
Jest to jeden ze starych przepisów, które wypróbowałam przy okazji mojej pierwszej maszyny.
Jego zaletą jest to, że upieczony według niego chleb smakuje niemal tak, jak chleby na zakwasie pieczone w piekarniku.
Chleb z kiszoną kapustą z maszyny
Przepis: "Chleb własnego wypieku" Mirjam Beile.
225 g kiszonej kapusty
190 ml wody
110 g mąki żytniej nierazowej
150 g mąki pszennej typ 550
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g zakwasu
1 łyżka kminku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka suszonych drożdży
Program: Podstawowy
Z podanych składników wychodzi bochenek o wadze 750 g.
15 komentarzy:
jutro kapucha idzie w ruch :) dziękuję. to cudne, że można AŻ TAK na Ciebie liczyć... A zakwasowce, cóż - będę odwiedzać znajomych z piekarnikami częściej ;]
Staram się, choć niestety nie zawsze mi się udaje.
Życzę powodzenia i trzymam kciuki. Mam nadzieję, że bedzie Ci smakował. Pamiętam, że kiedy upiekłam go pierwszy raz, byłam zaskoczona jego dobrym smakiem.
Kapustę najlepiej jak najdrobniej poszatkować.
:-)
ależ on pysznie wygląda i kusi, kusi :)
Lisko, a co z wyrastaniem tego chleba? Ile to trwa?
Piekłam go tylko w maszynie, więc nie martwiłam się wyrastaniem. A chcesz upiec w foremce?
Lisko,czy można ten chlebek wyrabiać ręcznie albo mikserem?
Chcleby piekę w maszynie, ale dopiero kiedy odpowiednio wyrosną. Raczej nie polegam na programach, tylko obserwuję.
Tak z ciekawości pytam o wyrastanie, żeby wiedzieć czy ma podwoić swoją objętość czy tylko trochę wyrosnąć?
30 gram zakwasu to niezbyt dużo na 410 gram mąki...
Bardzo ciekawy chlebek i szybki :) Ostatnio to dla mnie bardzo ważny element pieczenia pieczywa :)))
Ja przyłączam się do pytań o pieczenie metodą zwyczajną.
Mieszamy wszystko mikserem,odstawiamy do wyrośnięcia,przekładamy na blaszkę,odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy ?:)
Śniło mi się dziś że robię i jem ten chleb :) znaczy się nie mam wyjścia muszę zrobić :)
Smakował mi, jedno co przeszkadzało (we śnie) to długie włosy kapusty i tu moje pytanie, siekasz ją odrobinę przed wrzuceniem do maszyny?
Olciu,
tak, dokładnie tak robimy :)
Co_zerka
no to nie ma wyjścia, musisz go zrobić ;-))
Tak, siekam kapustę.
właśnie maszyna pracuje ciężko wyrabiając ciasto na chleb, nie mogę się doczekać. A w misce czeka na swój czas kolejne ciasto chlebowe z Twojego przepisu. Myślę nad jeszcze trzecim dziś chlebem :)
chlebowa skarbnica tu u Ciebie.
upieklam :)
to ze potrzeba 30g zawasu doczytalam dopiero jak juz wszystkie skladniki mialam naszykowane i wrzucalam je no maszyny :) nie mialam.... ale dalam 2razy wiecej drozdzy i udal sie :)
w smaku super. ale zapach... smierdzi w kuchni juz trzeci dzien ;P
pozdrawiam
właśnie wyjęłam go z maszyny, nie ukrywam z przerazeniem, bo środek się zapadł, ale nie ma zakalca, smak jest hmmm ciekawy, inny, przeszkadza mi kminek, ale to już gust kulinarny a o gustach się nie dyskutuje:p konsystencja super, pięknie wyrósł, polecam!!!
Witam:) gratuluje bloga - to jedyne miejsce z przepisami które naprawdę wychodzą!! Czy ten chleb można upiec w foremce?
Prześlij komentarz