tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post4887901195983830136..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Pszenno-żytni chleb z siemieniem lnianymLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger45125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-51929462701695982712016-02-13T19:19:50.475+01:002016-02-13T19:19:50.475+01:00Ten chleb jest pyszny. Robię go na zaczynie 100% ż...Ten chleb jest pyszny. Robię go na zaczynie 100% żytnim, siemienia połowę mniej, mąka żytnia razowa i bez dodatku drożdży. Wychodzi idealny. <br />Po wymieszaniu odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia, potem dopiero przekładam do keksówki. Pięknie rośnie, chlebek wychodzi lekko wilgotny, pięknie wyrośnięty i ta chrupiąca skórka... Polecam :)emkahttps://www.blogger.com/profile/03329463206082498612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-34077559701504692832014-11-11T19:36:14.492+01:002014-11-11T19:36:14.492+01:00Swoim poprzednim nieudanym podejściom dla tego chl...Swoim poprzednim nieudanym podejściom dla tego chleba dałam upust w komentarzach do tego przepisu. Zaniechałam ponownej próby na prawie rok, jak nie więcej. Ten trzeci raz jest udany! Chleb jest bardzo smaczny, wilgotny ;-) Powtórzę. Nie dałam drożdży. Ostatnio chleby wychodzą mi jak marzenie, bo przestałam je poganiać, rosną tyle ile chcą, 7 godzin? A proszę bardzo, poczekam, mam czas, bylebyś wyszedł dobry ;-)Dariahttps://www.blogger.com/profile/15928381137249258136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-84229555211270496242014-01-20T08:52:31.171+01:002014-01-20T08:52:31.171+01:00Witam Lisko. Szukałam przepisu na chlebek z siemie...Witam Lisko. Szukałam przepisu na chlebek z siemieniem lnianym i trafiłam na Twój.Jest pyszny, wilgotny i upiekę go jeszcze nie raz i nie dwa. Dziekuję za przepis.<br />Pozdrawiam serdecznie!!!CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-11660315700827030482013-10-19T21:09:55.723+02:002013-10-19T21:09:55.723+02:00Zrobiłam i jest pyszny! :)
Pewnie nie raz będzie u...Zrobiłam i jest pyszny! :)<br />Pewnie nie raz będzie u nas gościł. <br />Dziękuje za przepis. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-64803158203188357522013-09-28T16:48:47.791+02:002013-09-28T16:48:47.791+02:00Upiekłam wczoraj. Ten chleb to arcydzieło! Z chrup...Upiekłam wczoraj. Ten chleb to arcydzieło! Z chrupiącą skórką i ciężkim wilgotnym wnętrzem. Pachnie i smakuje bosko. <br />Oczywiście była mała katastrofa, bo ciasta jest za dużo jak na zwykłą keksówkę. Uciekł bokiem i troszkę jest rozwalony przez to, ale nic, będę już wiedzieć i upiekę nie raz, bo jest na prawdę niewymagający a wspaniały. <br />Aha, piekłam nieco dłużej, w nieco wyższej temperaturze. Zwiększyłam dwukrotnie ilość zakwasu, ujmując innych składników zaczynu i zmniejszyłam ilość drożdży do małej szczypty suszonych, tak na wszelki wypadek, ale mój zakwas to taki kozak, że widzę, że bez drożdży by dał radę.<br />Kroi się parszywie ale to chleb moich marzeń.<br />Dziękuję!<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-69713090160266487422013-03-11T16:24:08.789+01:002013-03-11T16:24:08.789+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Ewahttps://www.blogger.com/profile/04577745095986218398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-48861568690246228832012-10-30T22:31:54.194+01:002012-10-30T22:31:54.194+01:00no niestety mam podobne problemy do tych opisanych...no niestety mam podobne problemy do tych opisanych powyżej. Chleb w smaku pyszny, ale nie da się go dopiec. Skórka odchodzi od reszty ciasta, które jest niedopieczone (pomimo wiele dłuższego czasu pieczenia).