2009-07-19

Ciasto drożdżowe z kruszonką. Z maszyny.



Długo szukałam przepisu na smaczne drożdżowe ciasto z maszyny.
To, które dziś polecam, jest puszyste, delikatnie maślane, lekko słodkie i pachnące wanilią. A do tego dużo migdałowo-maślanej kruszonki.


Ciasto drożdżowe z kruszonką. Z maszyny.
Przepis inspirowany recepturą Cathy Ytak.

Z podanego przepisu wychodzi bardzo duży bochenek wypełniający po brzegi wiaderko do wypieku.
*Jeśli pieczecie je na dłuższym programie, proponuję zmniejszyć ilość świeżych drożdży do 10-15 gramów.

20 g świeżych drożdży* (koniecznie, z suszonymi to nie to samo...) + łyżeczka cukru
350 g mąki pszennej, najlepiej typ 450-550
50 g drobnego cukru
cukier z prawdziwą wanilią lub łyżeczka esencji waniliowej
70 g miękkiego masła
120 ml ciepłego mleka
1 jajko

Kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
25 g zimnego masła
1 łyżka (ok. 15-20 g) mielonych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego

Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać łyżką, aż powstaną grudki. Odstawić.

Drożdże pokruszyć, wrzucić do wiaderka maszyny, zasypać łyżeczką cukru i poczekać, aż staną się płynne. Wtedy dodać pozostałe składniki.
Nastawić program Szybki (Rapid) - w mojej maszynie trwa on 1 godz i 55 minut. Po ok. godzinie, kiedy ciasto jest w trakcie wyrastania, a tuż przed pieczeniem, wsypać na wierzch kruszonkę.

*Jeśli pieczecie je na dłuższym programie, proponuję zmniejszyć ilość świeżych drożdży do 10-15 gramów.

25 komentarzy:

  1. Mmmm ;) Taka drożdżówka z dżemikiem...Ale bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak je upiec, nie majac maszyny?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kingo,
    możesz wyrobić ciasto mikserem, odstawić do wyrasytania przykryte folią spożywczą na ok. 45-60 minut. Następnie przełożyć do foremki np. keksówki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką, z wierzchu obsypać kruszonką, jeszcze raz odstawić do wyrastania na jakieś 30 minut.
    Piekarnik nagrzać do 180 st C i piec ok. 30-40 minut - warto sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Gdyby się zbyt szybko przypiekało z góry, trzeba przykryć folią aluminiową i dopiekać pod nią.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lisko!
    Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Jak upieke, to zamelduje, jak wyszlo. Twoja baba drozdzowa (z jagodami, ale bez jagod i kruszonki, bo miala byc dla diabetyczki) zrobila furore! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lisko proszę powiedz mi czy jeżeli mój szybki program ma tylko 55 minut, to za krótko? Kolejna opcja to ta trwająca 3 godziny?! Myślisz, że lepiej wybrać tą na 3 godziny i zmniejszyć ilośc drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  6. Kingo, wybrałabym tę trwającą 3 godziny, ale wtedy zdecydowanie zmniejszyłabym ilość drożdży do 8-10 gram.

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam, wyszło tak- http://kiniapop1.blox.pl/html, lepiej chyba wyjść nie mogło. A zapch podczas pieczenia- poezja :) Dziękuję Lisko za ten cudowny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. takie ciasto robi moja Mama
    puszyste, nie za słodkie
    z kruszonką

    Tata takie lubi najbardziej

    ja posmarowane dżemem i popijane mlekiem

    dawno go nie było

    może kiedyś i ja upiekę taką drożdżówkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. oo nie jestem jedyna Kinga u Ciebie :)
    upieklam to ciasto, zgodnie z Twoimi wskazowkami, bez maszyny. wyszlo swietnie!
    dziekuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne
    Od strony uzależniłam się dawno, od ciasta dziś. Zrobiłam z mlekiem ryżowym (dla alergika), podróbka nie do odróżnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy20.1.10

    najlepsza drozdzowka jaka kiedykolwiek jadlam i zrobilam paluszki lizac!!!polecam wszystkim!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lisko, czy to ciasto ma mieć płynną konstystencję? Pytanie może brzmi dziwnie ale od czasu jak wyrzuciłam całe ciasto chlebowe ostatnio mam psychozę. Czekam na odpowiedź bo ono się miesza takie płynne i nie wiem co robić!

