2011-03-17

Bułki z białym makiem



Łatwe, miękkie bułeczki, które przygotowałam z myślą o tych wszystkich, którzy nie mają w domu kuchennej wagi.
Wystarczy szklanka o pojemności 250 ml.

Bułki z białym makiem
10 sztuk

3/4 szklanki mleka
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki maku
1 łyżeczka drożdży instant (lub 15 g świeżych drożdży)
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej dowolnego typu

Do posmarowania bułek:
1 żółtko +1 łyżka mleka
biały mak (ok. 1 płaskiej łyżki)

Mleko, oliwę, sól i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko i powoli dodawać mąkę i mak.
Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie uformować 10 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Powinny wyraźnie urosnąć.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Anonimowy17.3.11

    och, bułeczki..uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja przepysznie..dalas mi pomysl na weekend...upieke i zjemm..

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te bułeczki Lisko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. alez pysznie wygladaja ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia sa piękne:) a te bułeczki sa cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne. Ja upiekę je jutro!

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne te bułeczki-muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli smakują tak jak wyglądają to chyba wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy18.3.11

    Bułeczki wyglądają bardzo pysznie! Mam jednak jedno małe pytanie: Gdzie kupię biały mak?? Wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy o nim słyszę:P
    Pozdrawiam serdecznie!
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  11. Agato,
    biały mak można kupić np. na Allegro. Jeśli będziesz miała kłopot z dostaniem go, możesz zastąpić niebieskim makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłem (lekko zmienione). Są Pyszne! Najlepsze bułki jakie dotąd zrobiłem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie wygląda, może się skusze i upiekę takie bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy19.3.11

    Dziękuję serdecznie!! :)
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy15.3.12

    Witam,
    Upiekłam te bułeczki wczoraj wieczorem na kolację - są pyszne; z zewnątrz ładnie przyrumienione, a w wewnątrz bialutkie i miękkie. Kilka zostało na dzisiejsze śniadanie i muszę z radością stwierdzić, że nie straciły na świeżości.
    Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :-)
    Rybka

    OdpowiedzUsuń
  16. dowolna mąka pszenna - może to być pszenna pełnoziarnista, czy tylko np w jakiejś proporcji do zwykłej pszennej? z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.