tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post1232722369033902292..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Słów kilka o MĄCELiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-87101891856046777402014-07-29T22:26:14.485+02:002014-07-29T22:26:14.485+02:00Chciałabym zauważyć, że nie ma potrzeby kupować mą...Chciałabym zauważyć, że nie ma potrzeby kupować mąki w sklepach ekologicznych, gdzie jest ona zapewne o wiele droższa. Ja kupuję je wszystkie w Auchan albo w Kauflandzie (w Krakowie, ale myślę, że takie markety mają uniwersalne wyposażenie). <br />Pozdrawiam,<br />AniaAnikhttps://www.blogger.com/profile/08191524622141690352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-12985013475706457882012-07-25T14:51:45.224+02:002012-07-25T14:51:45.224+02:00Witam, a czy można prosić i podział wypieków "...Witam, a czy można prosić i podział wypieków "na zakwasie", "na drożdzach" ... będzie nam o wiele łatwiej.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-42569905727052387212012-07-16T20:49:12.603+02:002012-07-16T20:49:12.603+02:00mam dwie foremki keksowe 30 cm ale tego ciasta jw ...mam dwie foremki keksowe 30 cm ale tego ciasta jw nie starcza może trzeba dać więcej wo niż 300ml a jaką konsystencje ma mieć to ciasto?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-6173027530573760422012-06-26T09:41:06.999+02:002012-06-26T09:41:06.999+02:00Jeśli mogę polecić dobrą mąkę do takiego chlebka -...Jeśli mogę polecić dobrą mąkę do takiego chlebka - to polecam mąki Piotra Hillara produkowane w jego Młynie Wodym w Tuczkach. Oferuje on mąki ekologiczne za naprawdę niewielkie pieniążki.<br />Mąkę Pana Piotra można kupić w wielu sklepach ekologicznych - lub zamówić bezpośrednio z Młyna (dostawa kurierem) - www.eko-hillar.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-55606476605302428162012-04-18T15:19:35.975+02:002012-04-18T15:19:35.975+02:00szał cenowy z tymi mąkami! Wyprowadziłam się z Wro...szał cenowy z tymi mąkami! Wyprowadziłam się z Wrocławia kilka lat temu i powalają mnie na zmianę wiejskie i wielkomiejskie ceny. Mieszkam pod Cieszynem, mąki z naszych okolicznych, rodzinnych na ogół młynów, są do dostania w miejscowych spożywczakach, i kosztują od 1zł za pół kilo żarnówki do 2,60zł za kilo żytniej 720. Powyżej 3 zł są tylko markowe melvity albo lubelle. Prowizje delikatesów to bajka po prostu!zjadliwahttps://www.blogger.com/profile/15005208376838276216noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-2660303698407381122012-03-11T19:45:35.524+01:002012-03-11T19:45:35.524+01:00domyslam się, że chodzi o mąkę Manitoba - wysokobi...domyslam się, że chodzi o mąkę Manitoba - wysokobiałkową mąkę, z której się często piecze brioszki, i panettone także nią nie pogardzi. Jest do kupienia w PL, delikatesy Bomi, chyba tez Kuchnie Świata... <br />pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-4738370548616990392012-02-22T11:33:13.146+01:002012-02-22T11:33:13.146+01:00Czy ktoś może wie, jaką mąkę powinnam użyć, jeśli ...Czy ktoś może wie, jaką mąkę powinnam użyć, jeśli w przepisie jest mąka włoska typu 00? Zagraniczny przepis - egzotyczne składniki. :)Kasiahttps://www.blogger.com/profile/16847931586907236744noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-72236899213920247452011-09-04T14:07:04.802+02:002011-09-04T14:07:04.802+02:00Mam pytanie takie: czy mąka pszenna typ 650 = mące...Mam pytanie takie: czy mąka pszenna typ 650 = mące pszennej chlebowej typ 650? Chodzi mi o to czy na opakowaniu powinno być zaznaczone, że mąka jest typowo chlebowa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-46253713353918244032011-07-27T16:30:06.389+02:002011-07-27T16:30:06.389+02:00no w końcu mi się rozjaśniło w głowie z tymi nazwa...no w końcu mi się rozjaśniło w głowie z tymi nazwami i typami mąki :) konkretnie i na temat, Dzięki.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-65318103906204732672011-04-23T21:29:37.204+02:002011-04-23T21:29:37.204+02:00Jest jeszcze mąka typ 400 i 405 - są dostępne w PL...Jest jeszcze mąka typ 400 i 405 - są dostępne w PL bez problemu ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-64608549162511197462011-04-05T15:01:28.337+02:002011-04-05T15:01:28.337+02:00Jeszcze do "typów" i Wiki - jak to się m...Jeszcze do "typów" i Wiki - jak to się ma do dawnych miar, bo mnie ucznono, że typ jest związany z ilością oczek w sicie młyna; tym bardziej, że kto z dawniejszych młynarzy dokonywał takich precyzyjnych pomiarów?<br />jbAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-75087800431071953462011-03-30T16:27:07.242+02:002011-03-30T16:27:07.242+02:00Pięknie dziękuję za przepisy .Wszystko co upiekłam...Pięknie dziękuję za przepisy .Wszystko co upiekłam wyszło pycha,a piekłam już dużo :)Rodzinka jest zachwycona.Wszystko mniamuśne:)))....dziękujęewik1https://www.blogger.com/profile/10671909999668137174noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-36556741777172062422010-12-14T11:40:11.600+01:002010-12-14T11:40:11.600+01:00Iwona pisze...
