![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-X_2-t_Vx-V9VcTcDizREcODwfDH32pWN1WDn2Qmf8ykyCzkOjwoBkAbjkCYCHFJZy9-YL2KGkRSeaSTb3hHtkUQyFzu-ZD4w6SIm2M30d_pbwPVV7S4ctZmZ4ffJClEbvC0nCxOu6wDC/s400/_MG_1197+copy.jpg)
Uszy Hamana
Ciasto:
100 ml mleka
1 jajko
250 g mąki
25 g cukru pudru
szczypta soli (1/4 łyżeczki)
25 g topionego i ostudzonego masła
1 łyżeczka drożdży instant
Nadzienie:
50 g mielonego maku (może być też niemielony, ale mielony lepiej się sprawdza)
30 g masła
25 g mielonych migdałów
2 łyżki miodu
1 łyżka miękkiej skórki pomarańczowej, cytrynowej lub mieszanej
1 łyżka miękkich bakalii (rodzynki lub inne)
jajko rozbełtane+łyżeczka wody do posmarowania
Ciasto:
Mleko połączyć z jajkiem, dodać drożdże, następnie mąkę, cukier, sól, a na końcu masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Nadzienie:
Wszystkie składniki oprócz maku umieścić w małym garnuszku, zagotować, następnie dodać mak. CAŁY CZAS mieszając gotować na malutkim ogniu 5 minut. Odstawić do ostudzenia.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wykrawać koła (o średnicy 8-10 cm).
Na środku każdego placuszka układać łyżeczkę maku, następnie z trzech stron zlepiać tak, by powstał nam kapelusz w kształcie trójkąta. Jeśli ciasto się słabo klei, należy palce zmoczyć wodą.
Kapelusze układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3-4 cm.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Piec ciastka 15-18 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUA_Q0SNrs2QDdym5QyOC3p52bz7JGC21URaehIwJYUnt1h90rsgS4QtO8siGR0TN3oF_cKJ4iQ18sUqOsMAMlg-MU_aJgrsOoQMil8T6GDvGo2COJWJHNdwH-xZf4H-g3wFBvGso8M3No/s200/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6ZLU2_aI1GbVXAmD85465RxbmluveWZZfNCpgcWsr100SGcbbv7fbhRJY_tArPyT9ZC2KAqTIc_DRZ0dUDIzlfIgRU6x0AoifdjVU2Uu0gsJOZsPGZpqGkmqRCYGy0x7IcuZlV3bKCNam/s200/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXWa8v1Ah59wilWX7EYpjdpe4ZYEiqfdLPGdw-fXrjiF0xKvpfz6Y6xs-RGQ1f4usYTzQ030YFC9t9GXh77y3JObVCP4_Ae_qppJkfVhVqvi0gZvLLUjz0NBjFgswfHo64BCo75cNocZvV/s200/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQbYkg1tN1DbxePRdwJej5vspjNl_mzSKLipOfZTVD2oGCZbB2gjiBdUZ-OmVgf3nj0nN6kxcRHdPOYxkFpJGMlaM7HfkrYYO2vqlbVsvLCuJb750PRVVkGygioE5Y1Uw5JnpRnSXkKIFr/s200/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVR-T2YDy2kgg7OOQqTHXu-jiekaMDb3jZ48K2dOtvEJLIgKvJl_0rBmuK13qjmvbik8OhrSSG71MMvG9pUPjGGoBwgpG8CEoU2tVypG0ud8B4O0GNYj4_X22rrZgU4FNDKLoIbKLUnYGB/s200/5.jpg)
12 komentarzy:
hi!!
I don´t know what your blog said... but all the pictures looks so delicious!!!
cheers
Thank you:)
Piękne te zdjęcia !Nie mogę sie na te zdjęcia napatrzyć !A ciastka to takie co lubię naj
mniammm...!! świetny pomysł!! taki mały makowiec!!:D idealne na przyjecie:)
uszy hamana!
to są uszy Hamana, albo humentasze (hamantashen), tradycyjny żydowski wypiek na święto Purim
hmm..nie rozumiem co z tym nadzieniem. najpierw jest ze w garnuszku mieszamy wszystko z wyjatkiem maku a potem nadziewamy makiem.
to kiedy ten mak mieszamy z maslem i bakaliami?
pozdrawiam!
moja wina
juz doczytalam
przepraszam i pozdrawiam
To są USZY Hamana!!!
Świetny blog, drożdżówki z serem w piecu,
pozdrawiam:)
ile wychodzi tych wspaniałych ciasteczek z podanego przepisu?
pozdrawiam
Zrobiłam, teraz rosną. Zaraz trafią do pieca, i już nie mogę się doczekać spróbowania.
Prześlij komentarz