tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post5829984408743886743..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Chleb wiejskiLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger65125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-78904147726551013312015-12-18T14:22:46.571+01:002015-12-18T14:22:46.571+01:00Zabieram się za pieczenie tego chlebka. Czy mogę u...Zabieram się za pieczenie tego chlebka. Czy mogę użyć do niego mąki typu 650? Renata Czelny-Kawahttps://www.blogger.com/profile/12235103439294749263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-33331854859631258842014-03-18T13:37:33.246+01:002014-03-18T13:37:33.246+01:00Upiekłam. Wspaniały! tutaj można go zobaczyć: http...Upiekłam. Wspaniały! tutaj można go zobaczyć: http://wino-i-oliwki.blogspot.com/2014/03/chleb-wiejski.htmlMonicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-68471630030289516112013-11-15T20:12:14.820+01:002013-11-15T20:12:14.820+01:00Witam
Teraz ja chciałabym się podzielić moimi wraż...Witam<br />Teraz ja chciałabym się podzielić moimi wrażeniami. Nie przypuszczałabym, że robienie chleba to taka frajda. Ja mieszam ze sobą mąkę pszenną z mąką typu 550. Niestety u nas ciężko dostać tą 750. Po dodaniu kolejnych składników od razu wstawiam już do foremki i odstawiam do wyrośnięcia. Później po kilku godzinach jak ładnie wyrośnie wkładam do piekarnika. Chlebek wychodzi prze pyszny, puszysty w środku. Rewelka :D Niedługo zabieram się za bagietkę. Nadmienie, że wcześniej d pieczenia chleba używałam maszyny i nie smakował mi-ten samorobny jest o wiele lepszy :D<br />Super przepis.Mama NPhttps://www.blogger.com/profile/12393832985649549125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-46053978220601642892013-10-27T19:24:45.040+01:002013-10-27T19:24:45.040+01:00chleb jest swietny, robilam z maki pszennej T500 i...chleb jest swietny, robilam z maki pszennej T500 i maki chlebowej, do tego duuuzo ziarenek :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01659934522607747364noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-36009538659102345692013-10-25T13:10:30.426+02:002013-10-25T13:10:30.426+02:00Lisko, a jak poznać, czy to ma być 12 czy 16 godzi...Lisko, a jak poznać, czy to ma być 12 czy 16 godzin? Ja mu dałam 14, ciasto było już dość znacznie wyrośnięte, ale nie wiem, czy mogło być bardziej i czy trzeba mu było jeszcze dać trochę czasu.pelasiahttps://www.blogger.com/profile/05907389423800103895noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-60989452442637969152013-03-13T20:06:03.341+01:002013-03-13T20:06:03.341+01:00@Aga Łamaga,
jak gęste coś, to może za mało wyroś...@Aga Łamaga,<br /><br />jak gęste coś, to może za mało wyrośnięte na 1-szym i 2-gim etapie? Drożdże za mało aktywne (albo wcale), za zimno, za krótki czas wyrastania? Rośnie Ci ten chleb przed włożeniem do piekarnika?Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-22169818369424297472013-03-13T19:04:12.333+01:002013-03-13T19:04:12.333+01:00Nie rozumiem, nie wychodzi mi! :( Uzywam kubka mia...Nie rozumiem, nie wychodzi mi! :( Uzywam kubka miarowego (240ml), robie wszystko jak napisane i zamiast chleba ukreca sie z tego gliniaste cos, z czego zaden chleb nie chce wyrosnac, a cos na ksztalt kloca brei z ciasta. Upieklam wiele chlebow z tego bloga, po kilka razy nawet, ale ten WIEJSKI wiejski nie wychodzi! Juz trzy razy zmarnowalam nan skladniki, och... Jestem pod wrazeniem, ze powyzej wogole znajduja sie jakies pozytywne komentarze :( Co moge robic zle?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03614555941850225815noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-46067703367836990362012-02-25T14:56:59.216+01:002012-02-25T14:56:59.216+01:00Upiekłam ten chleb i jestem w niebie. Dziękuję za ...Upiekłam ten chleb i jestem w niebie. Dziękuję za przepis. Jeśli ktoś byłby zainteresowany oto wpis na moim blogu - http://coutellerie.blogspot.com/2012/02/wiejski-chleb-z-mieszanych-mak.htmlMarianna | coutellerie.plhttps://www.blogger.com/profile/16586541677254661157noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-36059472472715971272011-11-04T14:58:10.177+01:002011-11-04T14:58:10.177+01:00Witaj Lisko