Odrobine wyjaśnienia na temat numer...Iwona pisze...<br />Odrobine wyjaśnienia na temat numeracji mąki:<br />otóż liczba 550, 650 itp oznacz ile kg "czystej" maki otrzymuje sie z 1000 kg ziarna.<br /><br /><br />To nie tak.<br />Za wikipedią: Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące.<br /><br />Reszta w google :)Riccardonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-37789388383246805232010-09-23T15:26:07.641+02:002010-09-23T15:26:07.641+02:00Lisko, a może by tak coś o mąkach i wypiekach bezg...Lisko, a może by tak coś o mąkach i wypiekach bezglutenowych :( ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-61619397072731209882010-09-03T04:06:15.467+02:002010-09-03T04:06:15.467+02:00Mieszkam w Chicago i mam pytanie zwiazane z polska...Mieszkam w Chicago i mam pytanie zwiazane z polska maka. Czy polskie maki sa wybielane? W USA wiekszosc mak jest wybielana i na opakowaniu napisane jest "bleached flour". Wybielana maka nie jest polecana gdyz jest ona wyjalowiona z naturalnych odzywczych skladnikow. Niestety jest ona duzo tansza od maki niewybielanej a przy tym "wyglada estetyczniej". Amerykanskie maki w odroznieniu od polskich nie sa numerowane. Jesli chodzi o polskie maki, to sa one dostepne w Chicago w dosc duzym wyborze, nie jest problemem kupienie poznanskiej czy wroclawskiej. Niestety nie widzialem jeszcze w Chiago polskiej maki pszennej o numerze powyzej 550, o zytniej nie wspominajac. Czytajac opakowania polskich mak nigdy nie natrafilem na informacje o wybielaniu. Czy to oznacza, ze w Polsce ogolnie maki sie nie wybiela i dlatego nikt o tym nie wspomina? Czy moze polskie przepisy nie wymagaja od producentow maki aby informowali o wybielaniu nawet jesli takowe sie odbywa?<br /><br />SebastianAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-11514531163391489512010-08-16T06:44:44.288+02:002010-08-16T06:44:44.288+02:00Odrobine wyjaśnienia na temat numeracji mąki:
otóż...Odrobine wyjaśnienia na temat numeracji mąki:<br />otóż liczba 550, 650 itp oznacz ile kg "czystej" maki otrzymuje sie z 1000 kg ziarna. Oczywiste więc, że im ta liczba niższa, tym mąka bielsza, czyli ma mniejszą zawartość łuski ziarna.<br />A poniewaz 650/100 to 65% więc te procenty belgijskie, po odrzuceniu znaku % i dopisaniu zera będa odpowiadały naszym oznaczeniom typów.<br />Trochę to sie nie zgadza przy mące 2000, bo nie mozna z1000kg zboża dostać 2000 kg mąki.<br />Ja osobiście uzywam mąki z młyna. W tym roku mam świetną mąkę, wszystkie ciasta, łącznie z chlebem wychodzą z niej super.<br />A ponieważ młynarz jest kuzynem męża, więc dostałam gratis trochę pszennej razówki i troche mąki specjalnie na pierogi. Z ta mąką pierogową to jest jakiś problem z glutenem, chyba ma go byc więcej(?)<br />Mam oczywiście własne otręby, pozostałe z tej białej maki. I takie otręby są zupełnie inne niz te, które się kupuje w sklepie. Zawieraja tylko troche takich łusek, jakie kupujemy pod tytułem otreby przenne. Reszta to jest w zasadzie super fajna razówka.<br />Uzywam ich do pieczenia chleba w proporcji 1:1 z mąka pszenna.colorado2811https://www.blogger.com/profile/01558947423289595240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-34977492458485289822010-08-08T15:15:27.515+02:002010-08-08T15:15:27.515+02:00a ja mam pytanie - czy mąkę pszenna można zastąpić...a ja mam pytanie - czy mąkę pszenna można zastąpić żytnią? Mąż jest uczulony na pszenicę i muszę nauczyć się piec chleb z żyta - ale co z bułkami i innymi pysznymi przysmakami - czy można je zrobić z mąki żytniej?Gośkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-45116074557247642382010-04-19T21:36:16.419+02:002010-04-19T21:36:16.419+02:00Spróbuję:) Dziękuję Ci serdecznie!Spróbuję:) Dziękuję Ci serdecznie!nanahnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-29215241160016164722010-04-19T18:07:23.832+02:002010-04-19T18:07:23.832+02:00Wg mnie może to być 85%.Wg mnie może to być 85%.