2009-07-22

Ciemny chlebek z rodzynkami



Delikatny i puszysty chlebek, z małym dodatkiem melasy, dzięki której ma lekko słodki, ciemny miąższ.

Ciemny chlebek z rodzynkami
Z maszyny

120 ml wody
80 ml mleka
15 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej
40 g miękkiego masła
40 g melasy
1 łyżeczka soli

50 g rodzynek (najlepiej małych)


Program: SZYBKI (u mnie to 1 godz, 55 minut)
Wielkość bochenka: ŚREDNI


Smacznego!

4 komentarze:

kass pisze...

Wypróbuję !
Pozdrawiam, acha w ogródeczku masz uroczo!

Monika.L pisze...

Tak to już jest, że kiedy jesteśmy świadomi naszych możliwości - przyjemność odnajdujemy w tym co jest proste :)
I to widać Lisko!
Chlebek piękny, na pewno spróbuję;
Jestem pod wrażeniem Twoich ostatnich maszynowców ;)
Jutro odnajdę mieszadełko do mojego Clatronica, który zakończył karierę na chlebku San Francisco :D i do roboty!
Pozdrawiam
M.

Olciaky pisze...

Mi to napewno by zasmakował,taki w sam raz do masła albo dżemiku:)
Mniam,biorę przepis:)

Ewa Anna Hołuj pisze...

Ewa .Jejku nie wiem czemu moje ciasto najpierw rewelacyjne wyrasta w maszynie / mam zelmera / a potem opada :)? A proporcje są dokładnie takie jak w przepisie .
Pozdrawiam