2009-07-14

Chlebek ziemniaczany z koperkiem



Jest to delikatny, jasny chleb, czy też raczej bułka, która pasuje idealnie do sera i wędzonego łososia. (Choć z ręką na sercu przyznaję, że jadłam ją ze świeżo zrobionym dżemem malinowym...)
Dodatek koperku jest opcjonalny. Jest to przepis na wypiek w maszynie, choć bez problemu można go upiec również w piekarniku.


Chlebek ziemniaczany z koperkiem.
/Potato bread with dill/

380 g pszennej mąki (dowolnego typu)
20 g świeżych drożdży, pokruszonych
ugotowany ziemniak o wadze ok. 120 g
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30 g miękkiego masła
200 ml letniej wody (lub wody pozostałej po ugotowaniu ziemniaków)
1 łyżka koperku, drobno posiekanego (opcjonalnie)

Do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietanki

MASZYNA:
Program: BASIC lub SZYBKI. Wielkość bochenka: Średni.
Przed pieczeniem, wierzch wyrośnietego chleba smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietanką.

Można też ten chleb zrobić ręcznie:
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut, aż staną się płynne.
Powoli dodajemy kolejne składniki, zaczynając od płynnych.
Wyrabiamy gładkie, dosyć luźne ciasto, które przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub tartą bułką. Odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut. Wierzch smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietanką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st c i pieczemy ok. 30-40 minut.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo mi się ten przepis spodobał! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. droga Lisko,
    kolejny piękny chleb..
    czy mleko w proszku można zastąpic mlekiem płynnym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Agato,
    bardzo polecam :)

    Asiejko,
    można zastąpić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy14.7.09

    Witajcie
    Ten przepis wypróbuje jako pierwszy... trzymajcie kciuki:)
    Mam tylko pytanie smarować jajkiem ze śmietaną, ale jaką
    pozdrawia

    OdpowiedzUsuń
  5. Dowolną śmietaną: tu użyłam 18%.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.