2010-10-24

Bardzo łatwy chleb z ziemniakami



Ten łatwy chleb jest przygotowany na drożdżach. W kilka godzin otrzymamy chrupiący bochenek o miąższu z regularnymi dziurkami. Jak wszystkie chleby na drożdżach, smakuje najlepiej w dniu wypieku.

Bardzo łatwy chleb z ziemniakami
100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
400 g pszennej mąki (najlepiej chlebowej)
200-250 ml wody
1 łyżeczka soli (użyłam kamiennej, w przypadku morskiej można zwiększyć ilość do 1,5 łyżeczki)
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek


Drożdże wsypać do miseczki, dodać cukier, 100 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by "ruszyły".
Mąkę połączyć z solą i ziemniakami, na środku zrobić dołek i wlać do niego najpierw zaczyn, a potem resztę wody i oliwę. Wodę należy dolewać stopniowo, jej ilość zależy od rodzaju mąki.
Zagnieść gladkie i sprężyste ciasto (ręcznie lub mikserem).
Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić do wyrastania na godzinę.
Następnie z ciasta uformować okrągły bochenek, który przełożyć do koszyczka do wyrastania wysypanego mąką (lub do durszlaka lub miski wyłożonej ściereczką, oprószonej solidnie mąką).
Odstawić do wyrastania na 45-60 minut.
Kamień do pizzy (jeśli nie mamy, wystarczy blacha wyłożona papierem do pieczenia) wstawić do piekarnika i nagrzać do 240 st C.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na rozgrzany kamień, spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza lub na dno piekarnika wsypać ok. 1/2 szklanki kostek lodu.
Po 10 minutach, zmniejszyć temperaturę do 210 st C  dopiekać kolejne 15-25 minut, do zrumienienia bochenka.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę kuchenną i ostudzić przed pokrojeniem.

Smacznego!

24 komentarze:

  1. Anonimowy24.10.10

    Ależ masz wspaniały obrus, Lisko! Po prostu się w nim zakochałam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chleb! Wspaniale się udał.
    Z ziemniakami bardzo lubię, bo ma lekko wilgotny miąższ.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny jest ten chlebek, zresztą jak wszystkie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy25.10.10

    Jestem pod wrażeniem Twoich wypieków. Kilka z nich z powodzeniem wypróbowałam. Najbardziej smakują nam te na zakwasie. Mam pytanie: czy do produkcji zakwasu i pieczenia chleba mąkę żytnią 750 można zastąpić żytnią sitkową 1450? Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie spróbowac upiec taki chleb.Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z ziemniakami? Przyznaje jestem zaskoczona, ale wygląda pysznie i mam już ochotę teraz się wgryźć w monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy28.10.10

    Fajny przepis, na pewno go wykorzystam :) Tylko jedno pytanie: czy zamiast na kamieniu, można ten chlebek upiec w garnku żeliwnym? Jeśli tak, to czy przekładać go do zimnego, czy do nagrzanego garnka, oraz czy przykrywać garnek przykrywką?
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb upieczony i zjedzony , wspaniale sie udal, miekki i pachnacy...mam tylko jeden problem ze skorka...jakos nie chce byc chrupiaca:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ho ho ho! Ktoś tu ma Globala?! Ja mój nóż szefa po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm.. super chlebuś.
    Serwetka piękna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie nastawiłam zakwas i za kilka dni będę szaleć :) a juto piekę chleb z ziemniakami, wygląda smakowicie. Jeszcze jedno: świetny blog, czytam go dopiero do dwóch dni i nie mogę się oderwać :), no i jutro premiera, będzie pierwszy chlebek z Twoje storny Lisko. Rezultatami pozwolisz, że pochwalę się u siebie? Pozdrawiam seredcznie...

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy5.11.10

    Anonimowy - jak najbardziej możesz dać mąkę sitkową

    a najlepiej jak będziesz używał/a mąki z pełnego przemiały typ 2000 - na tym robi się klasyczny zakwas, który ma na czym pracować

    OdpowiedzUsuń
  13. Lisko! Upiekłam chleb i wyszedł naprawdę przepyszny. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Niedawno pierwszy raz piekłem i jadłem chleb z dodatkiem ziemniaka i pokochałem ten smak - wierzę, że i ten musi smakować rewelacyjnie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo, bardzo dobry chlebek - wczoraj zrobiłam :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy21.11.10

    Wlasnie robie chlebek, i okazalo sie ze mam problem techniczny w momencie przekladania go z miski na blache. Juz sobie poradzilam, ale podejrzewam ze istnieje jakas bardziej profesjonalna technika niz nakrywanie miski blacha i przewracanie calosci. Tak zeby gora bochenka byla na gorze,nie na dole :)
    Moglabym prosic o jakas porade?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ha ja tez postępuję tak, że przykrywam durszlak i odwracam blachę :) chlebek dziś upiekłam po raz pierwszy i wyszedł pyszny. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  18. NARESZCIE! usłyszałam od syna (12lat)"mamo ten chleb jest lepszy niż w sklepie". Może to zasługa filmów, którymi ich ostatnio "katuję" o zdrowym odżywianiu, a może to dlatego, że wreszcie zrobiłam pszenny chleb bez "dodatków" mąki razowej, czy otrąb.
    Nie ważne - było mi miło usłyszeć to co usłyszałam :D
    Dziękuję eLisko!

    OdpowiedzUsuń
  19. JustynaG.9.1.11

    To mój pierwszy chlebek w życiu - jest boski:) mimo że miałam tylko mąkę zwykłą tortową 450 wyszedł super! Napewno nie będzie ostatnim w mojej karierze:) Już upatrzyłam sobie kolejne przepisy;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis!:) I oczywiście gorąco polecam innym! Jeszcze tu zajrzę;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy4.2.11

    a mi wyszło za rzadkie ciasto mimo, że trzymałam się proporcji (wody dałam niecałe 200ml) .probowałam je uformowac w kulę ale było zbyt lejące i koniec końców zostało zrobione w keksówce a nie na kamieniu. byc może zakwas miałam rzadszy i stąd ta nadwyżka wody. w smaku fajny choć musiałam piec dłużej, bo dól się nie przypiekl i ogólnie wyszedł suchawy. ale smak pycha :)
    magda

    OdpowiedzUsuń
  21. Piekłan ten chleb w zeszłym tygodniu i wyszedł przepyszny, taki jak lubię najbardziej z wilgotnym miąższem. Chociaż mnie też ciasto po wyrośnięciu zrobiło się rzadkie i kleiste i trudno było nim manewrować (końcem końcem wylałam je do dalszego wyrastanie na papier do pieczenia i mniej więcej wyrósł jak nieregularny bochenek) i skórka była bardzo miękka, to najlepszy chleb jaki do tej pory udało mi się upiec. Dziękuję, Lisko, za pzrepis.
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszny, prosty, wilgotny w środku, z chrupiącą skórką...
    na pewno wejdzie na stałe do chlebowego repertuaru
    polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmmm...pysznie tutaj, właśnie przywędrowałam i już zostanę!

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowy30.7.12

    Ja też chciałabym wiedzieć, czy piekąc ten chlebek w garnku żeliwnym mam przykrywać go przykrywką :)
    Lisko, Twoje przepisy są wspaniałe! Każdy chleb i potrawa wychodzą wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.