2009-10-05
Chleb z kiszoną kapustą z maszyny
Jest to jeden ze starych przepisów, które wypróbowałam przy okazji mojej pierwszej maszyny.
Jego zaletą jest to, że upieczony według niego chleb smakuje niemal tak, jak chleby na zakwasie pieczone w piekarniku.
Chleb z kiszoną kapustą z maszyny
Przepis: "Chleb własnego wypieku" Mirjam Beile.
225 g kiszonej kapusty
190 ml wody
110 g mąki żytniej nierazowej
150 g mąki pszennej typ 550
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g zakwasu
1 łyżka kminku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka suszonych drożdży
Program: Podstawowy
Z podanych składników wychodzi bochenek o wadze 750 g.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
15 komentarzy:
jutro kapucha idzie w ruch :) dziękuję. to cudne, że można AŻ TAK na Ciebie liczyć... A zakwasowce, cóż - będę odwiedzać znajomych z piekarnikami częściej ;]
Staram się, choć niestety nie zawsze mi się udaje.
Życzę powodzenia i trzymam kciuki. Mam nadzieję, że bedzie Ci smakował. Pamiętam, że kiedy upiekłam go pierwszy raz, byłam zaskoczona jego dobrym smakiem.
Kapustę najlepiej jak najdrobniej poszatkować.
:-)
ależ on pysznie wygląda i kusi, kusi :)
Lisko, a co z wyrastaniem tego chleba? Ile to trwa?
Piekłam go tylko w maszynie, więc nie martwiłam się wyrastaniem. A chcesz upiec w foremce?
Lisko,czy można ten chlebek wyrabiać ręcznie albo mikserem?
Chcleby piekę w maszynie, ale dopiero kiedy odpowiednio wyrosną. Raczej nie polegam na programach, tylko obserwuję.
Tak z ciekawości pytam o wyrastanie, żeby wiedzieć czy ma podwoić swoją objętość czy tylko trochę wyrosnąć?
30 gram zakwasu to niezbyt dużo na 410 gram mąki...
Bardzo ciekawy chlebek i szybki :) Ostatnio to dla mnie bardzo ważny element pieczenia pieczywa :)))
Ja przyłączam się do pytań o pieczenie metodą zwyczajną.
Mieszamy wszystko mikserem,odstawiamy do wyrośnięcia,przekładamy na blaszkę,odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy ?:)
Śniło mi się dziś że robię i jem ten chleb :) znaczy się nie mam wyjścia muszę zrobić :)
Smakował mi, jedno co przeszkadzało (we śnie) to długie włosy kapusty i tu moje pytanie, siekasz ją odrobinę przed wrzuceniem do maszyny?
Olciu,
tak, dokładnie tak robimy :)
Co_zerka
no to nie ma wyjścia, musisz go zrobić ;-))
Tak, siekam kapustę.
właśnie maszyna pracuje ciężko wyrabiając ciasto na chleb, nie mogę się doczekać. A w misce czeka na swój czas kolejne ciasto chlebowe z Twojego przepisu. Myślę nad jeszcze trzecim dziś chlebem :)
chlebowa skarbnica tu u Ciebie.
upieklam :)
to ze potrzeba 30g zawasu doczytalam dopiero jak juz wszystkie skladniki mialam naszykowane i wrzucalam je no maszyny :) nie mialam.... ale dalam 2razy wiecej drozdzy i udal sie :)
w smaku super. ale zapach... smierdzi w kuchni juz trzeci dzien ;P
pozdrawiam
właśnie wyjęłam go z maszyny, nie ukrywam z przerazeniem, bo środek się zapadł, ale nie ma zakalca, smak jest hmmm ciekawy, inny, przeszkadza mi kminek, ale to już gust kulinarny a o gustach się nie dyskutuje:p konsystencja super, pięknie wyrósł, polecam!!!
Witam:) gratuluje bloga - to jedyne miejsce z przepisami które naprawdę wychodzą!! Czy ten chleb można upiec w foremce?
Prześlij komentarz