2009-04-20
Fougasse krok po kroku
Przypominają w smaku obwarzanki. Albo precle. Gruba, chrupiąca skórka i pszenny miąższ. Najlepiej smakują z piwem. Albo aromatyzowaną oliwą. Trzeba je zjeść pierwszego dnia, drugiego twardnieją i nadają się wówczas na dekorację świąteczną;)
Fougasse, chlebowe liście
500 g mąki
350 g wody
1,5-2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Kiedy się rozpuszczą, dodać do mąki i do pozostałych składników i zagnieść dosyć luźne ciasto. Najlepiej posłużyć się tu mikserem. Ciasto na początku będzie się kleić. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przełożyć ciasto na posypany mąką blat. Delikatnie odgazować. Podzielić na 8 części.
Z każdej uformować kształt liścia - u mnie to wyglądało jak trójkąt ;)
Dłońmi rozpłaszczyć ciasto i ostrym nożem zrobić w nim nacięcia: jedno podłużne z góry na dół i po trzy ukośne nacięcia z obu stron.
Liście ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami delikatnie powiększyc nacięcia. Obsypać cienko mąką i zostawić do ponownego wyrastania na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Wyrośnięte liście wkładać do piekarnika. Na spód wsypać ok. 1/2 szklanki kostek lodu.
Piec ok. 10-15 minut.
Wystudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Wrośnięte ciasto:
Ciasto podzielić na 8 części:
Podczas wyrastania:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
10 komentarzy:
przepiękne,takie ażurowe :)
a ja się przyznam ,że takiego pieczywa jeszcze nie piekłam i chyba czas to nadrobić
zajefajne
"Przełożyć ciasto na posypany mąką blat. Delikatnie odgazować." jak mam to rozumieć?
Pytam bo nie wiem :) wprawdzie jakieś doświadczenia z drożdżami mam ale generalnie to nie umiem piec :)
Dzięki za kulinarną pokusę :)
wyglądają rewelacyjnie !
Są przepiękne! Dokładnie takie ażurowe, sliczne!:)
Piękna strona i bardzo .....smaczna, szukam przepisu na bułeczki maślane z rodzynkami, może tutaj kiedyś taka propozycja się pojawi?
Pozdrawiam serdecznie
Alessandra
Super przepis. Ostatnio zakochałam się w wypiekach drożdżowych, szczególnie z kuchni włoskiej. Skąd pochodzi ten przepis? Pierwszy raz widzę takie cudo!!!
śliczności :)
Przepięknie się prezentują, biorę przepis i dziś robię:)
Odkąd zasmakowałam fougasse z kozim serem u Vincenta smak tego wypieku stał się jednym z Moich ulubionych:)
Prześlij komentarz