2009-04-20

Fougasse krok po kroku



Przypominają w smaku obwarzanki. Albo precle. Gruba, chrupiąca skórka i pszenny miąższ. Najlepiej smakują z piwem. Albo aromatyzowaną oliwą. Trzeba je zjeść pierwszego dnia, drugiego twardnieją i nadają się wówczas na dekorację świąteczną;)

Fougasse, chlebowe liście

500 g mąki
350 g wody
1,5-2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Kiedy się rozpuszczą, dodać do mąki i do pozostałych składników i zagnieść dosyć luźne ciasto. Najlepiej posłużyć się tu mikserem. Ciasto na początku będzie się kleić. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przełożyć ciasto na posypany mąką blat. Delikatnie odgazować. Podzielić na 8 części.
Z każdej uformować kształt liścia - u mnie to wyglądało jak trójkąt ;)
Dłońmi rozpłaszczyć ciasto i ostrym nożem zrobić w nim nacięcia: jedno podłużne z góry na dół i po trzy ukośne nacięcia z obu stron.
Liście ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami delikatnie powiększyc nacięcia. Obsypać cienko mąką i zostawić do ponownego wyrastania na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.

Wyrośnięte liście wkładać do piekarnika. Na spód wsypać ok. 1/2 szklanki kostek lodu.
Piec ok. 10-15 minut.
Wystudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

Wrośnięte ciasto:

Ciasto podzielić na 8 części:

Podczas wyrastania:

10 komentarzy:

  1. przepiękne,takie ażurowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja się przyznam ,że takiego pieczywa jeszcze nie piekłam i chyba czas to nadrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. "Przełożyć ciasto na posypany mąką blat. Delikatnie odgazować." jak mam to rozumieć?
    Pytam bo nie wiem :) wprawdzie jakieś doświadczenia z drożdżami mam ale generalnie to nie umiem piec :)

    Dzięki za kulinarną pokusę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Są przepiękne! Dokładnie takie ażurowe, sliczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna strona i bardzo .....smaczna, szukam przepisu na bułeczki maślane z rodzynkami, może tutaj kiedyś taka propozycja się pojawi?

    Pozdrawiam serdecznie
    Alessandra

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis. Ostatnio zakochałam się w wypiekach drożdżowych, szczególnie z kuchni włoskiej. Skąd pochodzi ten przepis? Pierwszy raz widzę takie cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie się prezentują, biorę przepis i dziś robię:)
    Odkąd zasmakowałam fougasse z kozim serem u Vincenta smak tego wypieku stał się jednym z Moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.