2009-07-22

Ciemny chlebek z rodzynkami



Delikatny i puszysty chlebek, z małym dodatkiem melasy, dzięki której ma lekko słodki, ciemny miąższ.

Ciemny chlebek z rodzynkami
Z maszyny

120 ml wody
80 ml mleka
15 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej
40 g miękkiego masła
40 g melasy
1 łyżeczka soli

50 g rodzynek (najlepiej małych)


Program: SZYBKI (u mnie to 1 godz, 55 minut)
Wielkość bochenka: ŚREDNI


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wypróbuję !
    Pozdrawiam, acha w ogródeczku masz uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to już jest, że kiedy jesteśmy świadomi naszych możliwości - przyjemność odnajdujemy w tym co jest proste :)
    I to widać Lisko!
    Chlebek piękny, na pewno spróbuję;
    Jestem pod wrażeniem Twoich ostatnich maszynowców ;)
    Jutro odnajdę mieszadełko do mojego Clatronica, który zakończył karierę na chlebku San Francisco :D i do roboty!
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi to napewno by zasmakował,taki w sam raz do masła albo dżemiku:)
    Mniam,biorę przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy30.7.10

    Ewa .Jejku nie wiem czemu moje ciasto najpierw rewelacyjne wyrasta w maszynie / mam zelmera / a potem opada :)? A proporcje są dokładnie takie jak w przepisie .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.