Mam pi pozdrawiam
pytanko: jak przelic...Witaj Lisko<br />Mam pi pozdrawiam<br />pytanko: jak przeliczyć 1 łyżeczkę drożdzy instant na drożdze świeże w gramach? z góry dziękuję <br />IwonaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-38810181970254712992011-03-16T11:28:14.969+01:002011-03-16T11:28:14.969+01:00A ja mam problem,mój chleb przykleja się d naczyni...A ja mam problem,mój chleb przykleja się d naczynia glinianego i nie moge go wyciągnąć,wychodzi cały połamany i nie nadaje się do jedzenia.<br />Co robię żle proszę o pomoc:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-30357660796762985312011-02-27T23:29:52.452+01:002011-02-27T23:29:52.452+01:00Witaj,
Robiłam już kilka chlebów i bułek z Twoich ...Witaj,<br />Robiłam już kilka chlebów i bułek z Twoich przepisów, są rewelacyjne. nie mam żadnych problemów z wyrastaniem jednak niemal przy każdym przepisie ciasta wychodzą mi stosunkowo rzadkie i raczej kleją się do rąk. Oglądałam zagniatanie ciasta przez Bartineta, który z bardzo rzadkiego ciasta wyrobił takie które się nie klei i odchodzi od rąk a mnie to nie wychodzi. Twój wiejski po podzieleniu na 2 porcje upiekłam -1 w keksówce - i ten ma kształt jak należy, a drugi okrągły, bez foremki i oczywiście się rozpłaszczył. Co robię nie tak?<br />Drugie moje pytanie czy jak podajesz maka pszenna to masz na myśli taką zwykłą np. szymanowską czy chlebową?<br />pozdrawiam<br />DDAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-28051412422442660122011-01-11T09:14:31.004+01:002011-01-11T09:14:31.004+01:00Chleb rewelacja, piekę drugi raz i za każdym razem...Chleb rewelacja, piekę drugi raz i za każdym razem wyszedł świetny:) Trochę potrenuję i się wezmę za te bardziej skomplikowane:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-21240664136861552792010-12-06T18:50:09.077+01:002010-12-06T18:50:09.077+01:00wITAM. MÓJ CHLEBEK WYSZEDŁ TWARDY I NIEMAM POJĘCIA...wITAM. MÓJ CHLEBEK WYSZEDŁ TWARDY I NIEMAM POJĘCIA DLACZEGO.PIEKŁAM 40MIN. A DROŻDŻE INSTANT NA MOJEJ TOREBCE PISAŁO ŻE WYSTARCZA NA O,5KG. WIĘC DAŁAM CAŁĄ TOREKE NIE ZA MAŁO. a POZATYM DRUGI RAZ ROBIŁAM CIASTO W MIKSERZE NIEWIEM CZY NIEZADŁUGO, ALE WYROSŁO, TO PIERWSZE NIEZABARDZO.<br />pOZDRAWIAM.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-18549362184369593032010-07-05T23:50:27.639+02:002010-07-05T23:50:27.639+02:00Jak najbardziej, można.Jak najbardziej, można.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-25194871275274067712010-07-05T22:06:12.794+02:002010-07-05T22:06:12.794+02:00chleb powinien otrzymać tytuł mistrzowski!! pychot...chleb powinien otrzymać tytuł mistrzowski!! pychota!!:-) ale jestem ciekawa,czy można go tez potraktować "metodą garnkową" pod przykryciem??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-15543974011513028382010-07-01T20:08:12.056+02:002010-07-01T20:08:12.056+02:00Lisko piekłam ten chlebek już kilkukrotnie...jedny...Lisko piekłam ten chlebek już kilkukrotnie...jednym, słowem - boski. zaraz zagniatam zaczyn po raz kolejny i nie ostatni:). Mąz uwielbia, synek pałaszuje ze smakiem. dziękuję za kolejny wspaniały przepis:)...a jutro szaleję z wiedeńską tartą z orzechami w karmelu. Pozdrawiam ciepłoJolanta Szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-15800904735983052322010-01-20T20:36:57.336+01:002010-01-20T20:36:57.336+01:00Nie wiem co źle robie. To mój już trzeci chleb. na...Nie wiem co źle robie. To mój już trzeci chleb. najlepiej wyszedł mi ten który robiłem bez żadnego zaczynu. Po prostu maka z wodą z drozdżami i jajkiem wymieszane i po 20 minutach do pieca.<br />Według tego przepisu wychodzi mi blady ,zbity i niezbyt ładnie pachnący. Z piekarni jest o niebo lepszy i tam to az czuc piekny zapach chleba.<br />Robie identycznie jak tu napisane.Wszystko wychodzi mi idealnie tak jak na zdjęciach. Ciasto rosnie jak szalone i jest sprężyste,ładne. Ale po wyjeciu z pieca niezbyt.Próbowałem dopiec wierzchnią skórkę górną grzałką to przypaliło się a nie zrumieniło. Robiłem sposób z wodą i nic.Dzisiejszy chleb piekłem godzinę,jest blady i coś czuję ze jest zakalec od spodu. Może to wina tego ze mam piekarnik gazowy? Moze większa temperature ustawic? Chociaz za drugim razem i tak na 240 ustawiłem,godzinę się piekło i chyba się nie dopiekło.