Chrupiąca skórka, miąższ wzbogacony rodzynkami. Chleb pasujący niemal do wszystkiego.
W dodatku niezwykle prosty w przygotowaniu.
Jeśli nie macie kamienia do pieczenia, bochenki można przełożyć na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub upiec je w klasycznej keksówce.
Polecam gorąco!
Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym
/zmodyfikowany przepis na podst. książki: The fundamental techniques of classic bread baking/
Zaczyn:
100 g mąki pszennej chlebowej
130 g wody
10 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 h.
Następnie dodać:
480 g mąki pszennej
160 g mąki pszennej razowej
400 g wody
18 g soli
6 g świeżych drożdży
dokładnie wyrobić ciasto - powinno być gładkie. Przy pomocy miksera zajmie to ok. 8 minut.
Przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 1-2 h (w tym przepisie jest niewiele drożdży, więc ciasto będzie rosło w zależności od temperatury, w której wyrasta).
Do wyrośniętego ciasta dodać 100 g rodzynek, uprzednio namoczonych na pół godziny w ciepłej wodzie i dokładnie odsączonych.
Wgnieść rodzynki w ciasto, następnie podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować okrągły bochenek.
Bochenki przełożyć do koszyków do wyrastania dokładnie oprószonych mąką.
Przykryć ściereczką, odstawić na ok. godzinę aż wyraźnie urosną.
Piekarnik z kamieniem do pieczenia nagrzać do 230 st C.
Przełożyć na kamień wyrośniete bochenki, spryskać piekarnik wodą i piec 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut, aż chleby będą rumiane.
Ostudzić na metalowej kratce.
Smacznego!
Jak dobrze pójdzie to za 2 dni będę miała już zakwas, więc może ten upiekę, bo wygląda wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie przepadam za rodzynkami, ale inną wersję bezrodzynkową chętnie bym wypróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Piekne chlebki Lisko :) Jutro upieke :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Lisko - piekne chlebusie..... jak i wszystkie inne na Twoim blogu...
OdpowiedzUsuńostatnio kupilam sobie koszyczek do wyrastania, tylko mam maly problem z przeniesieniem bochenka do garnka lub na blache, gdzies sie przyklei i jak odpad, to juz sie zdeformuje i nie jest taki ladny okrogly!!!!
Do tej pory piekłam chleby żytnio - orkiszowe, ale czas już chyba na pszeniczny, nie tylko z zakwasem ale i z drożdżami. Ten przepis szczególnie mi się Lisko podoba:) Tylko rodzynki (nie wszyscy lubią) zastąpię żurawiną albo jagodami goji, bo chyba można?
OdpowiedzUsuńWspaniały ten chlebek. Cudownie wygląda. A zdjecia takie piękne.!:)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńZ orkiszu w miejsce pszenicy i z jagodami goji oraz żurawiną zamiast rodzynek, w zwykłych keksówkach - wyszedł wyśmienicie:) Dziękuję Ci Lisko za inspirację.
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie piekłam chleba... Mama mi zamordowała w afekcie zakwas i jakoś nie mogłam się zebrać to zrobienia nowego... I tak sobie wzdychałam do tych wszystkich żurków na zakwasie, chlebków i bułeczek, a tu nagle mój mąż wrócił dzisiaj z pracy i wręczył mi słoik zakwasu :D Dostał go od żony kolegi z pracy ^^ Jestem zachwycona, a ten chlebek wygląda na taki, co by chciał być upieczony i to jeszcze dziś! (A w zasadzie jutro, bo zakwas musi troszkę popracować :])
OdpowiedzUsuńWEGE/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!).
OdpowiedzUsuńCHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL. STABILNY POZIOM CUKRU 4-5 GODZIN. ♥♥♥♥♥
5.TEMAT.
CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA ANTYMIAŻDŻYCOWEGO-IRL (MINI CHLEBKI). *****
KASZĘ jęczmienną (tzw. średnia lub drobna) __250g. oraz RYŻ biały __400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.
PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
UGOTOWANE KASZA I RYŻ (MASA RAZEM 650 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram OTRĄB PSZENNYCH i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).
DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZĘ Z RYŻEM WRAZ Z OTRĘBAMI:
Z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !! Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.
CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.
CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!
OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego !!).
PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
bardzo chętnie zostałabym Pani mężem! gdybym akurat nie była żoną mojego męża :) blog piękny a przepisy doskonałe, dziękuję za inspiracje!
OdpowiedzUsuńhaha Zjadliwa super napisała :D Kurczę blaszka (!) chleba mi się zachciało!!!!!!!!!!!:))
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
Rodzynki wyglądają trochę jak borówki, niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńfajny blog
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie www.deserlandia.blogspot.com
Pysznie wygląda:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńupiekłam, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://slodkie.blox.pl/2012/06/Chleb-pszenny-z-rodzynkami.html
śliczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńTylko sie obliżę i to bedzie na tyle :))
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie zrobić. Te apetyczne zdjęcia i opisy to najlepsza motywacja. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńczy ten chlebek mocno się kruszy?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Ania.
Piękne te chleby... Aż pachnie z ekranu...
OdpowiedzUsuńMuszę chyba wrócić do pieczenie chlebów. W wakacje zakatrupiłem zakwas który pięknie dla mnie pracował ponad pół roku.
Relację z wypieków postaram się zamieścić: http://fotogoto.pl
Zapraszam
A ja się zastanawiam czy można ten chleb upiec w garnku rzymskim i jak długo go wtedy piec, bo powinno się chyba go wstawić do zimnego piekarnika?
OdpowiedzUsuńPlanuję zakup kamienia do piekarnika. Zauważyłam że jest ich kilka rodzajów. Czym się kierować przy wyborze??
OdpowiedzUsuń儲存柴灣倉庫出租新蒲崗儲存庫網頁主機屋申請網頁寄存代理收費筲箕灣倉伺服器寄存申請
OdpowiedzUsuńSUPER CHLEBEK…………
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny