2009-04-30

Puszyste bułeczki z cebulą i makiem


Miękkie i puszyste śniadaniowe bułki z delikatną nutą duszonej cebuli.
Będą smakować tym wszystkim, którzy lubią pieczywo w stylu bułek hamburgerowych. Tego typu bułeczki piekę zwykle z mąki tortowej, ale można wykorzystać właściwie dowolny rodzaj mąki pszennej
.

Puszyste bułeczki z cebulą i makiem

Zaczyn:
100 g mąki pszennej
65 g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant

Wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.

Następnie do zaczynu dodać:
320 g mąki pszennej
150 g wody
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
60 g masła
20 g mleka w proszku
1 średniej wielkości cebula - drobno pokrojona i zeszklona na maśle
1 łyżka maku

Składniki wyrobić ręcznie lub mikserem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Podzielić je na 9 części i uformować bułki.
Ułożyć je na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę (do półtorej, powinny wyraźnie urosnąć).
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Bułeczki posmarować mlekiem, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Wyglądają prześlicznie ! Piękne, delikatne zdjęcie :)
    Zachciało mi się pysznych,świeżych pachnących bułeczek na śniadanie :)
    Pozdrawiam:0

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lisko ,ja myślisz mogłabym je upiec na mace razowej orkiszowej?Udadzą się?

    OdpowiedzUsuń
  4. marysia5.5.09

    a ja tak sobie myslę kto jest w stanie pochłonąc te wszystkie wypieki i zachowac jeszcze w miare przyzwoite gabaryty

    OdpowiedzUsuń
  5. Margot - myślę, że spokojnie :)

    Marysiu - zawsze są chętni, gabaryty też w normie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to ja je w najbliższym czasie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy20.5.09

    Lisko ! zaniepokojeni jestesmy Twoim przydlugim milczeniem. Prosimy o dalsze rewelacje.A tak juz na marginesie,to czy moglabys wyjasnic mi co to sa: ciemierzyca, ciecierzyca i cieciorka ?

    OdpowiedzUsuń
  8. "100 g mąki pszennej
    65 g wody
    1/8 łyżeczki drożdży instant"

    Z tego wychodzi twarda klucha - tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jacku, tak ma być. Po 12-18 h zaczyn zrobi się dużo rzadszy, dzięki drożdżom.

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie łyknęłam jedną taką bułeczkę, bo skończyły się studzić. Zrobiłam po raz pierwszy - zaczynam dopiero. Trochę mi ciasto nie chciało rosnąć i nie wyszły takie wysokie, jak na zdjęciu, ale SMAK! Są wyborne, szkoda, że tylko 9 wychodzi. Jestem przeszczęśliwa. Ciekawe, jak Jackowi się udało...

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy2.3.10

    czy jeśli nie mam mleka w proszku to mogę je pominąć lub część wody zastąpić zwykłym mlekiem? :)

    a tak btw to mleko w proszku używane do pieczenia to to samo, które daje się dzidiom?:D

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak, możesz wodę zastąpić zwykłym mlekiem.
    Tak, chodzi o zwykłe mleko w proszku, ja akurat używam pełnego.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, możesz wodę zastąpić zwykłym mlekiem.
    Tak, chodzi o zwykłe mleko w proszku, ja akurat używam pełnego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.