2008-11-19

Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą



Ciasto jest delikatnie ciągnące, wilgotne, aromatyczne. Beza (jak to beza), podobnie jak migdałowo-cynamonowa kruszonka, chrupiąca.

Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą
Cinnamon meringue-topped cake

125 g masła
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
100 g czekolady (dowolnej)
1, 5 szkl. mąki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2/3 szkl mleka

Beza:
2 białka
1/2 szkl miałkiego cukru

Kruszonka:
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych
1/4 szkl płatków migdałowych

Kwadratową formę o boku 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło i cukier utrzeć do białości, dodawać kolejno żółtka, jajka. Dodać pokrojoną bardzo drobno (lub startą na tarce) czekoladę i na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mleko.

Wlać masę do przygotowanej formy.


Beza:
Białka ubić do czasu aż zaczną tężeć (nie na sztywno), dodawać powoli cukier i ubijać aż się wszystko dokładnie połączy (ok. 2 minut).


Bezę wylać na masę.

Kruszonka:
Wymieszać wszystkie składniki i posypać nimi bezę.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 st C.
Piec 45 minut.

Po upieczeniu i wystygnięciu delikatnie pokroić bardzo ostrym nożem na kwadraty.

Smacznego!

/Źródło: The Australian Women's Weekly Cookbooks/

Brak komentarzy: