tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post88440170239775549..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Chleb orkiszowy na miodzie - krok po krokuLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger56125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-65124815849631100592016-09-14T21:11:04.598+02:002016-09-14T21:11:04.598+02:00O właśnie jaka przyczyna bo mój tak samo wyszedł p...O właśnie jaka przyczyna bo mój tak samo wyszedł płaski, rozlał się po blaszce :-(Justihttps://www.blogger.com/profile/08241432610686161503noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-53929509900436359882014-01-23T15:15:11.960+01:002014-01-23T15:15:11.960+01:00Witaj,
To już któryś z rodzaju chleba który próbuj...Witaj,<br />To już któryś z rodzaju chleba który próbuję upiec, niestety mam pewien problem.<br />Wykorzystałam mąkę orkiszową typ 630 (nie dostałam innego). Reszta jak z przepisu.<br />Włożyłam chlebek do koszyczka do wyrastania. Koszyczek wyłożyłam ściereczką i... jak już chciałam przełożyć na płaską blachę do wypieczenia.. rozlał się na blasze i częściowo przykleił się do ściereczki. Po przełożeniu na blachę totalnie opadł i rozpłynął się:( <br />Jaka może być tego przyczyna?<br /><br />Pozdrawiam ciepłoweronikahttps://www.blogger.com/profile/15379567894268505219noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-28110485622823981812013-07-25T09:28:51.379+02:002013-07-25T09:28:51.379+02:00Wczoraj wypróbowałam przepis, chlebek wyszedł pysz...Wczoraj wypróbowałam przepis, chlebek wyszedł pyszny! Dzięki :) PozdrawiamPIETRUSZKA Garden&HandMadehttps://www.blogger.com/profile/13823717547059300226noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-59324365329968556352013-03-17T09:11:12.008+01:002013-03-17T09:11:12.008+01:00Upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie, dziękuję...Upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie, dziękuję:) http://conaobiad.wordpress.com/2013/03/17/chleb-orkiszowy-z-miodem/witaminkaahttps://www.blogger.com/profile/15072145319323150078noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-45631783369086024792013-01-11T10:20:22.518+01:002013-01-11T10:20:22.518+01:00Witam, pilnie potrzebuję Twojej pomocy.
Mam w lodó...Witam, pilnie potrzebuję Twojej pomocy.<br />Mam w lodówce zakwas żytni, na którym ostatni raz piekłam w sierpniu. Jak mam postąpić:<br />a) dokarmiam zaczyn 1 łyżką mąki żytniej i 1 łyżką wody, odstawiam na 10h. Po tym czasie postępuję wg przepisu, czyli robię zaczyn na chleb z 50 g zakwasu żytniego<br />75 g mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 700, jasnej)<br />100 g wody, itd.<br />b) wyjmuję zakwas z lodówki i od razu działam zgodnie z przepisem na chleb czyli robię zaczyn.<br /><br />W pon. zaczynam ferie, większość ilość wolnego czasu chciałabym wykorzystać na powrót do pieczenia chleba i nie chcę czegoś sknocić. Z góry dziękuję za pomoc!Joanna Genderkahttps://www.blogger.com/profile/16749705027839419677noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-10824594989978798682012-06-09T22:19:34.570+02:002012-06-09T22:19:34.570+02:00witam drogie panie.mam taką drobną uwagę do waszyc...witam drogie panie.mam taką drobną uwagę do waszych wypieków.przepis na ten jak i każdy inny chleb z udziałem drożdży ze sklepu niszczy całkowicie charakter zdrowego wypieku.drożdże produkowane od połowy lat 90-tych są czystą chemią i nie mają nic wspólnego z drożdżami w zakwasie żytnim.mało tego drożdże sklepowe po dodaniu choćby niwielkiej ilości nisżczą całkowicie bardzo zdrowe drożdże zakwasowe .tak więc nie dodajcie chemii a zamiast tego potrzymajcie chleb do wyrośnięcia dłużejAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-50860636476900188532012-04-18T17:56:24.263+02:002012-04-18T17:56:24.263+02:00Upiekłam ten chleb w wersji pełnoziarnistej (klik!...Upiekłam ten chleb w wersji pełnoziarnistej <b><a href="http://coutellerie.blogspot.com/2012/04/penoziarnisty-chleb-orkiszowy-z-miodem.html" rel="nofollow">(klik!)</a></b> i jest godny polecenia, przepyszny, dzięki za przepis!Marianna | coutellerie.plhttps://www.blogger.com/profile/16586541677254661157noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-44882030323403841752011-12-20T06:19:11.587+01:002011-12-20T06:19:11.587+01:00Lisko, ja z dwoma pytaniami:
1. czasem kiedy robis...Lisko, ja z dwoma pytaniami:<br />1. czasem kiedy robisz zaczyn przykrywasz go szczelnie folią spożywczą, a czasem nie. Czy jest jakaś różnica? Niuanse, o których tak wytrawna piekarka wie?<br />2. czy próbowałaś robić ten chleb w garnku? Jakie procedury stosowałaś? <br /><br />Pozdrawiam ciepło,<br />Annamirwenahttps://www.blogger.com/profile/08231985715331385045noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-30016487661929304092011-12-16T09:11:05.259+01:002011-12-16T09:11:05.259+01:00czy mogę użyć takiej mąki: 'Mieszanka do wypie...czy mogę użyć takiej mąki: 'Mieszanka do wypieku pieczywa graham orkisz Chleb Polski' Skład: Mąka pszenna typ 750, mąka ciemna z pszenicy orkisz 20%, mąka pszenna graham 20%, sól.<br /><br />zagapiłam się i taką kupiłam no i szkoda mi jej teraz :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-80412835219854313612011-11-20T15:15:47.490+01:002011-11-20T15:15:47.490+01:00Chleb naprawdę rewelacyjny,chyba najlepszy jaki do...Chleb naprawdę rewelacyjny,chyba najlepszy jaki dotąd upiekłam.Od dziś będzie częstym"gościem"w naszym domu. Dziękuję Lisko za super przepis i pozdrawiam serdecznie.jagodahttps://www.blogger.com/profile/03627807996958955910noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-67483405526041054752011-06-26T18:44:03.142+02:002011-06-26T18:44:03.142+02:00Wspaniały chleb, lekko go zmieniłam ale jest obłęd...Wspaniały chleb, lekko go zmieniłam ale jest obłędny. Najlepszy jaki do tej pory jadłam :-)KeJthttps://www.blogger.com/profile/06831383259204652880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-17762372060039172152011-05-30T19:09:22.860+02:002011-05-30T19:09:22.860+02:00Lisko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis. Chlebek ...Lisko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis. Chlebek jest wspaniały, smak znacznie przerósł moje oczekiwania :) <br />Dziś wpisałam go u mnie na blogu<br /><br />http://kochamgary.blogspot.com/2011/05/chleb-orkiszowy-na-miodzie.html<br /><br />Pozdrawiam cieplutko :)urtica1https://www.blogger.com/profile/10699879964288681901noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-6642066855821287872011-05-25T21:13:46.496+02:002011-05-25T21:13:46.496+02:00hm...a mi wyszedł troszę zbity i suchy chleb, bez ...hm...a mi wyszedł troszę zbity i suchy chleb, bez dziurek, ciemny ale ogólnie smaczny...tylko chyba coś z mąką następnym razem pokombinuję...dzięki za ciekawe przepisy:)Gosianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-24377425982431323022011-03-09T10:04:00.087+01:002011-03-09T10:04:00.087+01:00dziękuję za ten przepis!
Mój nie wyszedł taki pięk...dziękuję za ten przepis!<br />Mój nie wyszedł taki piękny, ale za przepyszny - to najlepszy chleb jaki upiekłam. dziękuję!<br /><br />http://wkrainiesmaku.blogspot.com/2011/03/chleb-orkiszowy-z-miodem-na-zakwasie.htmlAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-11648367551208322532011-01-06T14:02:49.401+01:002011-01-06T14:02:49.401+01:00Wreszcie wyszedł taki, jak trzeba :)
http://cosnie...Wreszcie wyszedł taki, jak trzeba :)<br />http://cosniecos.blox.pl/2011/01/Chleb-orkiszowy-na-miodzie.htmlptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-29851749039909238112010-08-27T15:57:10.625+02:002010-08-27T15:57:10.625+02:00Powiedzieć o nim "wspaniały" to za mało....Powiedzieć o nim "wspaniały" to za mało. Tak wygląda u mnie: http://kraina-smakow.blogspot.com/2010/08/aromatyczny-chleb-orkiszowy-z-miodem.html Pozdrawiam! :)Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/18417782373998616136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-22924757701153179012010-04-01T18:51:07.869+02:002010-04-01T18:51:07.869+02:00Zrobiłam dziś ten chlebek, jest faktycznie pyszny,...Zrobiłam dziś ten chlebek, jest faktycznie pyszny, choć smak niecodzienny: kwaskowy od mojego zakwasu (mocny jest kurka!nie wiem ile to 50g zakwasu, więc dałam 2 łyżki), słony bo mi się soli sypnęło prawie 2 