    (może się uda zdążyć)

    OdpowiedzUsuń
  13. izulka20.12.10

    Liska to najlepsze drożdżowe jakie zrbiłam w maszynie :)
    jeszcze ciepłe znikneło z powidłami śliwkowymi też włsne roboty
    a przy okazji to uwielbiam chleb starpolski twojego przepisu kiedys znalazłm go na mniammniamie ............... pychaaaa

    OdpowiedzUsuń
  14. Magik15.1.11

    Zmagam się z maszynowym pieczeniem od jakiegoś czasu i... w końcu przepis, który okazał się prosty i smakowity:) Nie dodałam miodu ale ciasto i tak wyszło słodkie - w sam raz jako podkład pod masło lub dżem. Kruszonka niestety odpada ale taki urok:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam, wyszło pyszne, tylko czemu tak mało? Następnym razem będę wyrabiac w maszynie (albo mikserem) i piec w piekarniku z większej porcji.

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy4.4.11

    Rewelacja, maszynę mam w domu od 4 dni i w tym czasie upiekłam oraz skonsumowałam w gronie towarzysko-rodzinnym już trzy takie niesamowite babki. I właśnie idę piec kolejną, coby się w robocie pochwalić.
    Dziękuję, za niewyczerpane źródła inspiracji kuchennych, jakimi są Twoje blogi. Marta

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy27.12.11

    kochana probuje ale okropnie wyszlo ciasto twarde.czemu ?i jak to uratowac?jestem swieza w drozdzowych wypiekach mieszam to w kitchen aid mikser i wyglada ze wlasnie sie spalil moj nowy sprzet niewiarygodne.jak to mozliwe?

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy7.3.12

    A na jakim programie trzeba mieć automat żeby te drożdże się rozpuściły? To już jest w ramach tego programu "szybki"?

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy8.3.12

    to cukier wanilinowy a nie waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Gdy znalazłam ten przepis byłam taka... hmm.. ubawiona? Bo jak to ciasto drożdżowe z maszyny? I jeszcze do tego dobre? A jednak :) To jedno z lepszych ciast drożdżowych jakie "upiekłam", mimo tego , że zapomniałam o esencji waniliowej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy29.7.12

    Robiłam 2 razy i nie wyszło !
    Trzymałam się przepisu a ciasto twarde i nie wyrośniete z zakalcem ! Zrobiłam raz i nie wyszło przeczytałam jeszcze raz wszystkie komentarze i postanowiłam spróbować jeszcze raz... i to samo- oba wylądowały w koszu na śmieci :(

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis warty zrobienia-szczególnie jak się posiada maszynę do chleba. Ja mam firmy Moulinex i nastawiłam na program "szybki słodki chleb" który trwał 2h 35min. Zużyłam tu 18g świeżych drożdży. Baba wyszła jak u Liski na zdjęciu. Do czego muszę się przyczepić to kruszonka...Niestety mieszanina nie zbrylowała się ładnie a pozostała sypka i cześć po upieczeniu odpała. Ale smak baby jest super! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Niestety jestem kolejną, której nie wyszlo. I też 2 razy. Za pierwszym razem piekłam na programie 1h 30 min i wyszedł kilkucentymetrowy zbity placek. Dziś spróbowałam po raz koleny, tym razem 2h 10 min... wyrosło i zapadlo się, ma ksztalt litery U :( Szkoda wielka, więcej próbować nie mam zamiaru chociaż takie smaczne jest :(

    OdpowiedzUsuń
  24. Chciałam spytać o wersję tego ciasta z owocami. Np. z malinami. Na jakim etapie dorzucić maliny lub inne owoce, które polecasz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie zjedliśmy ciepłą drożdżówkę :) Zniknęła w 5 minut!!! Jest po prostu cudowna.. Lisko - DZIĘKUJĘ!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.