2012-02-14

Chleb kminkowy bez wyrabiania


Często wspominałam tu o chlebach bez wyrabiania. Takich, gdzie wystarczy zamieszać wszystko łyżką wieczorem, a rano upiec z tego chleb.
To niezwykle łatwa metoda dla każdego, kto nie ma czasu, a chciałby choć raz spróbować coś upiec.
Podstawą jest tu żeliwny garnek. Warto go mieć, dzięki niemu, chleb jest niezwykle chrupiący i dobrze wyrośnięty.
O samej metodzie pisałam więcej tutaj

Chleb kminkowy

400 g mąki pszennej
2 łyżki zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej chlebowej
2 gramy świeżych drożdży
300 ml wody
1,5 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki kminu indyjskiego

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką, odstawić na noc (na ok. 12 h) w miejsce o temperaturze pokojowej.
Następnego dnia ścierkę rozłożyć na blacie, oprószyć ją solidnie mąką, przełożyć na nią ciasto, które przełożyć ze ścierką do miski, żeby wyrastało (ścierka musi być naprawdę solidnie wysypana mąką, w przeciwnym razie ciasto do niej się przyklei).
Garnek żeliwny z przykrywką wstawić do piekarnika i nagrzać go do 250 st C.
Kiedy będzie gorący (zajmie to minimum 30 minut), przerzucić ciasto chlebowe z miski do garnka, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.
Następnie zdjęć przykrywkę i dopiekać w odkrytym garnku przez następne 15-20 minut.

Smacznego!

Pin It

36 komentarzy:

  1. Uwielbiam chleby pieczone w żeliwnym garnku. Ten jest troszkę inny od tego który ja piekę, ale wypróbuję go na pewno! Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko czytam, że "bez wyrabiania", to sobie zawsze myślę: coś dla mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz widzę taki pomysł! bardzo ciekawy! skuszę się na testowanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Chce jutro wyprobowac ten przepis...Lisko nie mam swiezych drozdzy, jaka ilosc suszonych drozdzy powinnam dodac???

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszka14.2.12

    Dziękuję za przepis. A czy można ten chleb upiec w garnku, ale innym sposobem (też tu opisywanym), czyli wstawiając chleb w garnku do zimnego piekarnika? Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chleb!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiekny ten garnek, a i chleb bym schrupala ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy15.2.12

    super blog zapraszam do mnie
    super

    OdpowiedzUsuń
  9. Kminek kocham, więc i ten chleb wypróbuję. Lisko kiedy będzie Twoja książka?
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Az żałuje, że nie posiadam takiego garnka... Piekny bochenek ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. fantastyczny!!! Choruje na taki garnek od jakiegoś czasu... Póki co tylko rzymskie ;)...

    OdpowiedzUsuń
  12. kolejna fajna chlebowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lisko, czy można upiec ten chleb w garnku rzymskim? Dziś w końcu dostałam przesyłkę z takim garnkiem i bardzo bym go chciała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy17.2.12

    lisko, a czy można ten chleb upiec jakoś bardziej "zwyczajnie" bo takiego garnka nie mam akurat na wyposażeniu:) jakieś sugestie? pozdrawiam marta

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda jak prawdziwy domowy chleb

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy20.2.12

    dołączam się do pytania... czy jest jakiś sposób, żeby upiec ten chlebek nie posiadając żeliwnego garnka? niestety studencka kuchnia nie pomieści wszystkich naczyń i przyrządów, które chciałabym mieć, a bardzo bym chciała spróbować:)
    z góry dziękuję i czekam na książkę!

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy20.2.12

    Pieke bardzo podobny chleb w naczyniu szklanym, zaroodpornym. Wychodzi perfekcyjnie. Roznica jest tylko taka, ze po nagrzaniu naczynia (u mnie tyle ile sie grzeje piec) pieke pod przykryciem 30 min, odkrywam i jeszcze dopiekam 20 min.

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy21.2.12

    Ile wyrasta ciasto przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak tak patrzę na te zdjęcia i prepisy robię się strasznie glodna ;) Na pewno wypróbuję Twoje przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis. Dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy23.2.12

    Nie mam zakwasu ani świeżych drożdży. Ile dać w sumie suszonych?

    OdpowiedzUsuń
  22. Chleb bomba. Zrobiłem raz, teraz robi się drugi raz. Chleb wyrastał tylko 6-7 h i robiłęm go w zwykłej keksówce, ale i tak wyszedł pycha. Może to kwestia, że dodałem dużo więcej zakwasu.

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy26.2.12

    Piekny chelb i garnek :) A jest szansa ,że dostałabym taki garnek gdzieś w warszawie lub okolicach ??

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowy28.2.12

    Chleb OBŁĘDNIE smaczny!!! :) Użyłam zakwasu w proszku (2 łyżki),upiekłam w garnku rzymskim i efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lisko, kminkowy to nie kminowy... Ktoś pisze, że uwielbia kminek... I niech sobie kminem rzymskim niechcący zastąpi...

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  26. Anonimowy8.3.12

    Lisko a czy mogłabym poprosić o przepis na staropolskie obwarzanki krakowskie? Albo na pracowni wypieków albo na whiteplate?

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy ktoś mógłby się ze mną podzielić przepisem na jakieś pieczywo z mąki owsianej. Niedawno z ciekawości kupiłam tę make ale teraz nie wiem co z niej zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  28. Anonimowy15.3.12

    Droga Lisko,
    czy moge ten chleb upiec w naczyniu zaroodpornym? Zamierzam upiec chleb w weekend dla mojej rodzinki :)
    Czekam na odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  29. Zapraszam do siebie po krótką i zabawną (mam nadzieję) historię wypieku chleba.
    Łączę się z wszystkimi domowypiekaczami:)

    http://mimo-za-monika.blogspot.com/2012/03/krotka-historia-chleba.html

    OdpowiedzUsuń
  30. Anonimowy11.12.12

    Chce powiedziec, ze Twoje przepisy sa znakomite, korzystam z wielu i wszystko mi sie udaje, czesto nie kupuje chleba w piekarni cale tygodnie. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda pysznie. Ogromnie lubię kminek. Muszę go wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  32. Czary w kuchni
    :)))

    OdpowiedzUsuń
  33. Dziś będzie próba chlebka z tego przepisu, wczoraj upiekłam bułki grahamki oraz bułeczki maślane (również z przepisów z tej strony) - fantastyczne przepisy, bardzo udane wypieki!
    Bardzo też podoba mi się sposób podania przepisów - jest taki logiczny, czytelny - po prostu rewelacja! Bardzo dziękuję za podzielenie się recepturami i wiedzą, na pewno będę tu częstym bywalcem - pozdrawiam - zielononoga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo często piekę ten chleb, nieregularny czas pracy często nie pozwala mi na bardziej skomplikowane przepisy. Ten, mimo, że nie wymaga wysiłku, jest pyszny i chrupiący. Moi domownicy najbardziej lubią go z dodatkiem czarnuszki.

    OdpowiedzUsuń
  35. Mam pytanko odnosnie wyrastania ciasta w misce owiniete scierka. Jak dlugo mam zostawic ciasto do wyrastania?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.