2010-06-10

Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane




Bułeczki z miękką skórką. Mąka kukurydziana nadaje im charakteru i żółty kolor, ziemniaki sprawiają, że są dłużej świeże. Bardzo łatwe do formowania, pasujące do wszystkich dodatków. W sezonie można dodać do ciasta kilka łyżek gotowanych ziaren kukurydzy.





Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane
/9-10 sztuk/

100 g mąki kukurydzianej
300 g mąki pszennej
100 g ugotowanych ziemniaków, utłuczonych
15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant) plus 1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli (można tę ilość zwiększyć do 1,5 łyżeczki)
250 ml wody
1 łyżka masła
2 łyżeczki oliwy


Drożdże zasypać cukrem, kiedy się rozpuszczą, dodać 2 łyżki mąki i 100 ml wody. Odstawic na 10-15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto - powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk.
Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 h.
Z wyrośniętego ciasta, dłońmi posmarowanymi oliwą formować bułeczki (powinno wyjść ok. 9 średniej wielkości bułek).
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrastania na 30-40 minut. Posypać kaszką kukurydzianą lub mąką.
Piekarnik nagrzać do 210 st C.
Wstawić bułeczki, jednocześnie wsypując na dno piekarnika 1/2 szkl kostek lodu.
Piec 12 minut. Następpnie nastawić termoobieg (180 st C) i rumienić bułeczki kolejne kilka minut (może się okazać, że już podczas pieczenia w temp. 210 st, bułeczki są zrumienione, wówczas można zrezygnować z ich dopiekania).
Upieczone bułeczki delikatnie spryskać wodą i odstawić do ostygnięcia.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Świetne są ;) Ziemnaki i kukurydza? czemu nie ;) Przepis dodaje do ulubionych, niech czeka na swoją kolej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja siedzę w pracy i taaaaaaaaka głodna się robię jak patrzę na te pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy10.6.10

    Pysznie wyglądają.
    Dokładnie tak, jak lubię.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie! :) Ziemniaki już się gotują - jutro będę piec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są śliczne! CHętnie je kiedyś zrobię:))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęcający przepis :) Ja również dodaję go do kolejki oczekujących :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki wyglądają cudownie. Lisko, na przykładzie drożdżówek serowych, nauczyłaś mnie robić ciasto drożdżowe.
    To naprawdę wyczyn.
    A tak przy okazji. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć kulinarnej ofermie po co ten lód na dnie piekarnika?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne.
    Takie lekkie, uwielbiam Twe bułeczki.
    Pozdrawiam cieplutko, Olcik;*

    OdpowiedzUsuń
  9. aronia-wiemcojem16.6.10

    Wyglądają bardzo apetycznie. Jutro upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój zakwas z mąki żytniej ma 25 dni i po każdym dokarmianiu ładnie wyrasta. Czy myślisz, że mogłabym już spróbować upiec chleb bez dodatku drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak. Pogoda jest idealna. Powinno się udać. W każdym razie będę trzymać kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję :D w ten weekend spróbuję z twoim rustykalnym chlebem z czosnkiem a na balkonie odpoczywa sobie właśnie orkiszowy na miodzie. Lisko, jesteś wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lisko!
    W oparciu o Twój przepis stworzyłam sobie taką bułę:
    http://galeriachleba.blogspot.com/2010/06/buka-ziemniaczana-z-makiem-i.html


    Zapraszam i pozdrawiam, Olcik:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy21.6.10

    Wczoraj koniecznie chciałam coś upiec i koniecznie z ryżem bo zostało mi sporo po obiedzie. Na podstawie tego przepisu zrobiłam bułeczki ryżowo migdałowe ;) Zamiast ziemniaków dodałam ugotowanego ryżu, zamiast mąki kukurydzianej dałam mąkę żytnią chlebową, dorzuciłam jeszcze do tego płatki migdałowe. Wyszło całkiem smaczne :)
    Ola.

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy6.12.11

    To już kolejne bułki, które zrobiłam z Twojego przepisu..i jestem z siebie bardzoooo dumna..;) Zmodyfikowałam troszkę przepis i dodałam 25g maki pszennej 75g maki żytniej i 100g kukurydzianej..wrażenie po zjedzeniu nie do opisania..;) kolejny raz dziekuję
    Olencja

    OdpowiedzUsuń
  16. W przepisie jest punkt:"Drożdże zasypać cukrem, kiedy się rozpuszczą, dodać 2 łyżki mąki", mam w związku z tym pytania, czy drożdże rozpuszczą się tylko pod wpływem cukru? Którą mąkę dodać do drożdży- kukurydziana czy pszenną?

    Pozdrawiam,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj Asiu,

    Czy myślisz, że te bułeczki mają szansę się udać, gdy zamiast mąki pszennej dam np. gryczaną lub ryżową? niestety nie mogę jeść glutenu, a czasem bardzo brakuje mi pieczywa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.