2010-04-30

Chleb kukurydziany



Dosyć nietypowy smak, dzięki dodaniu mąki kukurydzianej. Chleb ma regularne dziurki i raczej wilgotny miąższ. Długo zachowuje świeżość.
Podaję oryginalny sposób formowania bochenków, ja jednak upiekłam jeden chleb w glinianej formie do pieczenia, którą również można zastąpić długą keksówką wysmarowaną oliwą i wysypaną otrębami lub mąką kukurydzianą.
Polecam dla odmiany :)


Chleb kukurydziany
Pane di mais
/na podst przepisu Daniela Leadera "Local Breads"/


200 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki kukurydzianej (użyłam grysiku kukurydzianego, L)
100 g drobnej mąki żytniej (użyłam typ 720, L)
350 g wody
1,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)

Wodę wlać do miski miksera, następnie dodawać mąki drożdże i sól. Zagniatać, dopóki nie utworzy się gładkie ciasto.
Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i zagniatać ok. 13-15 minut - ciasto nie jest zbyt elastyczne (można również nie wyjmować ciasta z miksera i przy jego pomocy kontynuować zagniatanie).

Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

Następnie przenieść je na blat oprószony mąką, podzielić na dwie części i z każdej uformować okrągły bochenek.
Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępie ok. 8 cm. Oprószyć chlebki mąką kukurydzianą i przykryć folią spożywczą*.

Odstawić bochenki do wyrastania w temperaturze pokojowej na ok. 1,5-2 godziny. Powinny wyraźnie urosnąć.

Godzinę przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 225 st C.
Wstawić bochenki, na dno piekarnika wsypać ok. 1/4 szklanki kostek lodu.
Piec 25-35 minut, aż bochenki będą wyraźnie rumiane.

Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

*Ja upiekłam 1 bochenek w garnku glinianym - umieściłam ciasto do wyrastania, następnie wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam ok. godziny.

8 komentarzy:

Olciaky pisze...

To prawda, mąka kukurydziana w wypiekach ma dość specyficzny smak, aczkolwiek nie nie dobry:)
Pozdrawiam, takie chleby lubię.

asieja pisze...

miła to odmiana
chleb jest leciutko żółty, prawda?
przez pewien czas w szafce chowała się kukurydziana mąka.. i nijak nie miałam pomysłu na jej wykorzystanie. sprawdzę czy jeszcze tam jest..

majana pisze...

Śliczny chlebek Lisko.Lubię takie wypieki:)

Pozdrawiam serdecznie:)

Paula pisze...

podoba mi się kształt tego chlebka :)

margot pisze...

bardzo lubię chleby z rożnych maka
Ten bardzo mi się podoba

Dziwnograj pisze...

Taki kukurydziany wypiek kusił mnie od czasu kiedy zobaczyłam kukurydziany chlebek Agnieszki Kręglickiej (albo Marty Gessler, nie chcę skłamać) w Wysokich Obcasach :) Ten pięknie wygląda. Jest bardziej chrupiący czy taki gąbczasty? :))

Olciaky pisze...

Lisko pięknie dziękuję Ty Moja Mentorko:*
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/05/chleb-dla-odmiany-kukurydziany.html , swój wzbogaciłam o podprażony słonecznik:)
Pozdrawiam serdecznie, Olcik

Anonimowy pisze...

upiekłam :) chlebek smaczny, ciekawy smak, wilgotny :) plecam