpić :)
Witajcie
Ten przepis wypróbuje jako pierwszy... trzymajcie kciuki:)
Mam tylko pytanie smarować jajkiem ze śmietaną, ale jaką
pozdrawia
Dowolną śmietaną: tu użyłam 18%.
Prześlij komentarz