<br />Jak widzę ten chlebek ze zdjęcia to aż ślinka mi leci.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-15039937371692001702010-01-07T15:26:47.365+01:002010-01-07T15:26:47.365+01:00Wlasnie urobilem ciasto w/g przepisu.Teraz juz tyl...Wlasnie urobilem ciasto w/g przepisu.Teraz juz tylko wyrosniecie i pieczebie.Mam nadzieje, ze powroce smakiem do lat mlodosci, kiedy kupowalo sie taki chleb "od baby", ktory mial skore na 1,5 cm gruba i mogl lezec przez dwa tygodnie.Do tego maselko wiejskie i pomidorek,...mniam, mniam...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-15409973379312818832009-12-19T02:43:09.985+01:002009-12-19T02:43:09.985+01:00Lisko, swietny przepis, chleb wyszedl tak pyszny, ...Lisko, swietny przepis, chleb wyszedl tak pyszny, ze od razu zjedlismy prawie caly bochenek. <br />na drugi dzien chleb byl zbity i zaczal sie kruszyc. co zrobilam nie tak? nie mam miksera, wiec ciasto wyrabialam recznie. moze za krotko?<br /><br />pozdrawiam:-)<br /><br />d.Deszcznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-466881791795658632009-11-24T21:55:31.300+01:002009-11-24T21:55:31.300+01:00witam.Żeby miec brązową, chrupiacą skórke smaruję ...witam.Żeby miec brązową, chrupiacą skórke smaruję chleb pędzlem i zimną woda 10 minut przed koncem pieczenia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-70490635006611319022009-10-26T18:09:29.784+01:002009-10-26T18:09:29.784+01:00Lisko,
zrobiłam go tydzień temu!
Był prawdziwym gw...Lisko,<br />zrobiłam go tydzień temu!<br />Był prawdziwym gwoźdźiem wieczoru i zniknął w mig:)<br />Pozdrawiam.<br />..<br />a to jeszcze link do mojego posta- http://waniliowachmurka.blox.pl/2009/10/Chleb-wiejski-gwozdz-programu.htmlWaniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-39690015708540138102009-10-18T13:33:58.064+02:002009-10-18T13:33:58.064+02:00Ja nie Liska, ale jestem pod reka :) To jest chleb...Ja nie Liska, ale jestem pod reka :) To jest chleb pszenny na drozdzach, ale dzien wczesniej robi sie zaczyn (czyli zaczynia/miesza sie make z czescia drozdzy), ktory potem miesza z pozostalymi skladnikami. Liska miedzy skladnikami zaczynu, a tymi dodawanymi dzien pozniej napisala "Następnie dodać" :)Olasz77https://www.blogger.com/profile/04025353315398428134noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-56116258565379003582009-10-14T02:11:52.294+02:002009-10-14T02:11:52.294+02:00Lisko, przepraszam, ale tego przepisu zupelnie nie...Lisko, przepraszam, ale tego przepisu zupelnie nie rozumiem, choc czytalam kilka razy, i komentarze tez. Czy jest to chleb pszenny na drozdzach w proszku, czy z zakwasem. W przepisie piszesz o przygotowaniu zakwaszonego ciasta dzien wczesniej, a pozniej w skladnikach sa tylko drozdze. Prosze o wyjasnienie, bo chlebek wyglada bardzo apetycznie. Dziekuje. Ewa A.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-29169427133360327872009-09-17T18:35:12.056+02:002009-09-17T18:35:12.056+02:00Przed włożeniem chleba do piekarnika zawsze smaruj...Przed włożeniem chleba do piekarnika zawsze smaruję górę chleba rozmąconym jajkiem. Po upieczeniu jest piękna, chrupiąca skórka. Czas pieczenia to 55 min. w temp. 200 stopni C.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-18649579420649557622009-05-23T18:59:35.619+02:002009-05-23T18:59:35.619+02:00Lisko, zachwycona Twoimi wypiekami, zarażona Twoją...Lisko, zachwycona Twoimi wypiekami, zarażona Twoją pasją upiekłam dzisiaj pierwszy chleb z prawdziwego zdarzenia. Zakwas niestety jakoś nie chce mi 'wyjść', więc skazana jestem na chleby 'drożdżowe'. Ale ten jest po prostu DOSKONAŁY!!! Dodałam trochę mąki graham, bo chciałam, żeby był nieco 'pełnoziarnisty' ;) Na szczęście eksperyment się powiódł i chlebek wyszedł idealny - wilgotny, dziukowany środek, przypieczona, chrupiąca skórka - mniam. Jedyny jego minus - za szybko znika ;)<br /><br />dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!k_majahttps://www.blogger.com/profile/17248010166052948199noreply@blogger.com