<br /><br />Do 3 raz sztuka...za jakiś czas podejdę po raz kolejny, zmniejszając ilość siemienia.cozerkahttps://www.blogger.com/profile/07819146087718705706noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-35395132094377668222012-05-08T23:09:44.312+02:002012-05-08T23:09:44.312+02:00norweska.formula, masz radar gdzies pod skora!!! ;...norweska.formula, masz radar gdzies pod skora!!! ;) Wlasnie wyrasta Tatterowiec z podwojnej porcji zakwasu! :D Nie moglam przebolec wyrzuconej juz raz porcji z dwoch sloikow i tym razem mimo powrotu do domu po 18 wzielam sie za Tatterowca! :)<br />Dopiero zaczynam przygode z chlebem, upieklam zaledwie 4 zakwasowce (2 od Liski), caly czas zastanawia mnie skad na jednym blogu przepisy z 300-400gr zakwasu, a na drugim z lyzka czy 30gr ...monikahttps://www.blogger.com/profile/01629117299642354254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-15543719001222546542012-05-08T18:38:37.619+02:002012-05-08T18:38:37.619+02:00Moniko, wydaje mi się, że nie trzeba zwiększać ilo...Moniko, wydaje mi się, że nie trzeba zwiększać ilości zakwasu bo zaczyn zostawiasz na noc i 30g zakwasu sobie spokojnie poradzi. Jeśli cierpisz na nadmiar zakwasu to proponuję sławnego Tatterowca albo Borodinskiego:)norweska.formulahttps://www.blogger.com/profile/02841968811223903172noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-81605090747610985752012-05-02T15:03:07.310+02:002012-05-02T15:03:07.310+02:00Lisko (lub ktos kto moze pomoc), jest cieplo, mam ...Lisko (lub ktos kto moze pomoc), jest cieplo, mam duzo zakwasu. Jesli bez drozdzy, ilosc zakwasu mam zwiekszyc? pozdrawiam!monikahttps://www.blogger.com/profile/01629117299642354254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-34080667500418814392012-02-28T21:19:14.946+01:002012-02-28T21:19:14.946+01:00Ilość wody trzeba proporcjonalnie zmniejszyć,Ilość wody trzeba proporcjonalnie zmniejszyć,Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-600437567068536122012-02-28T21:14:48.396+01:002012-02-28T21:14:48.396+01:00Lisko chlebek wygląda wspaniale szkoda tylko że mó...Lisko chlebek wygląda wspaniale szkoda tylko że mój mąż nie jest takim zwolennikiem ziaren jak ja i tu moje pytanie czy jeśli zmniejszę ilość siemienia to ilość wody zostawić taką samą czy też zmniejszyć?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-58982946319860188382012-02-17T10:59:02.100+01:002012-02-17T10:59:02.100+01:00Daria, ja piękę ten chleb często i zawsze się udaj...Daria, ja piękę ten chleb często i zawsze się udaje, piękę także w metalowych foremkach, wszystko wg przepisu, a mój zakwas nie jest bardzo aktywny, wspomagam go drożdżami.. może dajesz za dużo wody do ciasta chlebowego? Mi ten chleb wychodzi troszkę wilgotny po upieczeniu, ale nigdy mokry/surowy. Siemię moim zdaniem musi się moczyc. Może spróbuj dac mniej wody do ciasta, tak zeby po wyrobieniu było troszkę vbardziej ścisłe niż zwykle - ilosc wody zależy od mąki i gęstosci zakwasu. Polecam próbowac dalej bo ten chleb jest przepyszny! :)Czekoladahttps://www.blogger.com/profile/04696034645309974200noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-77471702735672510942012-02-04T23:30:14.555+01:002012-02-04T23:30:14.555+01:00Dwa razy próbowałam zrobić ten chleb - dwie porażk...Dwa razy próbowałam zrobić ten chleb - dwie porażki, albo coś nie tak z proporcjami jest, albo innego wytłumaczenia nie mam ;)<br />Mokry, po 2 godzinach w piekarniku! Góra chleba odchodzi, boki niedopieczone.<br />Zakwas pracuje, bez drożdży, jak marzenie. A tak pięknie się prezentuje, Lisko, u Ciebie na zdjęciach.. Póki co odkładam na półkę pomysły upieczenia chleba z ziarnami, bo te dwie porażki mnie zniechęciły.<br />Chociaż... trzeba moczyć siemię? Gdyby tak odjąć tą wodę?<br />A czy forma w której się piecze ma znaczenie? Piękę w tych starszych, metalowych, nieteflonowych.<br /><br />Lisko, serdecznie pozdrawiam, i w wolnej chwili (jak już się rozpakujesz ;))) bardzo proszę o podpowiedź, bo jak widzę nie tylko mi się przyda mała podpowiedź ;)Darianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-46092172947949116012011-08-29T06:14:14.276+02:002011-08-29T06:14:14.276+02:00Witam Wszystkich Piekarzy zaglądających do tego ci...Witam Wszystkich Piekarzy zaglądających do tego ciekawego i pomocnego blogu. Już od dłuższego czasu piekę chlebek żytni na zakwasie. Początki były żałosne, teraz jest ok. Zakwas zrobiłam sama z przepisu znajdującego się na opakowaniu po mące. Korzystam z niego od dwóch lat i muszę powiedzieć, że im starszy tym bardziej aktywny. Uwielbiam smak chlebka na zakwasie bez żadnych super ulepszaczy. Pozdrawiam serdecznie. MalgorzataAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-11233670998513863682011-08-25T14:01:41.645+02:002011-08-25T14:01:41.645+02:00Witam,
