tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post8322267063009052822..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Zakwasowiec z maszyny, pomysł CzytelniczkiLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-7382603878612418622015-11-28T20:14:23.654+01:002015-11-28T20:14:23.654+01:00Witam,
a ja chciałabym zapytac dlaczego to korytko...Witam,<br />a ja chciałabym zapytac dlaczego to korytko w srodku maszyny? Nie rozumiem tego gdyz przeciez po wymieszaniu mozna spokojnie na kilka godzin zostawic ciasto do wyrosniecia po prostu w naczyniu w ktorym bylo mieszane i w nim tez na koncu piec. (Ja tak wlasnie pieke chleby na zakwasie w maszynie)…<br />ale moze cos przeoczylam..jestem ciekawa - prosze o odpowiedz..zjannahttps://www.blogger.com/profile/05085659957494318361noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-12418375772140740152015-11-20T18:44:29.211+01:002015-11-20T18:44:29.211+01:00hm, ale po co takie kombinacje, ja pieke chleb na ...hm, ale po co takie kombinacje, ja pieke chleb na zakwasie w maszynie , a jak trzeba aby dluzej rosl to po prostu wylaczam maszyne, a potem wlaczam. Nie ma potrzeby wyjmowania go z foremki.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17445629743577453305noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-53792849351335043302012-02-09T22:34:53.393+01:002012-02-09T22:34:53.393+01:00z tą czystością to się uśmiałam, bo nawet nie wpad...z tą czystością to się uśmiałam, bo nawet nie wpadłam na to, że ten środek można/trzeba czyścić. bałabym się o grzałki :D ale jak ktoś jest łaskaw to może mnie poinstruować, jak doczyszcza się środek :D Pomysł the best. sama nie mam piekarnika i właśnie czuję, jakby ktoś mi dodal życia :Demnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-11507626137873386922012-02-03T17:35:42.221+01:002012-02-03T17:35:42.221+01:00Piękny ci wyszedł.Piękny ci wyszedł.Martahttp://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-27940326721228156092012-02-01T20:06:34.591+01:002012-02-01T20:06:34.591+01:00Ale super pomysł...kobieta potrafi zawsze w kuchni...Ale super pomysł...kobieta potrafi zawsze w kuchni działać:-)Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-86091378185817045292012-01-28T12:19:55.795+01:002012-01-28T12:19:55.795+01:00Lisko,
Serdeczne gratulacje - blog miesiąca wg mie...Lisko,<br />Serdeczne gratulacje - blog miesiąca wg miesięcznika Moje gotowanie.<br />Zasłużony tryumf.<br />więcej sukcesów<br />PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-77293468833850794312012-01-27T14:36:23.029+01:002012-01-27T14:36:23.029+01:00Wlasnie zjadamy chlebek który upiekłam ,ale na dro...Wlasnie zjadamy chlebek który upiekłam ,ale na drożdzach a chciałabym na zakwasie...LUNAhttps://www.blogger.com/profile/15321492727169214782noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-45533811769990856722012-01-27T09:24:49.970+01:002012-01-27T09:24:49.970+01:00Dziękuję, dziękuję - kłaniam się nisko :)
Piekę w ...Dziękuję, dziękuję - kłaniam się nisko :)<br />Piekę w mniejszym korytku bo ma cieńsze ścianki i wtedy chlebek jest bardziej wypieczony. <br />Poza tym na mące żytniej grubej/orkiszowej/ z dużą ilością otrąb w foremce z mieszadłem to mi ani razu nie wyszedł. Wyrasta a potem opada i po upieczeniu jest blady i gliniasty.<br />Cieszę się agusj, że wspomniałaś o lazanii - dawno jej nie robiłam z racji braku piekarnika - trzeba więc wpisać do menu na przyszły tydzień.<br />W maszynie upiekłam nawet sernik :P Był to mój debiut z sernikiem jakimkolwiek i naczytałam się, że łatwo można przypalić więc w rezultacie mój miał jeszcze płynny środek :P Pozdrawiam NataliaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-449624688027775252012-01-26T12:50:25.295+01:002012-01-26T12:50:25.295+01:00Świetny przepis i pomysł na tuning - Mac Gyver i C...