2008-08-17

Tarta cytrynowa z bezą



Delikatny, kruchy spód, aksamitny krem i beza - lekko ciągnąca i słodka.

Tarta cytrynowa z bezą


Spód
180 g mąki
1/2 łyżeczki soli
110 g zimnego masła
35 g zimnej margaryny
40 ml zimnej wody

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Można wykorzystać do tego robot kuchenny.
Ciastem wyłożyć spód i brzeg wysmarowanej wcześniej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik nagrzać do 190 st C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 20-25 minut. Ciasto powinno się zrumienić.


Krem:
30 g mąki ziemniaczanej
260 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
270 ml wody
55 g masła
4 żółtka
70 ml soku z cytryny
1 łyżeczka skórki startej z cytryny


Beza

4 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
110 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
70 g wody
1 łyżeczka cukru waniliowego


Krem
Mąkę ziemniaczaną, cukier i sól wsypać do rondelka i dokładnie wymieszać. Wlać powoli wodę, ciągle mieszając trzepaczką. Zagotować na bardzo małym ogniu, mieszając do czasu aż się zagotuje. Dodać masło, wymieszać i zdjąć z ognia.

Łyżkę masy dodać do żółtek, wymieszać. Następnie żółtka wlać do garnka z masą, dodać sok cytrynowy i skórkę. Wymieszać i gotować kolejne 2 minuty.
Gorący krem położyć na upieczonym spodzie, przykryć folią spożywczą, co zapobiegnie powstawaniu kożucha na kremie i teraz przygotować bezę:


Beza

Białka i sok z cytryny ubijać trzepaczką lub mikserem do czasu, aż piana potroi swoja objętość.
Powoli dodawać cukier, nadal miksować.

Mąkę wsypać do rondelka, wlać wodę, wymieszać dokładnie i delikatnie podgrzać. Kiedy zacznie się robic kisiel (po ok. 30 sekundach), dodać wanilię i całość wlać do ubijającej się piany. Ubijać jeszcze chwilę, po czym pianę wyłożyć na gorący krem cytrynowy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C i piec ok. 10-15 minut - do czasu aż piana będzie lekko złocista.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i odstawić na kilka lub kilkanaście godzin w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Tarta smakuje najlepiej dzień po upieczeniu.

Smacznego!

Spód przed upieczeniem:


Spód po upieczeniu:


Przygotowanie kremu:



Wlewanie bezy na krem:

3 komentarze:

  1. Upieklam wlasnie ta tarte. Bardzoooo nam smakowala. super przepis, dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez wyprobowalam!
    znikla szybko.
    na wielkanoc upiklam ja w postaci babeczek = tez wyszlo super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy29.11.11

    Tarta świetna, zwłaszcza krem!
    beza nie wyszła ciągnąca, ale może na zimno zmieni właściwości; spód natomiast wyszedł zbyt sztywny jak dla mnie, być może jest to wina braku jaj, dodatek żółtek sprawi, że będzie bardziej kruchy.
    Kalla

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.