tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post3846977518819715049..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Pan co'Santi krok po krokuLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger38125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-76401215437988441822014-01-05T19:29:23.703+01:002014-01-05T19:29:23.703+01:00chleb wygląda cudnie od razu postanowiłam go zrobi...chleb wygląda cudnie od razu postanowiłam go zrobić.i chyba cos mi poszło nie tak.ciasto było tak rzadkie i nie dało sie go przełożyc na kamień bo sie rozpływało.przerzuciłam go jakos do blaszki i upiekłam.trzymałam sie ściśle proporcji i nie wiem czemu tak wyszło.Lisko może coś zrobiłam nie tak? pomocy..doma28https://www.blogger.com/profile/17565337391469803503noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-88941074713335143752013-07-05T07:54:57.462+02:002013-07-05T07:54:57.462+02:00upiekłam go wczoraj i się zakochałam w strukturze ...upiekłam go wczoraj i się zakochałam w strukturze i smaku :) dziekuję :)Wiewiórahttps://www.blogger.com/profile/04423912356997406858noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-55204816343728003232012-10-16T20:55:57.075+02:002012-10-16T20:55:57.075+02:00Genialny chleb! Dziekuje za przepis, swietuje nim ...Genialny chleb! Dziekuje za przepis, swietuje nim dzisiejszy Swiatowy Dzien Chleba :)Monika Niechajewiczhttps://www.blogger.com/profile/06035458729714514800noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-26875053476767070032011-06-16T13:23:01.501+02:002011-06-16T13:23:01.501+02:00Lisko, czy garnek tzreba natluszczac przed rozgrza...Lisko, czy garnek tzreba natluszczac przed rozgrzaniem? Czy moglabym rozgrzac swoja zwykla kamionkowa forme (natluscic wczesniej) i wykorzystac ja jak garnek? Troche sie boje, czy ona, nagrzewana sama, bez ciasta w srodku, nie popeka...<br />a mam taka chec wyprobowac metode..<br /><br />pozdrawiam, kickicAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-84399574694893745502010-12-21T11:24:48.208+01:002010-12-21T11:24:48.208+01:00Chleb jest pyszny! Ja upiekłam go w gliniaku do za...Chleb jest pyszny! Ja upiekłam go w gliniaku do zapiekania i też się udał.<br />Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!<br />SWSMZhttps://www.blogger.com/profile/08267733246364255085noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-70734664056378674392010-11-08T00:30:00.753+01:002010-11-08T00:30:00.753+01:00hurra!!:) przy trzecim [:)] podejściu chlebuś wysz...hurra!!:) przy trzecim [:)] podejściu chlebuś wyszedł idealny, piękne dzięki za przepis!!:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-39195516012111864882010-09-29T08:38:44.349+02:002010-09-29T08:38:44.349+02:00Witam, ja również mam pytanie techniczne. Mam garn...Witam, ja również mam pytanie techniczne. Mam garnek-brytfankę żeliwną o wymiarach 33cm na 25 cm więc o wiele większą od używanych przez Ciebie. O ile powinnam więc zwiększyć proporcje? Piekę w tym garnku Twój chleb ulubiony. Czy robić podwójną porcję ciasta?<br />Pozdrawiamkucharzynkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-19007417701223361962010-02-18T21:40:43.085+01:002010-02-18T21:40:43.085+01:00Lisko,
mam pytanie techniczne. Mój piekarnik ma pe...Lisko,<br />mam pytanie techniczne. Mój piekarnik ma permanentny termoobieg (chyba:) - jak tylko go włączę, zaczyna dmuchać. Rzecz w tym, że moje chleby (pieczone metodą bez garnka) mają bardzo spieczoną, twardą skórkę a z miąższem to różnie bywa. Czy powinnam ustawiać niższą temperaturę?<br />Z góry dziękuję za odpowiedź,<br />OlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-84161615601943002812010-02-10T22:27:24.455+01:002010-02-10T22:27:24.455+01:00Lisko, co za cudny chleb!!!Niesamowicie piękny!
