2010-09-23

Drożdżówki z serem II



Smaczne drożdżówki z ciasta, które bardzo łatwo się zagniata i wałkuje.
Z podanego przepisu wyszło mi ok. 18 niedużych drożdżówek - część zrobiłam z powidłami śliwkowymi.




Drożdżówki z serem
źródło przepisu: Blog Z piekarnika



Składniki ciasta:

3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 torebka suchych drożdży (7g)  / użyłam 20 g świeżych (przyp. L)/
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki drobnego cukru
1/4 kostki masła (rozpuszczona) /użyłam 100 g, L/
1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
mąka do podsypywania stolnicy

Składniki nadzienia:

ok 350 g zmielonego białego sera
cukier i cukier waniliowy do smaku (zależy od kwaśności sera)
1 jajko
można dodać rodzynki, drobno pokrojone owoce, skórkę pomarańczową, co kto lubi:-)

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny


Suche drożdże mieszamy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i skórką. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy widelcem.
Do mąki z cukrem i skórką dodajemy jajka, wlewamy mleko i solidnie wyrabiamy ciasto. Możemy to robić dłonią, możemy też drewniana łyżką. Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste. Do tak przygotowanego ciasta dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na około 1- 1.5 godziny.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki. Nie podaję dokładnej ilości cukru, bo to po prostu zależy od danego sera i naszego smaku.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę, formujemy w kulę (nie zagniatamy ponownie, ciasto ma się tylko lekko odgazować) i odkładamy na bok stolnicy, przykryte ściereczką. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości mniej więcej pięści. Rozwałkowujemy je na grubość około 0.5 cm, smarujemy serem, zwijamy, na dwa, powstały pas zwiniętego ciasta kroimy na równe kawałki, a następnie każdy z kawałków skręcamy w coś w rodzaju muszki (mam na myśli część ubioru męskiego, a nie owada;-))

Tak przygotowane bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na jakieś 20-30 minut.
Wyrośnięte pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut. Mocno ciepłe smarujemy lukrem. Lekko ciepłe pałaszujemy :-)
Jak wszystkie tego typu wypieki drożdżowe bułeczki najlepsze są w dniu ich zrobienia.
Po dokładną instrukcję formowania drożdżówek odsyłam do Źródła.

Moje uwagi:
Proponuję zrobić więcej nadzienia: ok. 500 g lub część bułeczek zrobić z budyniem lub powidłami
Przygotowałam ser dodając do niego żółtko i śmietanę. Korzystałam z sera na wagę, który rozgniotłam widelcem.

15 komentarzy:

  1. Lisko ostatnio właśnie zastanawiałam się jak zrobić takie zwiniete drożdżowki z serem :). Dziękuje za opis i przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne te drozdzowki, takie jak z piekarni.. mmmniam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaa, moje bułeczki! :D
    Bardzo sympatycznie Ci wyszły, widać, że aż kipią od sera. Następnym razem u siebie też chyba dam więcej:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie bułeczki pamiętam z nie tak dawnego mojego dzieciństwa. Uwielbiałam je! Dzięki za ich zamieszczenie. Z radością je wypróbuje.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Tez mi się od razu spodobały:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis i zdjęcia bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne bułeczki! O ile więcej uroku mają niż te sklepowe. Pozdrawiam i życzę miłego urlopu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Drożdżóweczki wyglądają tak słodziutko i pięknie :-) Z pewnością smakują równie dobrze.. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie ładne!
    Znów mnie skusiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  10. Aaa, tożto identyczne jak moje ukochane drożdżówki piekarniowe! Tylko pewnie o stokroć lepsze, muszę je zrobić w najbliższym czasie i wypróbować!!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale cudne drozdzowki:) na sam widok od razu poczulam ich zapach, i smak, ach... pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, świetny przepis, ale jak na razie chciałabym się pochwalić moim wykonaniem twoich szwedzkich byłeczek żytnio-pszennych. Jak masz chwile to zajrzyj:

    http://littlecookery.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj Lisko:)

    Na Twój blog trafiłam po przeczytaniu artykułu w "Twoim Stylu". Byłam ciekawa. Do tej pory piekłam tylko ciasta, nigdy nie brałam się za upieczenie chleba. Chociaż czasami mnie kusiło... A teraz piekę co weekend, zazwyczaj w piątek w ramach odstresowania po pracy:) Oboje z mężem zakochaliśmy się w domowych wypiekach.
    Dziękuję za to, że jesteś i za to, że chce Ci się nadal zamieszczać nowe przepisy:)
    Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli...

    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy2.10.10

    Witaj Lisko
    Przeżyłam zaskoczenie :-) Ciasto podczas wyrabiania wydało mi się zbyt ciężkie, jakby było za dużo mąki.Ledwo rosło. Ale stwierdziłam, że choćby gnioty, ale i tak je upiekę ;-)W piekarniku ożyły, wyglądają pięknie, no i ten smak :-)) Czy Twoje ciasto też było zwarte?
    Pzdr Monika

    OdpowiedzUsuń
  15. I'm sooooo healty jealous of your gorgeous food! ... :)

    vxx

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.