2009-07-14

Chlebek ziemniaczany z koperkiem



Jest to delikatny, jasny chleb, czy też raczej bułka, która pasuje idealnie do sera i wędzonego łososia. (Choć z ręką na sercu przyznaję, że jadłam ją ze świeżo zrobionym dżemem malinowym...)
Dodatek koperku jest opcjonalny. Jest to przepis na wypiek w maszynie, choć bez problemu można go upiec również w piekarniku.


Chlebek ziemniaczany z koperkiem.
/Potato bread with dill/

380 g pszennej mąki (dowolnego typu)
20 g świeżych drożdży, pokruszonych
ugotowany ziemniak o wadze ok. 120 g
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30 g miękkiego masła
200 ml letniej wody (lub wody pozostałej po ugotowaniu ziemniaków)
1 łyżka koperku, drobno posiekanego (opcjonalnie)

Do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietanki

MASZYNA:
Program: BASIC lub SZYBKI. Wielkość bochenka: Średni.
Przed pieczeniem, wierzch wyrośnietego chleba smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietanką.

Można też ten chleb zrobić ręcznie:
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut, aż staną się płynne.
Powoli dodajemy kolejne składniki, zaczynając od płynnych.
Wyrabiamy gładkie, dosyć luźne ciasto, które przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub tartą bułką. Odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut. Wierzch smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietanką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st c i pieczemy ok. 30-40 minut.
Smacznego!

5 komentarzy:

Agata pisze...

Bardzo mi się ten przepis spodobał! Na pewno wypróbuję!

asieja pisze...

droga Lisko,
kolejny piękny chleb..
czy mleko w proszku można zastąpic mlekiem płynnym?

Liska pisze...

Agato,
bardzo polecam :)

Asiejko,
można zastąpić :)

Anonimowy pisze...

Witajcie
Ten przepis wypróbuje jako pierwszy... trzymajcie kciuki:)
Mam tylko pytanie smarować jajkiem ze śmietaną, ale jaką
pozdrawia

Liska pisze...

Dowolną śmietaną: tu użyłam 18%.