2008-11-17

Sernik na piernikowym spodzie



Puszysty, lekki, o delikatnym aromacie piernika. Jego spód jest miękki i rozpływa się w ustach.
Polecam!

Sernik na piernikowym spodzie


Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi)

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)


do posypania: tarta gałka muszkatołowa

Spód:
Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.



Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.



Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.





Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!


P.S. Jeśli brzegi sernika zaczną sie zbyt szybko rumienić, należy przykryć sernik folią aluminiową.

12 komentarzy:

  1. Anonimowy25.11.08

    A to chyba przepis z Twojego stylu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nie. Jeśli masz wątpliwości - zajrzyj do Twojego Stylu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy26.11.08

    Nie ten sam, ale rzeczywiście w Twoim stylu jest też przepis na sernik na piernikowym spodzie. Ale przynajmniej dowiedziałam się, jakie to są ciastka Digestive, bo w TS nie było to wytłumaczone.
    Ale teraz już wszystko wiem i jutro biorę się za pieczenie:D Pozdrawiam! Izabela.

    OdpowiedzUsuń
  4. To trzymam kciuki, żeby sie udał i smakował.
    Pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Lisko!!! Jakieś takie zakręcone Święta u nas w tym roku- malowanie, tynkowanie, a do tego gdzieś zgubiła się moja książeczka z przepisem na baaardzo dobry sernik. Pozostało szukać inspiracji w sieci. Po kilku "klikach" trafiłam do Twojej Pracowni. Postanowiłam za twoim przykładem poeksperymentować z serem i przyprawą piernikową. Z rezultatów jestem bardzo zadowolona, reszta świątezcnych gości, poza zatwardziałymi świątecznymi ortodoksami (piernik jedno, sernik drugie!!!) też. Dzięki za przepis. Jak sądzę nie raz Cię tu jeszcze odwiedzę- lubię blogowiczów i blogi z osobowością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znalazłam ten serniczek i pewnie go zrobie na święta bo trochę mnie kusi zrobić coś innego niż tradycyjny sernik.A jak on na słodkość się prezentuje?
    Kiedyś chyba taki jadłam i pamiętam że był boski ale ciut słodki.
    Dzięki za inspirację. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy14.12.10

    Czy spód może być z ciasta takiego jak pierniczki, czy raczej będzie za twardy? Bo w tym roku przesadziłam z ilością ciasta na pierniczki i pomyślałam, że wykorzystam część do tego sernika ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli rozwałkujesz go bardzo cienko, powinno być ok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli rozwałkujesz go bardzo cienko, powinno być ok :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy14.12.10

    upiekę pierniki to się przekonam czy szybko zmiękną czy nie, a wtedy zdecyduję czy zaryzykować ;)

    świetny blog. uwielbiam piec. niestety od ponad pół roku jestem na diecie i musiałam pożegnać swoje hobby. ale postanowiłam że na święta pozwolę sobie na małe co nieco ;)

    dziękuję za odpowiedź!
    Pozdrawiam
    Ola ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Magda B.10.12.11

    Witaj,mam pytanie czy boki formy rowniez mam wylozyc folia i dopiero potem wyklejac masa ciasteczkowa czy nie? Zastanawiam sie czy bez folii na bokach formy po upoeczeniu ciasto ladnie odejdIe od boczkow bez uszczerbku....:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    czy spód w tym serniku musi byc taki wysoki (chodzi mi o brzegi). nie przepadam za spodem w serniku i zastanawiam się czy można zrobic z połowy porcji i wyłożyć tylko dno tortownicy?
    Proszę o odpowiedź, gdyż ten sernik "chodzi za mną" już od jakiegoś czasu :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.