2009-06-29

ABC - Ciasto kruche



Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych i łatwych ciast.
Jeśli opanujemy podstawy jego przygotowania i znajdziemy swój ulubiony przepis, mamy wiele możliwości wykorzystania ciasta kruchego. Nadaje się na tarty, babeczki, mazurki, małe ciasteczka, spody do sernika czy szarlotki.
Ciasto kruche robi się z kilku składników:
- mąki
- drobnego cukru (najlepiej cukru pudru)
- masła, schłodzonego
- żółtek
W zależności od upodobań, możemy dodać wanilię lub kilka kropli ulubionego olejku.
Podstawą udanego ciasta kruchego jest jak najkrótsze wyrabianie - dzięki temu po upieczeniu ciasto pozostaje kruche (a nie gliniaste). Można zagniatać je ręcznie, mikserem lub w malakserze - wówczas proces ten trwa jakieś pół minuty.

Przepis podstawowy na ciasto kruche, do wypieków słodkich

170 g mąki (przesianej przez sitko)
110 g masła, schłodzonego
30 g drobnego cukru (najlepiej cukru pudru)
2 żółtka

Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i siekamy je szerokim nożem. Następnie dodajemy cukier i żółtka i szybko zagniatamy. Powstanie nam gładka kula. Zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na grubość kilku milimetrów (3-5 mm).
Nie należy podsypywać ciasta mąką, bo będzie twarde.
Pomagając sobie wałkiem, przenosimy ciasto do formy do pieczenia i dokładnie je w niej układamy. Ciasto musi równo przylegać do brzegów formy.
W zależności od nadzienia - podpiekamy je w piekarniku lub nie, zgodnie z przepisem. Nadzienia z owocami lub serem zwykle wymagają podpieczenia.
Pieczenie: w temperaturze 200 st C - ok. 30 minut. Małe ciasteczka: 8-12 minut.
Kruche ciasto po upieczeniu jest miękkie. Kiedy ostygnie, stanie się kruche.



13 komentarzy:

  1. a do czego fasolka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdo, fasolka sprawia, że ciasto nie podnosi się podczas pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    chciałabym zrobić krucchy spód, ale czekoladowy/kakaowy, ma może Pani pomysł co lepiej dodać kakao czy czekolade i w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję, za umieszczone tu przepisy,
    myślę, że uratują mnie nie raz .
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam i przeszukiwałam tego neta, aż w końcu - chwała Najwyższemu - znalazłam jakiś porządny przepis na kruche ciacho !!! Super! Myślę, że mój facet będzie wdzięczny, bo dla niego dziś piekę kruche serduszka z czekoladą i konfitura figową :-)
    autorski przepis już wkrótce na www.blogczekolady.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy29.6.11

    czy zamiast masła można użyć margaryny?

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy9.9.11

    nie wyszło mi :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepisy mi sie i nano cos wybiorepodobwybiorezrobiecoszrobie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepisy podobaja mi sie ,i napewno upieke cos :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    proszę o informację, od czego zależy dodanie do ciasta kruchego śmietany. Widziałam u Pani różne przepisy na tartę i jedne są ze śmietaną, inne bez. Co sprawia dodanie śmietany?

    Pozdrawiam
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.