2009-06-29
ABC - Ciasto kruche
Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych i łatwych ciast.
Jeśli opanujemy podstawy jego przygotowania i znajdziemy swój ulubiony przepis, mamy wiele możliwości wykorzystania ciasta kruchego. Nadaje się na tarty, babeczki, mazurki, małe ciasteczka, spody do sernika czy szarlotki.
Ciasto kruche robi się z kilku składników:
- mąki
- drobnego cukru (najlepiej cukru pudru)
- masła, schłodzonego
- żółtek
W zależności od upodobań, możemy dodać wanilię lub kilka kropli ulubionego olejku.
Podstawą udanego ciasta kruchego jest jak najkrótsze wyrabianie - dzięki temu po upieczeniu ciasto pozostaje kruche (a nie gliniaste). Można zagniatać je ręcznie, mikserem lub w malakserze - wówczas proces ten trwa jakieś pół minuty.
Przepis podstawowy na ciasto kruche, do wypieków słodkich
170 g mąki (przesianej przez sitko)
110 g masła, schłodzonego
30 g drobnego cukru (najlepiej cukru pudru)
2 żółtka
Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i siekamy je szerokim nożem. Następnie dodajemy cukier i żółtka i szybko zagniatamy. Powstanie nam gładka kula. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na grubość kilku milimetrów (3-5 mm).
Nie należy podsypywać ciasta mąką, bo będzie twarde.
Pomagając sobie wałkiem, przenosimy ciasto do formy do pieczenia i dokładnie je w niej układamy. Ciasto musi równo przylegać do brzegów formy.
W zależności od nadzienia - podpiekamy je w piekarniku lub nie, zgodnie z przepisem. Nadzienia z owocami lub serem zwykle wymagają podpieczenia.
Pieczenie: w temperaturze 200 st C - ok. 30 minut. Małe ciasteczka: 8-12 minut.
Kruche ciasto po upieczeniu jest miękkie. Kiedy ostygnie, stanie się kruche.
a do czego fasolka?
OdpowiedzUsuńMagdo, fasolka sprawia, że ciasto nie podnosi się podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńchciałabym zrobić krucchy spód, ale czekoladowy/kakaowy, ma może Pani pomysł co lepiej dodać kakao czy czekolade i w jakich proporcjach?
dziękuję, za umieszczone tu przepisy,
OdpowiedzUsuńmyślę, że uratują mnie nie raz .
pozdrawiam ;)
Szukałam i przeszukiwałam tego neta, aż w końcu - chwała Najwyższemu - znalazłam jakiś porządny przepis na kruche ciacho !!! Super! Myślę, że mój facet będzie wdzięczny, bo dla niego dziś piekę kruche serduszka z czekoladą i konfitura figową :-)
OdpowiedzUsuńautorski przepis już wkrótce na www.blogczekolady.blogspot.com
czy zamiast masła można użyć margaryny?
OdpowiedzUsuńTak, można.
OdpowiedzUsuńnie wyszło mi :(
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper przepisy mi sie i nano cos wybiorepodobwybiorezrobiecoszrobie :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper przepisy podobaja mi sie ,i napewno upieke cos :-)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńproszę o informację, od czego zależy dodanie do ciasta kruchego śmietany. Widziałam u Pani różne przepisy na tartę i jedne są ze śmietaną, inne bez. Co sprawia dodanie śmietany?
Pozdrawiam
Małgosia