2009-04-30
Puszyste bułeczki z cebulą i makiem
Miękkie i puszyste śniadaniowe bułki z delikatną nutą duszonej cebuli.
Będą smakować tym wszystkim, którzy lubią pieczywo w stylu bułek hamburgerowych. Tego typu bułeczki piekę zwykle z mąki tortowej, ale można wykorzystać właściwie dowolny rodzaj mąki pszennej.
Puszyste bułeczki z cebulą i makiem
Zaczyn:
100 g mąki pszennej
65 g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant
Wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.
Następnie do zaczynu dodać:
320 g mąki pszennej
150 g wody
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
60 g masła
20 g mleka w proszku
1 średniej wielkości cebula - drobno pokrojona i zeszklona na maśle
1 łyżka maku
Składniki wyrobić ręcznie lub mikserem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Podzielić je na 9 części i uformować bułki.
Ułożyć je na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę (do półtorej, powinny wyraźnie urosnąć).
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Bułeczki posmarować mlekiem, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
13 komentarzy:
Wyglądają prześlicznie ! Piękne, delikatne zdjęcie :)
Zachciało mi się pysznych,świeżych pachnących bułeczek na śniadanie :)
Pozdrawiam:0
Na pewno wypróbuję!
Lisko ,ja myślisz mogłabym je upiec na mace razowej orkiszowej?Udadzą się?
a ja tak sobie myslę kto jest w stanie pochłonąc te wszystkie wypieki i zachowac jeszcze w miare przyzwoite gabaryty
Margot - myślę, że spokojnie :)
Marysiu - zawsze są chętni, gabaryty też w normie ;)
to ja je w najbliższym czasie zrobię :D
Lisko ! zaniepokojeni jestesmy Twoim przydlugim milczeniem. Prosimy o dalsze rewelacje.A tak juz na marginesie,to czy moglabys wyjasnic mi co to sa: ciemierzyca, ciecierzyca i cieciorka ?
"100 g mąki pszennej
65 g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant"
Z tego wychodzi twarda klucha - tak ma być?
Jacku, tak ma być. Po 12-18 h zaczyn zrobi się dużo rzadszy, dzięki drożdżom.
Właśnie łyknęłam jedną taką bułeczkę, bo skończyły się studzić. Zrobiłam po raz pierwszy - zaczynam dopiero. Trochę mi ciasto nie chciało rosnąć i nie wyszły takie wysokie, jak na zdjęciu, ale SMAK! Są wyborne, szkoda, że tylko 9 wychodzi. Jestem przeszczęśliwa. Ciekawe, jak Jackowi się udało...
czy jeśli nie mam mleka w proszku to mogę je pominąć lub część wody zastąpić zwykłym mlekiem? :)
a tak btw to mleko w proszku używane do pieczenia to to samo, które daje się dzidiom?:D
pozdrawiam :)
Tak, możesz wodę zastąpić zwykłym mlekiem.
Tak, chodzi o zwykłe mleko w proszku, ja akurat używam pełnego.
Tak, możesz wodę zastąpić zwykłym mlekiem.
Tak, chodzi o zwykłe mleko w proszku, ja akurat używam pełnego.
Prześlij komentarz