A ...Lisko, co za cudny chleb!!!Niesamowicie piękny!<br />A wiem już teraz ,jakie to garnki.Niestety, zdrożały bardzo.Wcześniej kupiłam komplet Still.A żeliwny sobie odpuściłam...Ale i tak kupię!Amberhttps://www.blogger.com/profile/08879281466260575379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-45048855567351862922009-12-07T18:39:28.539+01:002009-12-07T18:39:28.539+01:00Dominiko, polecam Ci garnek okrągły o średnicy 24 ...Dominiko, polecam Ci garnek okrągły o średnicy 24 cm. Najbardziej uniwersalny. Kwestia koloru - zależy od Ciebie. Ja mam wiśniowy (Cherry), bardzo podobają mi się czarne. Do pieczenia chleba trzeba wykręcać uchwyt w przykrywie (to nie nastręcza absolutnie żadnych problemów i nie wyaga śrubokręta) - w nowszych garnkach jest on wykonany z materiału, który można nagrzewać do 200 st C (o ile mnie pamięć nie myli).<br />Ja bardzo często gotuję w tym garnku i mimo intensywnego używania wygląda jak nowy.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-83190554195613679352009-12-07T17:53:56.875+01:002009-12-07T17:53:56.875+01:00Lisko ja z prośbą...przymierzam się do zakupu garn...Lisko ja z prośbą...przymierzam się do zakupu garnka Le Creuset oglądałam ceny i są dosyć mało zachęcające ale wiem że to inwestycja na lata wiec się zdecyduję... mogłabyś doradzić mi i być może inny na który się zdecydować...chciałabym go wykorzystywać do pieczenia chlebków i gotowania w nim pewnie rzadziej ale również...pozdrawiamdominiqhttps://www.blogger.com/profile/10055531086021005271noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-78058810899183330102009-10-22T20:51:19.117+02:002009-10-22T20:51:19.117+02:00Musisz naprawdę solidnie wysypać ścierkę mąką. Pró...Musisz naprawdę solidnie wysypać ścierkę mąką. Próbowałam też z wyrastaniem w koszyku oprószonym mąką - ja mam na tym punkcie lekką obsesję, bo kiedyś wiele chlebów zmarnowałam właśnie dlatego, że przykleiły się na amen do ścierki albo koszyka. Chleby pszenne też mniej się kleją niż żytnie. Można też spróbować zrobić ciasto z mniejszą ilością mąki - będzie bardziej zwarte, łatwiej je później formować w bochenek.<br /><br />Co do chleba - teraz właściwie wszystko zjadamy i/lub dzielę się ze znajomymi. Robię czasem croutons - kroję chleb w kostkę i podpiekam w piekarniku. Albo robię grzanki z serem raclette. Albo bruschettę z pomidorami.<br />Jeśli coś mi zostaje, suszę i przerabiam na 'bułkę' tartą. Wolę to niż bułkę tartą ze sklepu.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-43431041976344023042009-10-22T17:36:53.447+02:002009-10-22T17:36:53.447+02:00ciasto przykleiło mi się do ściereczki co zauważył...ciasto przykleiło mi się do ściereczki co zauważyłam dopiero przy przerzucaniu do garnka, i przypuszczam, ze podczas moich zmagań za bardzo się wychłodził. W weekend podejdę do tematu raz jeszcze, bo mam straszną chętkę na taki puszysty chlebek, ale chyba spróbuję z drożdżami a nie z zakwasem. A że mój garnek jest maleńki więc nawet jak nie wyjdzie to żadna strata. <br /><br />A w ogóle to co robisz z chlebem, którego nie zjecie, który się zsechł? Odkąd robię sama chleb to nie wyrzuciłam ani kromki. Czasami dodaję razowego do zagęszczania sosów. Raz robiłam kwas chlebowy. Na razie wszystko zbieram i suszę i w planach mam zupę chlebową. Masz jakieś swoje sposoby na stary chleb?Lula Luhttps://www.blogger.com/profile/04475174360102987098noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-86053778113874808452009-10-21T22:07:16.005+02:002009-10-21T22:07:16.005+02:00A co poszło nie tak?A co poszło nie tak?Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-81610001086482121792009-10-21T21:06:14.747+02:002009-10-21T21:06:14.747+02:00Liska, próbowałam ostatnio upiec chlebek pszenny n...Liska, próbowałam ostatnio upiec chlebek pszenny na zakwasie tą właśnie metodą w garnku glinianym. No i klapa, właściwie to pierwsza w życiu z chlebem pszennym :( Ale za to upiekłam żytniego razowca w garnku żeliwnym z tym że wkładałam z garnkiem do zimnego piekarnika. I tu miłe zaskoczenie. Chleb miał idealny miąższ. Nie za suchy, nie za wilgotny z ładnymi dziurkami. Co prawda od spodu za bardzo się przypiekł, a wierzch nie był efektowny, to jednak struktura bije wszystkie moje poprzednie wypieki (a było trochę tego). Teraz piekę kolejny razowy a z pszennym będę jeszcze próbować :)Lula Luhttps://www.blogger.com/profile/04475174360102987098noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-47161913839447808552009-10-21T10:15:55.052+02:002009-10-21T10:15:55.052+02:00O, świetnie :) Dziękuję za podpowiedź.