Świetny przepis i pomysł na tuning - Mac Gyver i Chuck Norris to przy Natalii małe mikusie :) A maszyna mnie się bardzo podoba - widać, że się z niej korzysta :) No chyba, że niektórzy potrafią piec i gotować bez brudzenia - chętnie dowiem się jak to zrobić ;) pozdrawiam wszystkie kreatywne kuchareczki!Only Beautiful Thingshttps://www.blogger.com/profile/09243466301088458257noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-28882461658424106952012-01-25T18:44:41.376+01:002012-01-25T18:44:41.376+01:00i w tej formie z maszyny (mieszadło wyjmuję) piekł...i w tej formie z maszyny (mieszadło wyjmuję) piekłam już murzynka, lazanie, zapiekankę ziemniaczaną:) przez długi czas nie miałam miejsca na piekarnik więc "potrzeba matką wynalazku":)agusjhttps://www.blogger.com/profile/00581819150973612702noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-22891168136999152822012-01-25T18:39:47.903+01:002012-01-25T18:39:47.903+01:00A poco sobie tak życie utrudniać z tym tuningiem? ...A poco sobie tak życie utrudniać z tym tuningiem? Ja piekę w maszynie zakwasowe chlebki normalnie w foremce z maszyny. Wyrabiam chleb z mieszadłem, po zakończeniu wyrabiania (jak przerwie mieszanie) wyłączam maszynę, wyjmuję mieszadło i zostawiam chlebek w formie do wyrośnięcia w zamkniętej maszynie wyłączonej z prądu. Gdy nadejdzie czas pieczenia włączam program samego pieczenia i gotowe:) Warunek - ciasto musi być z tych rzadszych i raczej pszenne niż żytnie.agusjhttps://www.blogger.com/profile/00581819150973612702noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-73815807521688815602012-01-25T17:24:43.218+01:002012-01-25T17:24:43.218+01:00Witam
Sledze od jakiegos czasu blog, wykorzystuje ...Witam<br />Sledze od jakiegos czasu blog, wykorzystuje podane przepisy ktorymi jestem zachwycona- rodzina jeszcze bardziej palaszujac wypieki :-)<br />Dziekuje, ze wydrukowala Pani pomysl wyslany przez Natalje a ekspertce od tuningu za podzielenie sie nim z innymi :-).Usmialam sie czytajac pomysl...kobieta potrafi...Nataljo, jestes jak Mac Gyver w spodnicy- dzieki i pozdrawiam :-)AgataAgatahttps://www.blogger.com/profile/00588092578294174784noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-76007455081503216692012-01-24T16:31:29.547+01:002012-01-24T16:31:29.547+01:00Że też ludzie potrafia się przyczepić do takich dr...Że też ludzie potrafia się przyczepić do takich drobiazgów..porażka...a pomysł rewelacyjny i bardzo fajnie że opublikowany:) pozdrawiam!<br />Również( a nawet w szczególności) tę kreatywną autorkę tuningu;)Trzcinowiskohttps://www.blogger.com/profile/13098247356401199151noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-44482663063882136882012-01-23T14:51:09.966+01:002012-01-23T14:51:09.966+01:00Witam,
Dziękuję wszystkim za sprawdzenie czystości...Witam,<br />Dziękuję wszystkim za sprawdzenie czystości moje maszyny - przy użytkowaniu średnio 10 razy w tyg (piekę chlebek codziennie i od czasu do czasu jeszcze jakiś ciacho - to tak to już wygląda - kiepsko to doczyścić - silniejsze środki odpadają bo przecież tam przygotowuję jedzenie, które spożywamy - nie chce nikogo otruć).<br />Tak - mogłam pucować zawzięcie maszynę przez tydzień zanim zrobiłam zdjęcia lub zrobić jej re-touch w photoshopie :P Tylko po co? <br />Pozatym nie jestem bardzo porządnicka - Ci wszyscy, którzy pisali o tym mam nadzieję, że w tym momencie odczuwają niesamowitą satysfakcję -bo przecież taki był ich główny cel pisząc to. Jestem kreatywna, postrzelona i pełna niekonwencjonalnych pomysłów - i tylko dzięki temu mogę piec co mi się podoba i na co mam ochotę :D<br /><br />Dla tych co ich interesuje idea:<br />Przepis – różny (z różnym skutkiem) najczęściej przenno-żytni dla zapracowanych - tylko dodaje zakwas zamiast drożdzy (zmniejszyłam porcję bo za dużo wychodziło ciasta do tego korytka)<br />– robię „na oko” i wychodzi - dokładnie wygląda to tak:<br />1/3 słoika po mieszance warzywnej zakwasu żytniego gęstości śmietany (18%) -dolewam wody do połowy słoika – mieszam i wlewam do formy Z MIESZADŁEM i wsypuję:<br />kubek (ten co był w zestawie z maszyną) mąki 720 żytniej<br />2 kubki mąki przennej 450 (na obecną chwilę)<br />jedną łyżeczkę soli morskiej<br />ustawiam na program WYRABIANIE CIASTA (u mnie nr 8- tylko wyrabia ciasto)<br />po wyrobieniu skubię mały kawałek ciasta i wkładam do brudnego słoika po zakwasie, resztę przekładam do natłuszczonego korytka i stawiam na podkładce - zostawiam na noc. Rano jak chlebek wyrośnie to włączam program PIECZENIE (nr 12 u mnie – tylko piecze, mieszadła wtedy nie pracują).