2009-05-28

Pain au lait. Chleb mleczny.




Powiedziałabym - superłatwy. Jasny, chałkowy, z chrupiącą skórką. Piekę go w maszynie, na szybkim programie, dzięki czemu dokładnie w 1h i 55minut mam ciepły chleb.
Idealny do masła i dżemu. Na drugi dzień do tostów.


Chleb mleczny
Pain au lait
/bochenek o wadze 600 g/
Przepis: C. Ytak

210 ml mleka
350 g mąki pszennej (dowolnej, użyłam typ 550)
2 łyżeczki drożdży suszonych instant
1 mała, niepełna łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10 g miękkiego masła
1 łyżeczka soku z cytryny

Metoda maszynowa:
Wszystkie składniki umieścić w wiaderku.
Nastawić program "Szybki"/Bake Rapid, Stopień zrumienienia skórki: Jasny, Wielkość chleba: Mały.

Metoda ręczna:
Mleko delikatnie podgrzać. Wlać do miski. Rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać pozostałe składniki. Ręcznie lub mikserem wyrobić ciasto - będzie dosyć gęste, ale niezbyt klejące.
Odstawić na 30-40 minut do wyrastania.
Jeśli pieczemy w foremce: wysmarować małą formę keksową (10x15 cm) masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Uformować bochenek i włożyć go do formy. Odstawić na ok. 30 minut, by podrósł.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić chleb i piec ok. 30 minut.
Z ciasta można też uformować okrągły bochenek i piec go na kamieniu lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Ciągle poszukuję dobrego przepisu na białe pieczywo, które przetrzyma trzy dni i nie będzie się kruszyło?A, że zbieram chlebowe przepisy, to przy okazji na pewno skorzystam i z tego przepisu.Serdecznie pozdrawiam!Bardzo mi się podoba śniadaniowe ujęcie pieczywka:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pieknie, że aż bym go schrupała (skórka wygląda na chrupiącą):)
    Rozglądałam się niedawno za takim chlebem śniadaniowym.
    Muszę go koniecznie przetestować!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotku,
    jeśli poszukujesz białego pieczywa, które wytrzyma trzy dni, pocecam Ci coś na zaczynie drożdżowym, np. na bidze. Wypieki na samych drożdżach są pyszne, ale najlepiej zjeść je tego samego dnia.

    Aga,
    polecam bardzo, bo pracy z nim naprawdę tyle, co nic. Pamiętaj tylko, proszę, że to składnki na naprawdę mały chlebek, taki na raz, powiedziałabym.

    Pozdrawiam berdzo serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lisko, chlebek wygląda tak pysznie! :) Widzę, że robi się go dość szybko i prosto. To akurat coś dla mnie :) A wygląda tak pieknie i pysznie, z chęcią go zrobię :))

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy28.5.09

    A ten sok z cytryny to dwa razy, czy miało być coś innego w tym miejscu?

    OdpowiedzUsuń
  6. rzeczywiście prosty się wydaje :)
    i takze dopytuje o ten sok z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sok z cytryny raz, druga łyżeczka - cukru. Już poprawiłam. Dzięki za czujność.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy1.6.09

    i czy ma najpierw wyrastać w misce pół h, a potem drugie tyle w foremce? czy chodzi o to samo wyrastanie, tylko w różnych miejscach? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O nie,nie przepuszczę !:)
    Jutro go robię!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lisko wlasnie upieklam Twoj chleb mleczny z okazji Dnia Chleba. Bardzo sie z tego faktu ciesze, bo jakos ciagle mam stracha przed chlebowymi wypiekami. Ale z tego jestem bardzo zadowolona.
    Dziekuje za przepis :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy19.10.09

    Witam!Mam pytanie?po czym poznać,że chleb dobrzewyrósł i jest gotowy do pieczenia?czy ten chleb mleczny,gdy odstawiamy go na 40-30min powienien podwoić swoją objętość,czy tylko podrosnąć?bo upiekłam go w smaku super ale jakiś taki moim zdaniem słabo wyrośnięty,ponieważ w domu mam wyłączone kaloryfery,wstawiłam chleb
    do piekarnika na jakieś 50 stopni,żeby sobie podróśł,czy dobrze zrobiłam,czy lepiej,żeby rósł na zewnątrz?dziekuję za odp.:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zetka23.1.10

    Wspaniały,pyszny chleb! Idealny na poranne,sobotnie,leniwe pieczenie... A najlepszy tak najprościej- z masłem:) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy6.4.10

    Kapitalny, szybki, prosty przepis, w sam raz coś dla mnie :)

    Niestety chleb nie doczeka rana, ledwo trochę przestygł, już zniknął.

    Od przeczytania przepisu, do wchłonięcia chlebka ledwo 5 godzin.

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie zabieram się za robienie chlebka. Mam nadzieje, że wyjdzie pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy3.3.11

    Boski!!! Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  16. Anusia22.7.11

    a ile drożdży nie instant potrzeba? u nas ni chuchu nie ma tych w proszku...poza tym uwielbiam drożdże tradycyjne :) Ach chałka z Twojego przepisu jest wyczes na maxa.Nawet Babcia Ala zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  17. Anusiu,
    wystarczy 15-20 gramów, tylko warto je wcześniej rozetrzeć z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego płynu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Anusia23.7.11

    dziękuję.jutro pieczemy z sąsiadką! do tej pory wszystko z Twoich przepisów udaje się mniam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Chlebek wyśmienity! Ja upiekłam w wersji z drożdżami tradycyjnymi i bez masła - też pychota :)
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  20. cukrawka15.7.12

    Lisko-do tej pory tylko odwiedzałam Twój blog i coraz bardziej ciekła mi ślinka:) W końcu zakupiłam co trzeba i jako pierwszy domowy chlebek upiekłam ten właśnie! PRZEPYSZNY! Dzięki za niesamowite doznania smakowe:) i za ten apetyczny blog!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.