2009-05-20
Chleb z semoliną
Bardzo łatwy chleb, do którego przygotowania nie potrzeba zakwasu.
Idealny na bruschettę lub grzanki.
Chleb z semoliną
/zmodyfikowany przepis J. Hamelmana/
Zaczyn:
1,5 szkl mąki z pszenicy durum (lub semoliny drobno mielonej)
1,5 szkl mąki pszennej chlebowej
1 i 1/8 szkl wody
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na 12 h w temp. pokojowej.
Następnie dodać:
2 i 1/8 szkl mąki z pszenicy durum (lub semoliny jw)
2 i 1/4 szkl mąki pszennej chlebowej
1 i 3/8 szkl wody
1 łyżka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Dokładnie wyrobić ciasto. Będzie dosyć luźne. Przełożyć do miski, posmarować wierzch oliwą, przykryć folią.
Odstawić do wyrastania na 1,5 h.
Po 45 minutach należy ciasto złożyć na pół, by lekko je odgazować.
Podzielić na 2 części, z każdej uformować bochenek. Bochenki dokładnie obsypać mąką i włożyć do koszyczków do wyrastania (jeśli nie mamy koszyczków, możemy posłużyć się np. durszlakiem lub włożyć ciasto do keksówek).
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Ja piekę chleb na kamieniu, więc nagrzewam piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem.
Na dno piekarnika wsypać pół szklanki kostek lodu.
Wyrośnięte bochenki przełożyć na łopatę (lub bezpośrednio na gorący kamień lub nagrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia), naciąć dookoła i piec 35-40 minut. Po 10 minutach od włożenia chleba do piekarnika, uchylić drzwiczki, by uleciała para.
Bochenki są upieczone jeśli popukane od spodu wydają głuchy odgłos.
Studzić na kuchennej kratce, przykryte ściereczką.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
13 komentarzy:
Śliczny jest! a jak już napisałaś, że z bruschettą...
wygląda tak pięknie ten chelb... tak chrupiąco :)
lubie takie chleby, musi być bardzo puszysty prawda?
szkoda, że w mojej mieścinie nie uświadczysz semoliny :(
rzeczywiście zapowiada się na łatwy więc się chyba skuszę...czy może byc taka maka: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=962&idc=6&page=
Lisko co mam zrobić ,żeby wyrośnięty chleba po wyjęciu z koszyczka nie opadał? Staram się po prostu przewrócić go na nagrzaną blachę szybkim ruchem, ale zawsze po takim zabiegu chleb, nawet najlepiej wyrośnięty, mocno opada
Pozdrawiam
Beata
Dziewczyny a gdzie wy kupujecie koszyczki do wyrastania? Ja cały Kraków nieomal obeszłam, sklepy ekologiczn,e "Kuchnie świata", Kleparz i nic...
Co do przepisu też mam pytanie: ciasto ma wyrastać 1,5 h i dopiero 45min później go "odgazowujemy" i układamy w bochenki?
Atria C
Atrio,
ciasto odstawiasz do wyrastania, po 45 minutach składasz na pół i potem jeszcze rośnie 45 minut.
Koszyczki kupisz w internecie, np na Allegro.
Pozdrawiam serdecznie:)
Witam Lisko :)))
czy dobrze zrozumialam, to przepis na dwa bochenki ? a czy te drzwiczki od piekarnika maja zostac troszeczke uchylone do konca pieczenia czy uchylic na moment i zamknac ponownie?
Agusiu, ja robię dwa bochenki. Można też jeden bardzo duży.
Drzwiczki uchylasz tylko na chwilę, by uleciała para (10-15 sekund).
Powodzenia!
Zrobiłam , zrobiłam , zrobiłam !!!!
dwa bochenki .. sa malutkie wiec mysle ze spokojnie mozna uformowac jeden duzy , chlebus jest pyszny !!! to pierwszy jaki zrobilam z mąka durum , mysle ze ta niesamowita skórka (wiesz o czym mowie Lisko :)) prawda ?? :):) to zasluga własnie tej maki . Polecam naprawde ,dalam sprobowac moim znajomym byli zachwyceni i złożyli zamowienia !! Ale ja podałam im adres strony :) i zyczylam powodzenia :D
Lisko,czy zamiast drozdzy instant mozna uzyc swiezych? bo mam wlasnie zbedny kawalek w lodowce:) jesli tak,to ile ich dac i czy zmienic jakos kolejnosc postepowania podczas robienia chleba.pozdrawiam:)
Można dać ok. 15-20 g świeżych drożdży i postępować zgodnie z przepisem.
Pozdrawiam :)
chlebek pyszny! wczoraj zrobilam (posmarowalam go roztrzepanym jajkiem i posypalam ziarenkami sezamu),rodzinka zachwycona.Bochenek zniknal w ciagu kilku godzin,a ja juz sie zastanawiam co zrobie tym razem. Moze chaleczke?
pozdrawiam i dziekuje barrdzo z przepis:)
Ruda
Prześlij komentarz