2009-07-05

Bułeczki piknikowe





Pszenne, delikatne bułki. Idealne na kanapki. W zależności od potrzeb, można zrobić dowolnej wielkości bułeczki.
Ja zwykle dzielę ciasto na 7-9 części.


Bułeczki piknikowe

350 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
2,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (opcjonanie)
200 ml wody
1 łyżka oliwy

mąka do posypania bułek

Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać. Powoli wlewać wodę, a na końcu oliwę. Wyrobić rękoma.
Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce w kształcie okręgu, zostawiając 1 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować olejem/oliwą, posypać mąką i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 8-12 min.

8 komentarzy:

  1. Kolejne wspaniałe bułeczki Lisko! Koniecznie do zrobienia!:))
    Jutro druknę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo urodziwe bułeczki...zatem smacznego życzę

    OdpowiedzUsuń
  3. W sobotę zrobiłam bułkę wrocławską z Twojego przepisu- wyszła CUDOWNIE!!! Domownicy się w niej zakochali. Wczoraj zrobiłam w maszynie chleb mleczny- również baaaaardzo smaczny. Dzisiaj robię te bułeczki. Lisko bardzo dokładnie i obrazowo prowadzisz swój blog, dziękuję Ci za tak rzetelną pracę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prościej się nie da. Piekę. To jedyny wysiłek w domowej piekarni, jaki dzisiejszego dnia podejmę ;)

    Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekę je bardzo często ostatnimi czasy- Badyli wprost za nimi przepada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. smakambrozji24.11.09

    Lisko a czy te buki nie wymagaj drugiego wyrastania tak na ok 30 min ?? juz po uformowaniu ?

    OdpowiedzUsuń
  7. dziś podobno dzień bez zakupów.
    przez przypadek (zapracowałam się) byłam grzeczna i na zakupy nie poszłam. przed chwilą uświadomiłam sobie że nie mam w domu żadnego pieczywa. nawet zamrożonego.
    niestety nie mam też jajek (ostatnie zużyłam do domowego sposobu oksydowania srebra) żeby upiec te pyszne bułeczki z ziemniakami....
    ale nie tylko na tych bułkach blog Twój się kończy. te powyżej były pierwsze które znalazłam i których składniki w domu miałam. ciasto rośnie.....
    ciekawe jakie będą. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo smakowite wyszły :)
    dziękuję za pyszne przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.