2009-07-05

Bułeczki piknikowe





Pszenne, delikatne bułki. Idealne na kanapki. W zależności od potrzeb, można zrobić dowolnej wielkości bułeczki.
Ja zwykle dzielę ciasto na 7-9 części.


Bułeczki piknikowe

350 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
2,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (opcjonanie)
200 ml wody
1 łyżka oliwy

mąka do posypania bułek

Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać. Powoli wlewać wodę, a na końcu oliwę. Wyrobić rękoma.
Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce w kształcie okręgu, zostawiając 1 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować olejem/oliwą, posypać mąką i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 8-12 min.

8 komentarzy:

majana pisze...

Kolejne wspaniałe bułeczki Lisko! Koniecznie do zrobienia!:))
Jutro druknę przepis :)

reve82 pisze...

bardzo urodziwe bułeczki...zatem smacznego życzę

Kinga pisze...

W sobotę zrobiłam bułkę wrocławską z Twojego przepisu- wyszła CUDOWNIE!!! Domownicy się w niej zakochali. Wczoraj zrobiłam w maszynie chleb mleczny- również baaaaardzo smaczny. Dzisiaj robię te bułeczki. Lisko bardzo dokładnie i obrazowo prowadzisz swój blog, dziękuję Ci za tak rzetelną pracę :)

An-na pisze...

Prościej się nie da. Piekę. To jedyny wysiłek w domowej piekarni, jaki dzisiejszego dnia podejmę ;)

Dzięki za przepis :)

Kejt The Chocolate pisze...

Piekę je bardzo często ostatnimi czasy- Badyli wprost za nimi przepada :)

smakambrozji pisze...

Lisko a czy te buki nie wymagaj drugiego wyrastania tak na ok 30 min ?? juz po uformowaniu ?

karolina-g pisze...

dziś podobno dzień bez zakupów.
przez przypadek (zapracowałam się) byłam grzeczna i na zakupy nie poszłam. przed chwilą uświadomiłam sobie że nie mam w domu żadnego pieczywa. nawet zamrożonego.
niestety nie mam też jajek (ostatnie zużyłam do domowego sposobu oksydowania srebra) żeby upiec te pyszne bułeczki z ziemniakami....
ale nie tylko na tych bułkach blog Twój się kończy. te powyżej były pierwsze które znalazłam i których składniki w domu miałam. ciasto rośnie.....
ciekawe jakie będą. :)

karolina-g pisze...

bardzo smakowite wyszły :)
dziękuję za pyszne przepisy.