![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSHPfr5IA_1GWsqWJ5XUdu9hyoRQW0Sb1JH5E7KykeQPVufTyihkeTHTyqvlHO2U1mfViy9HFtq9FAP8Al-ID3zxmbyZ2k_rWq2cdWIG4ev2Cy4GmK9smTyZu60vEmPcSBdl4ySh0pvE3J/s400/gotowe1.jpg)
Bułeczki jedzone tradycyjnie w okresie Wielkanocy w Anglii.
Zaczyn:
40 g mąki pszennej chlebowej
200 g mleka
1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość (fot 1). Wtedy należy dodać (fot. 2):
350 g mąki
50 g miękkiego masła
1 jajko
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki przyprawy do piernika
100 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie lub mikserem ( przez ok. 3-6 minut.)
Ciasto będzie lekko klejące, maślane (fot. 3). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na małe kulki jednakowej wielkości.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki układać w odstępach 0,5-1 cm (fot. 4).
Wtym czasie przygotować pastę (fot. 5):
110 g mąki pszennej
30 g oliwy lub oleju
ok. 70 ml wody
Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką - powstanie z tego gładka, gęsta masa.
Masę przełożyć do worka dekorującego (fot. 6) - można użyć zwykłej foliowej torebki - trzeba tylko obciąć jeden z jej rogów tak, by powstał otwór, przez który będziemy wyciskać pastę.
Na lekko podrośnięte bułeczki wyciskać masę (fot. 7).
Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (fot. 8).
W tym czasie zrobić syrop do polewania bułeczek:
120 g cukru
120 g wody
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie, ale bardzo polecam)
Cukier i wodę umieścić w garnku. Zagotować. Zdjąć z ognia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15 minut.
Wyjąć bułeczki z piekarnika i jeszcze gorące polać syropem. Zostawić tak na co najmniej 15-20 minut, by nasiąknęły syropem (fot. 10).
Smacznego!
F O T O R E L A C J A
1. Wyrośnięty zaczyn:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaTh2PAmetTd6e6Gj-iozR9gKwjHR0AzKGrKczK2ncBuc3FTmdYx4RE-pr8-HIDJur7583NjLDx2iwzhkrwKhG75l7pZ3IakhYYScwB3EjjKPVd0hW3QrRQ0tAPSMcRGjXk4h74LWHxcAq/s200/2.jpg)
2. Zaczyn i inne składniki przygotowane do wyrabiania:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgN7B0-_WapG3ewRIkXvCZSqGMtIs7YBZG4M9p39OfSFgRh-fBM-lvgnGlgBxLM3WS7IFjAsHhcePcu3MEb5u6ZDbuOss1WKZbZtEnCKFD49xdEtVPs1aWGeDkvR04EhmltuxFK-ZiQvSMF/s200/3.jpg)
3. Wyrobione ciasto:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-CSciyv4wsTEuVNtOKpOe2WUlgMzHUosazh8yqVxrVjQc-Qr8oBJjl99rG0qORFhrzCGh3aPh8B-Vv0qPwZ0Oa-k_cjLFrXwXu6cNlxFQSoKM3wotzXDbb4l8ZQrswL8RJhWnPk0azh0-/s200/5.jpg)
4. Uformowane bułeczki, przed wyrastaniem:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjg-DHWZG0as4EBcdU157MFerOiTIAVgUZq3haQtn1XcLo4OzsKxffDiYX1Jf2ja5yZOlPodi_ow-W7go-dAfUBTLbLfmLS-PtM3XSI4I7Qk9dw-t_nEbI8veCsL78tycq0w8fi3MUg_Qd/s200/4.jpg)
5. Przygotowanie masy do zrobienia krzyżyków:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDXCAZ6sStF9IbEFKPt4FZuoXxeZD8V4SQtTOWO5ts2y9IHbGsmuOcKmzeUpj90JPuwwsC4YmqQlamiT5taEjEjQiiabJUqEJUvLHWIWhzNB44n3wfgCTrhKNAi6UHIFatMR4SZvvW9lNx/s200/6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpo-PbsZo5rfmZ4WbaC1F3m0zZ1QSq9LZQviSLlTuVrcRwhrxu-x44B6Yyqbd5cOrTaW6rjvQf6q4QZuliU-qPeYCK_ZddhBo27ADbMVMbiwYvDkEyD4do0JdcSiHSebSlhyphenhyphen2e054bCHNl/s200/7.jpg)
6. Przełożenie masy do plastikowego worka 'dekorującego':
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQsJWTnn2tFjdrM0cu7EC9fxaP1DK-JUSb3dtbed_buCtogEMCVi9bIEJhyphenhyphenRZD1FfwsKaGMU6RjK1wQHa0adANdrlGCcFHJhYB4AI7Cpx9VZIX1l5xoWAJ25d5FN3e_IOMsrfdjlIU6O-l/s200/8.jpg)
7. Robienie krzyżyków:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3LL8D3lmUQxmZ2vu4kaiz01DOq5revsuvpF1qSaYonQRLfYH-UwJXgNvG8Z2q1Enr4Ga0bBQPm28PUK_2u2b4JV9pHZhzicK-b4F9371UU9Ug8BIZmR9P1dqKSyz2Ve2vUrOdjeBMqvk7/s200/9.jpg)
8. Przed wyrastaniem:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyUBmGp8L03jpcTP4_WS5hm6z5OXORcM2d0wj2ffYAVGbOGUWp7s6G-xdccIzUSCNnkozRTKX5LMhef6aRWfn704ooKnfRU5XZpfNcPdQLMP_0PvFmdDBUxqujCkL67ezjSC5E147IzYc4/s200/10.jpg)
9. Po upieczeniu, nie posmarowane syropem:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhT3Z4baME1xH1MwrsavRzuavfMfxbsLVDb4AwDo8P5Iaeo6ThhgnTKzIIsC9So8saTrQIUdsCIaABh99ttjFjsO4Wwuw_eh0EsnM1xrrDcdjEwNK2_3IcIcMBu8inn9Rq0W_aOaCFFXStx/s200/11.jpg)
10. Posmarowane syropem:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaqv_PRiADD7zVrDUeFsu5uXqv6090Fpwa1aCaUkUwW7Yu80J469i9R_wNIybd1aIhyEnd65jN1IWpSq3haaYEGDJWuEyN61FQCL8zqnElm93azJHjMrdbqCv5aWK4H2C8oehrfkOct_dC/s200/12.jpg)
2 komentarze:
Wcześniej nie wiedziałam o ich istnieniu:)) Teraz mieszkam w Kanadzie i tu też są tradycyją w okresie Wielkanocy:)
Osobiście wole robić ze świeżych drożdży, tylko ile ich w tedy dodać?
I ile to jest "200 g mleka" ?
Prześlij komentarz