2008-06-06

Uszy Hamana



Uszy Hamana

Ciasto:

100 ml mleka
1 jajko
250 g mąki
25 g cukru pudru
szczypta soli (1/4 łyżeczki)
25 g topionego i ostudzonego masła
1 łyżeczka drożdży instant

Nadzienie:
50 g mielonego maku (może być też niemielony, ale mielony lepiej się sprawdza)
30 g masła
25 g mielonych migdałów
2 łyżki miodu
1 łyżka miękkiej skórki pomarańczowej, cytrynowej lub mieszanej
1 łyżka miękkich bakalii (rodzynki lub inne)

jajko rozbełtane+łyżeczka wody do posmarowania

Ciasto:

Mleko połączyć z jajkiem, dodać drożdże, następnie mąkę, cukier, sól, a na końcu masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Nadzienie:

Wszystkie składniki oprócz maku umieścić w małym garnuszku, zagotować, następnie dodać mak. CAŁY CZAS mieszając gotować na malutkim ogniu 5 minut. Odstawić do ostudzenia.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wykrawać koła (o średnicy 8-10 cm).
Na środku każdego placuszka układać łyżeczkę maku, następnie z trzech stron zlepiać tak, by powstał nam kapelusz w kształcie trójkąta. Jeśli ciasto się słabo klei, należy palce zmoczyć wodą.

Kapelusze układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3-4 cm.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody.

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Piec ciastka 15-18 minut.





12 komentarzy:

  1. hi!!

    I don´t know what your blog said... but all the pictures looks so delicious!!!


    cheers

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te zdjęcia !Nie mogę sie na te zdjęcia napatrzyć !A ciastka to takie co lubię naj

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammm...!! świetny pomysł!! taki mały makowiec!!:D idealne na przyjecie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy6.7.08

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy26.5.09

    uszy hamana!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy7.1.10

    to są uszy Hamana, albo humentasze (hamantashen), tradycyjny żydowski wypiek na święto Purim

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy8.3.10

    hmm..nie rozumiem co z tym nadzieniem. najpierw jest ze w garnuszku mieszamy wszystko z wyjatkiem maku a potem nadziewamy makiem.
    to kiedy ten mak mieszamy z maslem i bakaliami?

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy8.3.10

    moja wina
    juz doczytalam
    przepraszam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy1.5.10

    To są USZY Hamana!!!

    Świetny blog, drożdżówki z serem w piecu,
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy16.9.11

    ile wychodzi tych wspaniałych ciasteczek z podanego przepisu?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy23.12.11

    Zrobiłam, teraz rosną. Zaraz trafią do pieca, i już nie mogę się doczekać spróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.