łyżeczki i słodki bo miód mialam płynny i lałam "na oko" ze słoika, ale i tak chlebek niebo w gębie!!!Tak mi wyrósł, że wykipiał z blaszki, a nałożylam nie więcej niż zwykle ok.2/3 wysokości. No i musiałam przekładać go-nałożyłam tylko 1/2 blaszki i to było dość, wypełnił prawie całą wysokość. Mąkę orkiszową miałam pełnoziarnistą (1850), więc dałam tylko 30dkg a resztę zwykłej (650). Tak więc modyfikacji wprowadziłam sporo, a mimo tych karkołomnych eksperymentów chlebek jak ta lala!Dziękuję Lisko za Twoje wspaniałe przepisy!!!Unknownhttps://www.blogger.com/profile/02445304091021158377noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-5000809346072910742010-02-23T12:20:51.794+01:002010-02-23T12:20:51.794+01:00Zrobiłam wczoraj ten chleb i dziś nie ma po nim an...Zrobiłam wczoraj ten chleb i dziś nie ma po nim ani śladu:) jest przepyszny! polecam każdemu:)Unknownhttps://www.blogger.com/profile/13350354330055107593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-37556586840687077702010-02-16T10:40:30.403+01:002010-02-16T10:40:30.403+01:00Dziękuje za ten przelicznik, tak się domyślałam al...Dziękuje za ten przelicznik, tak się domyślałam ale nie byłam pewna. Wczoraj zrobiłam ten chleb , dałam troche mniej wody bo ciasto wydawało mi się zbyt luźne i zrobiłam na samym zakwasie. chleb wyszedł rewelacyjny - pieknie wyrósł. Wyszedł najlepszy w mojej tygodniowej karierze :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-53082633433430427132010-02-15T13:53:55.896+01:002010-02-15T13:53:55.896+01:00100 ml wody = 100 g wody100 ml wody = 100 g wodyLiskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-11335979027742446312010-02-15T13:49:08.064+01:002010-02-15T13:49:08.064+01:00Proszę o podanie przelicznika ile ml wody odpowia...Proszę o podanie przelicznika ile ml wody odpowiada 100 g wody.<br />W niektórych przepisach podajesz wodę w gramach a ja niestety nie mam wagi :-( i tę wartośc ciężko mi odmierzyć w inny sposób. Z góry dziękuję :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-6923859759051448312010-02-06T03:10:24.617+01:002010-02-06T03:10:24.617+01:00Chleb upieczony,troszke mi sie rozjechal(nie piekl...Chleb upieczony,troszke mi sie rozjechal(nie pieklam w foremce )ale w smaku pyszny.Dzieki, w niedziele nastepnybasiaszuhttps://www.blogger.com/profile/08406153197347525515noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-619564275375168442010-01-25T00:22:06.025+01:002010-01-25T00:22:06.025+01:00pieke od niedawna,ten bedzie drugim chlebem i musz...pieke od niedawna,ten bedzie drugim chlebem i musze zapytac o jedna rzecz; czy do zrobienia zaczynu moge uzyc zakwasu z lodowki,czy mam go najpierw ogrzac,dokarmic i dopiero uzyc?<br />z gory dziekuje za odp.<br />Gratuluje zdolnosci!<br />ania:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-88689468946399909352009-12-29T19:31:32.592+01:002009-12-29T19:31:32.592+01:00Witaj Reese,
proponuję, by skrócic czas wyrastania...Witaj Reese,<br />proponuję, by skrócic czas wyrastania. Chleb powinien wypełnić koszyk, wyraźnie zwiększyć swoją objętość, ale w żadnym razie nie powinien przelewać się z koszyka. Inną radą jest wyrastanie w niższej temperaturze.<br />A tak pracujący zakwas to dobry znak. Wielu piekarzy by tak chciało :)<br />Pozdrawiam serdecznie!Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-8364369331822163442009-12-29T19:13:24.914+01:002009-12-29T19:13:24.914+01:00Witam. Po pierwsze dziękuję za przepis i fajną str...Witam. Po pierwsze dziękuję za przepis i fajną stronkę. Chlebek faktycznie przepyszny. Piekę chlebki od roku, wydaję mi się ze wszystko robię dobrze, jednak od jakiegoś czasu mam ciągle ten sam problem, chleb mi tak wyrasta w koszyku że wręcz wyskakuje z niego. Nie wiem może powinnam skrócić czas wyrastania, czy mogę mieć zbyt silny zakwas? Dodam że po tak intensywnym wyrastaniu chleb przy przekładaniu na łopatę rozpada się, jest taki galaretowaty. Do jakiej wysokości w koszyku powinien wyrosnąć? Nie wydaję mi się żeby ciasto było zbyt rzadkie, długo wyrabiam, po wyrobieniu jest zwartą kulką. Nie wiem co robię źle? Mogę prosić o jakieś wskazówki?Reesenoreply@blogger.com