<br />Najlepiej samemu dopracować przepis do własnej maszyny, składników itp.<br /><br />Zakwas – mam 2 słoiki z zakwasem. Jeżeli biorę słoik nr 1 to po wykorzystaniu zakwasu wkładam do niego kawałek ciasta i dodaje trochę wody i mąki - mieszam i zostawiam. Następnego dnia używam zakwasu nr 2 i postępuje tak samo. Dzięki temu zakwas jest mocny i chlebek ładnie rośnie.<br /><br />Pozdrawiam<br />NataliaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-81606728707869463552012-01-22T13:59:28.502+01:002012-01-22T13:59:28.502+01:00Podejrzewam, że każda intensywnie użytkowana maszy...Podejrzewam, że każda intensywnie użytkowana maszyna z czasem tak wygląda... mimo czyszczenia. Zdjęcia rzeczywiście nie napawają optymizmem, ale chodzi tutaj o pokazanie sposobu pieczenia, prawda? :) Cel uświęca zdjęcia:)Sylwiahttps://www.blogger.com/profile/15857911824477579369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-17403900454437662302012-01-21T11:08:34.332+01:002012-01-21T11:08:34.332+01:00Anonimowy,
Szczerze mówiąc nie bardzo mnie obchodz...Anonimowy,<br />Szczerze mówiąc nie bardzo mnie obchodzi, co by powiedziała Magda Gessler. Poza tym tu chodzi o metodę, nie maszynę.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-44693621113213866482012-01-21T10:01:30.308+01:002012-01-21T10:01:30.308+01:00strasznie brudna ta maszyna, coś okropnego. Co by ...strasznie brudna ta maszyna, coś okropnego. Co by na to powiedziała Magda Gessler?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-71348962089217625662012-01-20T09:47:18.671+01:002012-01-20T09:47:18.671+01:00Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.kursyhttp://www.interkursy.pl/p/5935/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-58040242011285562292012-01-19T23:22:01.681+01:002012-01-19T23:22:01.681+01:00swietny pomysl;
wlasnie - przepis! :)
i program 1?...swietny pomysl;<br />wlasnie - przepis! :)<br />i program 1???Anciahttps://www.blogger.com/profile/18407408857229592689noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-66282803411838137562012-01-19T13:01:41.809+01:002012-01-19T13:01:41.809+01:00a jaki przepis na chleb?a jaki przepis na chleb?bk110https://www.blogger.com/profile/17564421564417042434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-75243730416312237962012-01-18T21:40:22.244+01:002012-01-18T21:40:22.244+01:00Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-53916859635932759002012-01-18T19:00:50.007+01:002012-01-18T19:00:50.007+01:00Mieszadło wtedy nie pracuje. Maszyna ustawiona jes...Mieszadło wtedy nie pracuje. Maszyna ustawiona jest na program o nazwie pieczenie - więc nic się nie spali - bo pracują tylko grzałki. Podstawka ma zadanie odizolować foremkę od grzałek aby ich nie spalić i też by nie przypalić wypieku.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-65629818190788703092012-01-18T18:21:02.928+01:002012-01-18T18:21:02.928+01:00A czy silnik napędzający mieszadło nie spali się o...A czy silnik napędzający mieszadło nie spali się od braku obciążenia?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-52768523604404618892012-01-18T18:05:49.679+01:002012-01-18T18:05:49.679+01:00Świetny pomysł, bardzo dobrze, że go opublikowałaś...Świetny pomysł, bardzo dobrze, że go opublikowałaś Lisko! Chociaż mam piekarnik, to bardzo dużo moich koleżanek nie ma i często narzekają, teraz wiem, jak będę mogła im pomóc :) <br />Pozdrowienia i podziękowania dla Natalii, która opatentowała taki tuning :)Martahttps://www.blogger.com/profile/11117032203060136242noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-69344588375604749502012-01-18T17:26:10.701+01:002012-01-18T17:26:10.701+01:00genialny pomysł z tuningiem :)genialny pomysł z tuningiem :)ulcikhttps://www.blogger.com/profile/14993144003024826654noreply@blogger.com