chlebek tym razem wyszedł wyśmienity, ale z...Witam,<br />chlebek tym razem wyszedł wyśmienity, ale zmniejszyłam o połowę ilość siemienia i wody, w której się moczył. <br />Następnie po połączeniu go z zaczynem i mąkami, wody zamiast 400ml, dałam około 365. Chlebek przepyszny!! Ostatnim razem wyszedł mokry i zakalcowaty.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-72485788953197418712011-08-14T18:14:50.921+02:002011-08-14T18:14:50.921+02:00Mój chlebek siedzi w piecyku ponad 1,5h i mokry :(...Mój chlebek siedzi w piecyku ponad 1,5h i mokry :(, nie wiem czemu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-92005579789520697702011-07-19T14:33:17.387+02:002011-07-19T14:33:17.387+02:00Serdeczne dzięki, że jesteś! Kiedy szukam inspirac...Serdeczne dzięki, że jesteś! Kiedy szukam inspiracji sięgam po nie do Ciebie! Nie pisze gdyż nie uda mi się na dzień dzisiejszy napisac nic odkrywczego, ale musze sie odważyć i zapytać... raz mi sie udał ten chlebek a ostatnio nie - w środku glut.... :((( co robię źle - wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem... chce go piec gdyż jest arcysmaczny ... ale sie boję...<br />pozdrawiam MonikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-29573722082505057382011-05-27T01:12:52.307+02:002011-05-27T01:12:52.307+02:00Chleb czeka na rozgrzewajacy sie piec :)
To moj p...Chleb czeka na rozgrzewajacy sie piec :) <br />To moj pierwszy cheb w historii piekarstwa!<br />Dzikuje <br />JAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-30442201493263159862011-04-20T14:54:49.376+02:002011-04-20T14:54:49.376+02:00Pyszny chlebek. Jak zwykle niezawodny przepis Lisk...Pyszny chlebek. Jak zwykle niezawodny przepis Lisko. Od dwóch miesięcy piekę chleb, nałogowo korzystając z Twojego bloga. Jak na razie wszystkie wypieki, których się podjęłam udały się. Zajadamy się ze smakiem. Dzięki:)Dianahttps://www.blogger.com/profile/01343775000284748194noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-34102042401945427432011-04-10T17:17:52.530+02:002011-04-10T17:17:52.530+02:00dzisiaj upiekłam, jest rewelacyjny - mimo tego, że...dzisiaj upiekłam, jest rewelacyjny - mimo tego, że :<br />1. piekłam w maszynie do chleba,<br />2. zapomniałam dodać ... zaczyn,<br />pozdawiam<br />KatarzynaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-45471643508223612742011-03-24T13:53:17.333+01:002011-03-24T13:53:17.333+01:00Wygląda apetycznie :)
siemię lniana bardzo lubię,...Wygląda apetycznie :) <br />siemię lniana bardzo lubię, a przepis wypróbujęAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14818698049043808808noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-71312227934088697852011-03-10T10:48:41.433+01:002011-03-10T10:48:41.433+01:00Witam,
twoj blog jest dla mnie zrdolem nieustajace...Witam,<br />twoj blog jest dla mnie zrdolem nieustajacej inspiracji. Pieke, pieke i nie moge przestac :-) Dziekuje i prosze o jeszcze :-)<br />Nie wiem, czy nie proszę o zbyt wiele, ale czy masz lub planujesz umiescic przepis na chleb na zakwasie zawierajacy cale ziarna soi? Poszukuje takigo przepisu.<br /><br />pozdrawiam<br />kiotanoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-16551684025699228252011-03-08T23:51:55.460+01:002011-03-08T23:51:55.460+01:00Ewo,
może miałaś bardzo ciepło w kuchni?
Jeśli zd...Ewo, <br />może miałaś bardzo ciepło w kuchni?<br />Jeśli zdecydujesz się go powtórzyć, możesz użyć mniej drożdży albo szybciej wstawić chleb do pieczenia.<br />Super, że Ci smakował :)Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-82639363452870190372011-03-08T17:03:29.799+01:002011-03-08T17:03:29.799+01:00Czy aby na pewno ta ilosc drozdzy jest prawidlowa?...Czy aby na pewno ta ilosc drozdzy jest prawidlowa? Dalam pare gram mniej, a i tak chleb mi po prostu uciekl z formy (sic!) Ta ilosc ciasta to chyba na jakas szeroka foremke, moja ma 32 cm dlugosci a i tak sie nie zmiescilo. Przerazila mnie konsystencja ciasta bo byla bardzo, bardzo luzna, ale chleb wyszedl nieziemski, miazsz tak sprezysty i puchaty jak na jakichs polepszaczach ;) Nawet na 3 dzien byl tak samo swiezy jak na poczatku. Nie wiem jak dalej w czas, bo zostal pozarty.evahttps://www.blogger.com/profile/00294876526433680069noreply@blogger.com