2010-05-16

Chlebek z pesto. Ulubiony.



Jeśli, jak ja, uwielbiasz pesto, ten chleb jest właśnie dla Ciebie!
Już kiedy rośnie, zapach bazylii utartej z czosnkiem i oliwą jest po prostu wspaniały.
To taki chleb, który nie potrzebuje już wielu dodatków.
Od siebie dodałam garść orzeszków piniowych.

Chleb z pesto
/2 bochenki/
Przepis pochodzi z The knead for bread
Pod tym adresem znajduje się instrukcja zdjęciowa, jak wykonać ten chlebek.


Ciasto:
2 szklanki (użyłam takiej o pojemności 200 ml, L) ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
1 łyżka soli
1 łyżka drożdży suszonych instant
5 -5 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej (np typ 750)

Nadzienie:
2/3 szklanki pesto
1 szklanki tartego Parmezanu

W dużej misce połączyć wodę, oliwę z oliwek, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, sól i drożdże instant. Dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać filiżankę mąki i mieszać drewnianą łyżką aż będzie gładkie. Dodać jeszcze jedną filiżankę mąki i zrobić to samo. Teraz posypać połową szklanki mąki stolnicę i położyć na niej ciasto. Zacząć je ugniatać i powoli dodać więcej mąki, aż ciasto nie będzie przyklejać się do stolnicy. Ugniatać przez około 8 - 10 minut. Dodać trochę oliwy z oliwek do dużej miski (około łyżki). Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość.

Podzielić ciasto na dwie połowy.
Z każdej połowy uformować prostokąt 20x35 cm. Posmarować połową pesto, posypać parmezanem (1/4 szklanki) i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekroić na środku wzdłuż (przecinać ok. 4 cm od górnej części) i spleść je razem tak, by nacięcie z nadzieniem pozostawało na górze.
Przełożyć chleby do keksówek o wymiarach 12,5 x 20 cm. Posypać parmezanem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.
Piekarnik nagrzać do 175 st C. Wstawić chlebki i piec je ok. 30-35 minut, do czasu zrumienienia. 10 minut przed końcem pieczenia należy sprawdzić, czy za szybko się nie rumienią - jeśli tak, przykrywamy folią aluminiową.

Wystudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!

35 komentarzy:

  1. wszystkie pomysły na chlebek są u Ciebie wyśmienite. Sama mam zamiar choć jeden chlebek upiec, ale boję się że nie podołam temu zadaniu. Ale na pewno spróbuję.No i to pestoo..

    OdpowiedzUsuń
  2. Podołasz, idę o zakład! Najlepiej zacząć od czegoś prostego, drożdżowego. Później już jest z górki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny Twój przepis na chleb, który z chęcią wypróbuję! Pesto uwielbiam, więc jestem pewna, że chleb smakuje wyśmienicie!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uroczy! z pesto-bardzo interesująco!

    OdpowiedzUsuń
  5. to dla mnie , taki chleb , dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupelnie przypadkiem mam wszystkie skladniki :) idealne polaczenie. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny chlebek.
    Dziś piekę bułeczki z pieczarkami Twojego pomysłu choć wzbogaciłem nadzienie bakłażanem.
    A pesto w chlebku? Doskonały pomysł.
    Dzięki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Lisko, już chce pędzić i robić, ale... czy mogę dodać msojowe mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale wyglada i bardzo apetycznie,??? czy dalas klasyczne Genovese???czy bedzie kazde inne pesto pasowalo???
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki piękny! Lisko, on musi obłędnie pachniec i smakować! :))
    Takie włoskie smaki kocham:)

    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lisko, dzięki! Wyszedł :)
    http://www.facebook.com/photo.php?pid=5719397&l=fa96e2b9a8&id=800854837