Upiekłam. T...O, świetnie :) Dziękuję za podpowiedź.<br />Upiekłam. Tylko miąższ jest inny niż ten na zdjęciu. Kamień pilnie potrzebny! Garnek też.Tilohttps://www.blogger.com/profile/10954742410829495178noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-50346465214136124062009-10-15T13:22:25.860+02:002009-10-15T13:22:25.860+02:00Małgosiu, robię tak:
http://whiteplate.blogspot.co...Małgosiu, robię tak:<br />http://whiteplate.blogspot.com/2009/10/10-kg-maki-gliniany-garnek-i-nowa.html<br />ale to samo ciasto piekłam też w garnku i wyszło super. Koniecznie spróbuj, myślę, że może Ci się spodobać :)Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-61755185288046536222009-10-15T13:15:39.801+02:002009-10-15T13:15:39.801+02:00Lisko, a jak dokładnie robisz ciabattę w garnku? N...Lisko, a jak dokładnie robisz ciabattę w garnku? Na bidze albo poolish czy tak od razu i też wychodzi?Unknownhttps://www.blogger.com/profile/04509841339619762269noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-77295895531576220732009-10-15T13:12:40.550+02:002009-10-15T13:12:40.550+02:00Tilo,
wszystko zależy od energooszczędności urządz...Tilo,<br />wszystko zależy od energooszczędności urządzeń. Ja brałam to pod uwagę przed kupowaniem piekarnika, bo znam siebie i wiem, ile razy potrafię go włączyć. Poza tym robię tak, jak pisze Mangosia.<br /><br />Majka, <br />dużo trenuję ;) Ale i tak mam niedosyt i wciąż uważam, że można robić to lepiej. <br />a garnek fajna rzecz. Nawet jak w nim nie piekę, to gotuję zupy.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-901661910009114722009-10-15T12:27:05.024+02:002009-10-15T12:27:05.024+02:00Wyglada bosko! Jak Ty to robisz, ze te chlebki wyc...Wyglada bosko! Jak Ty to robisz, ze te chlebki wychodza Ci takie piekne ? :) I teraz znow przez Ciebie garnek musze kupic :)))majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-18733924037724435862009-10-14T17:08:18.750+02:002009-10-14T17:08:18.750+02:00Tilo, ale potem, po nagrzaniu kamienia, piec, nawe...Tilo, ale potem, po nagrzaniu kamienia, piec, nawet wyłączony, będzie cały czas gorący, a w nagromadzonym cieple możesz spokojnie upiec coś innego... ja często po pizzy, którą piekę w 300 stopniach właśnie tak robię. Też mam wszystko na prąd.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/04509841339619762269noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-5464626256270800392009-10-13T14:54:49.231+02:002009-10-13T14:54:49.231+02:00pewnie tak, jak mówi znane przysłowie,,nic na świe...pewnie tak, jak mówi znane przysłowie,,nic na świecie nie jest za darmo (poza blogami)" <br />Garnek kocham, kiedy się na szybko wyprowadzałam z poprzedniego mieszkania najpierw pod pachę wzięłam Kicia i właśnie ten garnek :)Unknownhttps://www.blogger.com/profile/04509841339619762269noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-42196696897940631982009-10-13T11:27:26.378+02:002009-10-13T11:27:26.378+02:00Piękne te Twoje wypieki.
Natomiast ja mam jeszcze ...Piękne te Twoje wypieki.<br />Natomiast ja mam jeszcze głupie pytanie praktyczne.. Otóż w naszym mieszkaniu wszystko jest na prąd i mnie to nieco denerwuje. Czy takie rozgrzewanie kamienia przez godzinę jest okropniestraszniemasakrycznie energochłonne? Chciałabym się wypłacić :(Tilohttps://www.blogger.com/profile/10954742410829495178noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-10190704765745272962009-10-12T13:38:51.951+02:002009-10-12T13:38:51.951+02:00imho tam był solidny product placement, bo gar prz...imho tam był solidny product placement, bo gar przewijał się non stop ;D ja bym teraz czarny kupiła, ale nie wiem, czy zauważyłaś, podnieśli ceny o ponad 200 zł od czasu, kiedy my kupowałyśmy.<br />Przydałby mi się jeszcze jakiś mniejszy. A Twój w użyciu?Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-65829239557353554922009-10-12T13:35:12.966+02:002009-10-12T13:35:12.966+02:00Ojaaaaakiiii piękny!!!! Na bank zrobię! I mam taki...Ojaaaaakiiii piękny!!!! Na bank zrobię! I mam taki sam garnek! A zwróciłaś uwagę w Julie&Julia, że obie Julie miały też taki Le Creuset i też w kolorze flame :) Mój mąż spojrzał na mnie jak na wariatkę, jak zaczęłam się ekscytować: ,,Patrz, patrz, mają mój garnek" :))Unknownhttps://www.blogger.com/profile/04509841339619762269noreply@blogger.com