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-53034476647174224572010-04-19T17:20:03.085+02:002010-04-19T17:20:03.085+02:00Lisko, mam dużą prośbę:) Dzięki Pracowni wypieków ...Lisko, mam dużą prośbę:) Dzięki Pracowni wypieków nauczyłam się piec wspaniałe chleby, zaprzyjaźniłam się dzięki Tobie z zakwasem i życie zdecydowanie nabrało więcej smaku.<br /><br />Mieszkam w Belgii i nie spotkałam się tutaj z oznaczeniem "mąka chlebowa":( (nie mówiąc już o tym, że w supermarketach królują gotowe mieszanki i trudno o mąkę bez dodatku drożdży) Wobec tego korzystałam dotychczas z przepisów, które zawierały zwykłą mąkę pszenną i mąkę żytnią razową. Chciałabym spróbować więcej:) W lokalnym sklepie ze zdrową żywnościa mam do wyboru takie mąki pszenne: <br />100% (domyślam się, że razowa)<br />85%<br />65%<br />Która Twoim zdaniem powinna być odpowiednikiem (jeśli w ogóle) mąki pszennej chlebowej?<br />Z góry bardzo Ci dziękuję za odpowiedź!nanahnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-59889324802182230182010-04-06T13:53:40.043+02:002010-04-06T13:53:40.043+02:00A w Bydgoszczy gdzie można znaleźć dobrą mąkę? Kto...A w Bydgoszczy gdzie można znaleźć dobrą mąkę? Ktoś się orientuje?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-28038964185507385992010-03-03T14:59:20.449+01:002010-03-03T14:59:20.449+01:00Lisko, też jesteś moim odkryciem roku! Niezmiennie...Lisko, też jesteś moim odkryciem roku! Niezmiennie szukam mistrzów i od dziś zaczynam pieczenie chleba pod Twoim przewodem. To nie będzie moje pierwsze podejście do chleba: kiedyś miałam piekarnik gazowy i dowolny przepis na chleb udawał mi się, ale wraz z odnowieniem kuchni i zastąpieniem piekarnika nowszym, elektrycznym, straciłam chyba dar boży do tego. Dlatego teraz systematycznie, od podstaw, na nowo.<br /><br />Stfur: dzięki za namiar na Banacha. "wystarczy spytać o młynarza" :) uwielbiam to miejsce!a_ch_https://www.blogger.com/profile/14062288604006577118noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-70094082137373871012010-02-21T19:54:10.382+01:002010-02-21T19:54:10.382+01:00Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź - teraz wiem c...Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź - teraz wiem czego się "trzymać".Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-40583755552125211692010-02-21T18:43:00.022+01:002010-02-21T18:43:00.022+01:00Ja zwracam uwagę na typ mąki. Polscy producenci ni...Ja zwracam uwagę na typ mąki. Polscy producenci nie zawsze podają zawartość białka. Mąka chlebowa, jakiej używam, ma najczęściej typ 720 lub 750. Jak nie mam chlebowej, używam innej, 500, 650 czy 480 i też jest ok :)Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-14606103814535326512010-02-21T16:34:12.822+01:002010-02-21T16:34:12.822+01:00Przeczytałam gdzieś,że mąka chlebowa powinna mieć ...Przeczytałam gdzieś,że mąka chlebowa powinna mieć ponad 11g białka i taką znalazłam - pszenna typ 500.Więc mam pytanie - czy zwracać uwagę na zawartość białka czy raczej na typy mąki( czym wyższy tym lepszy)? pozdrawiam i dziękuję .Anonymousnoreply@blogger.com