    OdpowiedzUsuń
  12. przepiękny jest, cudowny! Dodaję do zakładek i próbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lisko, jesteś genialna. Od jakiegoś czasu się zbieram, żeby wyrośniętą bazylię z doniczki przerobić na pesto, tylko nie miałam pomysłu, do czego je użyć. Z drugiej strony, chciałam zrobić jakiś fajny chlebek. Myślę więc, że wkrótce wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam pesto! A w tym chlebku musi być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam-świetne te zawijaski- i upiekłam:) I jeszcze kawałek w świat powędrował. Takie smaki są właśnie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudownie zapleciony:)
    Ideał.
    Będzie niebawem, oj będzie;)
    Ps: Bazylia mi zakwitła!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cała moja rodzina lubi pesto- to chlebek dla nas...
    Narazie ciągle robię orkiszowe bułeczki ( z Twojego przepisu)które moje córki wynoszą koleżankom na spróbowanie i Twoje Ulubione puszyste, które zamawia u mnie przyjaciółka... Bardzo dziękuję za pyszne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale wspaniała propozycja!Dla mnie!
    Z pewnością przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy25.5.10

    wiem, ze nie jestes zwolennikiem maszyny do chleba, ale czy jest szansa zrobic ten chlebek z jej pomoca? Dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem zwolennikiem maszyny, uważam, że jeśli można ułatwić sobie pracę, warto z tego skorzystać.
    W przypadku tego przepisu można zagnieść ciasto (umieścić wszystkie składniki w maszynie i włączyć program podstawowy, najkrótszy), następnie, kiedy wyrośnie, postępować dalej wg przepisu i upiec w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Lisko, czy zamiast maki żytniej razowej do zaczynu (jak np. w Twoim żytnim chlebie na kanapki)można użyć mąki żytniej 720? I np. dosypać otrąb?

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak najbardziej, można :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Upiekłam!
    Jest pyszny, tylko zaplatanka mi się popsuła...
    POzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Lisko, zrobiłam go jeszcze z czerwonym pesto (jeden zielony, jeden czerwony)- tak dla porównania... I w tym pojedynku... zielone wygrywa:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Domowy chleb z pesto? Mniam! Tego trzeba spróbować ;) Wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Już się nie zastanawiam co upiec jutro... Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  28. Cherry13.6.10

    Ten chleb to absolutne mistrzostwo; najlepszy ze wszystkiego, co do tej pory upiekłam, a było tego niemało. Tak dobry, że aż napisałam komentarz, a nigdy tego nie robię pomimo regularnego korzystania z prezentowanych tu przepisów.
    Wprowadziłam kilka zmian: białą mąkę pszenną zmieszałam z razową w stosunku 1:4, a pesto wykonałam sama używając pietruszki zamiast bazylii i doprawiając je masłem orzechowym.
    A po upieczeniu pożałowałam, że robiłam tylko z połowy porcji.

    OdpowiedzUsuń
  29. Agnieszka16.8.10

    Ja mam za to pytanie w drugą stronę... czy ten chlebek nadaje się też do pieczenia w garnku żeliwnym?

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja własnie go upiekłam po raz n-ty,ale po raz pierwszy obfotografowałam i opisałam.
    Dziękuję za wersję polska! :)

    Pozdrawiam,

    Misia

    Link:
    http://thefoodhaven.blogspot.com/search/label/Chleb%20z%20pesto

    OdpowiedzUsuń
  31. Anonimowy23.6.11

    Witam,

    czy mleko można zastąpić czymś/pominąć? Nie wiem, jaka jest jego rola w przepisie- jeśli tylko smakowa, to może pominę?

    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  32. Smakowa. Można pominąć :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Dziekuje za ten przepis, juz sobie wydrukowalam i czeka w kolejce, zeby go upiec!!! Cos niesamowitego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Anonimowy4.5.13

    Wczoraj upieklam chleb z pesto po raz pierwszy, polowe dalam przyjaciolom polowa zostala dla nas. Przyjaciele zachwyceni a my... no coz.. dzis pieke ten sam chlebek po raz drugi- co mowi samo za siebie! Rewelacja!!! Dodam jeszcze ze jest bardzooo prosty do przygotowania!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.