2008-11-19
Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą
Ciasto jest delikatnie ciągnące, wilgotne, aromatyczne. Beza (jak to beza), podobnie jak migdałowo-cynamonowa kruszonka, chrupiąca.
Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą
Cinnamon meringue-topped cake
125 g masła
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
100 g czekolady (dowolnej)
1, 5 szkl. mąki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2/3 szkl mleka
Beza:
2 białka
1/2 szkl miałkiego cukru
Kruszonka:
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych
1/4 szkl płatków migdałowych
Kwadratową formę o boku 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło i cukier utrzeć do białości, dodawać kolejno żółtka, jajka. Dodać pokrojoną bardzo drobno (lub startą na tarce) czekoladę i na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mleko.
Wlać masę do przygotowanej formy.
Beza:
Białka ubić do czasu aż zaczną tężeć (nie na sztywno), dodawać powoli cukier i ubijać aż się wszystko dokładnie połączy (ok. 2 minut).
Bezę wylać na masę.
Kruszonka:
Wymieszać wszystkie składniki i posypać nimi bezę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 st C.
Piec 45 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu delikatnie pokroić bardzo ostrym nożem na kwadraty.
Smacznego!
/Źródło: The Australian Women's Weekly Cookbooks/
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz