2009-09-28

Chleb fitness




Powiem tak: nie wszystkim będzie smakował. W smaku przypomina chlebek turecki. Jest dosyć ciężki, gliniasty. Ja lubię wszelkiego typu pumpernicle, chleby z rodzynkami, więc dla mnie jest miłą odmianą.
To taki trochę chleb fitness - z rodzynkami, z pełnoziarnistej mąki.
Jego przygotowanie należy zacząć dzień wcześniej. Wszystkie składniki można mieszać ręcznie w misce, zatem nie potrzeba miksera.






Pełnoziarnisty cynamonowy chleb z rodzynkami
Przepis: Peter Reinhart

Zaczyn:
170 g mąki pszennej razowej
3/4 łyżeczki soli
170 g jogurtu
170 g rodzynek

Wszystkie składniki połączyć w misce. Przykryć folią i odstawić w temp. pokojowej na 12-24 h.

Zaczyn II:
170 g mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki drożdży instant (użyłam 3 gram świeżych drożdży)
85 g jogurtu
50 g oliwy, oleju lub topionego masła (użylam ekologicznego oleju słonecznikowego)
1 jajko

Składniki wymieszać w misce. Przykryć folią spożywczą i wstawic do lodówki na minimum 8 godzin (maksimum 3 dni).

Następnie:

Połączyć składniki Zaczynu i Zaczynu II i dodać:

60 g mąki pszennej razowej
niepełną łyżeczkę soli (5/8)
20 g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru lub miodu
1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki wymieszać mikserem lub ręcznie - ja wymieszałam łopatką wszystkie składniki w misce. Powstanie ciasto dosyć gęste, jak plastelina.
Miskę przykryć folią i odstawić na 45-60 minut - ciasto podwoi objętość.

Blat posypać cienką warstwą mąki. Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm i grubości 1,5 cm.
Posypać ciasto mieszanką cynamonu i cukru (3 łyżki cukru plus 2 łyżeczki cynamonu). Zwinąć w dosyć ścisły rulon i przełożyć do formy wysmarowanej masłem (22,5x11,5 cm). Wierzch posmarować olejem. Przykryć folią, odstawić do wyrastania na 45-60 min.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
wstawić chleb, zmniejszyć temp. do 160 st C i piec 20 minut. Następnie obrócić formę o 180 st (oczywiście nie dnem do góry;) i piec kolejne 25-40 minut. Chleb powinien być równomiernie upieczony.

Ostudzić na kuchennej kratce. Kroić najwcześniej po godzinie studzenia.
Smacznego!

8 komentarzy:

Ruda Wiewióra pisze...

podoba mi się, że nie jest na zakwasie (miałabym przeszkodę, żeby go wykonać), a poza tym uwielbimy takie fitness'owe chleby z dodatkami

Majana pisze...

Podoba mi się bardzo! Lubię takie chlebki :) No i pachnie cynamonem, a cynamon kocham:)

Tilianara pisze...

Doskonały chlebek na jesień - bakalie, cynamon, pełnoziarnista mąka - przepis zapisuję :)

Unknown pisze...

http://www.amazon.com/Sassafras-La-Cloche-Brick-Oven/dp/B00004S1D5/ref=cm_cr_pr_product_top

Nie tyle do tego akurat chleba ale z rzymskich garnkow do chleba, czyli "the clay bricks" ten jest najlepszy. Polecam

Unknown pisze...

Wygląda rewelacyjnie!Wykonanie chyba też nie jest bardzo trudne.Chętnie bym upiekła, ale mam w domu mąkę żytnią razową, czy mogę jej użyć zamiast mąki pszennej razowej? Pozdrawiam serdecznie!

marta jadczak pisze...

Dawno nie piekłam chleba, ale chcę do tego wrócić. Ale zanim wezmę się za zakwas, wypróbuję ten chlebek :)

Hanna Mi pisze...

Jak chlebek turecki? Musi być pyszny. :-) Tylko... Do pełni szczęscia brakuje mi w nim marchewki(takiej... kandyzowanej?). Może pokuszę o 'rozszerzenie' przepisu.... :-)

Pozdrawiam ciepło! :-)

Waniliowa Chmurka pisze...

Chlebek zdecydowanie dla mnie:)