2010-10-14

Chleb mieszany, żytnio-orkiszowy


Recepturę tego chleba oparłam na przepisie na chleb orkiszowo-pszenny z rodzynkami. Tym razem jednak zależało mi na chlebie, który będzie można łatwo uformować w bochenek.
Ma dosyć zwarty miąższ i chrupiącą skórkę. Najlepszy (prawie) ciepły :)



Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

100 g zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.

Następnie dodać:

100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 (jeśli używamy razowej, należy zwiększyć ilość wody)
400 g mąki pszennej
230 g wody
1 łyżeczka miodu
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
1,5 łyżeczki soli

Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką).
Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej.
W tym czasie rozgrzać piekarnik  do 230 st C- jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę).
Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.
Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 st C. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!

21 komentarzy:

  1. piekny!!! podziwiam Twoje wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lisko,taki prawdziwy domowy bochenek.
    Z pewnością bym jadła jeszcze ciepły!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda!
    Cudowne są Twoje chlebki Lisko!:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest piękny.
    Uwielbiam bochenki, wiesz o tym :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. co za cudowne fotografie!
    urzekły mnie.
    a chleb? widac, że pieczony od serca, z całym jego wkładem.
    prawdziwy, domowy bochenek...

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny, musztę natrafić na taki kosz rozrostowy- koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ma apetyczną skórkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jest pyszny!
    właśnie założyłam bloga i to jeden z pierwszych przepisów, jakie zamieściłam u siebie.
    zapraszam!
    http://szklankamaki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. chleb jest przepyszny. Upiekłam go dzisiaj (to mój pierwszy prawdziwy chleb na zakwasie), wyszedł wspaniale. Dziękuje bardzo za przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lisko mam w domu tylko orkiszową 720. Nie uda się na takiej (myślę o zaczynie), prawda?

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam go!:)
    http://galeriachleba.blogspot.com/2011/04/chleb-orkiszowo-zytni-na-zakwasie.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy21.6.11

    Lisko
    Upiekłam wczoraj ten chleb, od razu z 2 porcji. Pięknie wyrósł, w piekarniku finezyjnie pękła skórka, wyglądał jak z obrazka. No i bardzo smaczny jest. Dosypałam trochę ziaren dyni i słonecznika do niego, bo ogólnie lubię chleby z "czymś" w środku. Męzowi bardzo smakował i orzekł, że teraz mam piec ten :)
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy24.6.11

    To znowu ja. Chciałam Ci jeszcze powiedzieć, że upiekłam do dziś po raz pierwszy w garnku żeliwnym. O jaką ma chrupiącą skórkę i jest po prostu przepyszny. Od dzisiaj jest to moja ulubiona metoda pieczenia :). Tylko musze kupić sobie żeliwny garnek, bo narazie pożyczyłam od mamy taki stary 25 letni :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy1.10.11

    Jakiej mąki należy użyć w 2 etapie? PSzennej chlebowej, czy może być inna? zamiast orkiszowej do zaczynu mogę użyć pszennej razowej?

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek wyszedl smaczny ale bardzo popekal, czy moze ktos wie dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy7.5.12

    mam pytanie, czy mozna ominąc drozdze, dodac np więcej zakwasu? Nie lubie chlebow drozdzowych,i tez posmaku dodatku drozdzy do zakwasowych chlebkow. Bede wdzieczna za odpowiedz, pozdrawiam :). Ewa

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudny chleb! Zero problemów przy robieniu, przepyszny miąższ. Moja rodzina jest zachwycona. Na pewno będę do niego wracać. Dziękuję!
    A do Ewy - ja pominęłam drożdże, nie dodawałam więcej zakwasu i wyszedł pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy chleb orkiszowo żytni mozna upiec w garnku? Ewentualnie jakie parametry pieczenia? Dziekuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy mogę go upiec w foremce? Czy wplynie to na chleb?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.