tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post8707324597377491151..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: ZakwasLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger180125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-86123121063674650232016-05-30T11:07:01.292+02:002016-05-30T11:07:01.292+02:00witam czy czy aktualnej ciepłej temperaturze mogę...witam czy czy aktualnej ciepłej temperaturze mogę zacząć "produkować" zakwas teraz i zostawić go na ciepłym tarasie i wieczorem dokarmić ?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09984410474123602046noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-17611215539732926192013-12-02T17:39:55.059+01:002013-12-02T17:39:55.059+01:00Witam!:) mam pytanie pewnie dość oczywiste dla wsz...Witam!:) mam pytanie pewnie dość oczywiste dla wszystkich wprawionych w wypiekaniu:)<br />aleeeeeeee...<br />Co to znaczy dokarmiać zakwas? do tej pory myslałam ze jak koncze go robić wstawiam w sloiczku do lodowki i lezy tam nieruszany do następnego pieczenie... teraz jak czytam twoj blog rozumiem ze mam o niego dbac i dokarmiac:) ale czy mozesz mi jeszcze raz odpowiedziec jak dokaladnie to robic? i czy ta regula stosowana jest do wszystkich zakwasów? nie ukrywam ze interesuje mnie zwlaszcza te zytnie gdyz na pszenice jestem uczulona.<br /><br />moja mama piecze pyszny chelb ziarenkowy, niesety na pszenicy... i zakawas do tego chleba lezy po prostu sobie w lodowce, nieruszany... chleb zawsze wychodzi wspaniały, pachnacy i wyrosniety. przed wstawieniem go do blach do wyrosniecia bierze z masy sloiczek tej 'masy', która czeka do nastepnego wypieku. <br /><br />to wszystko powoduje ze troche sie gubie, dlatego prosze o wyjasnienia;)<br /><br />z gory dziekuje!;) pozdrawiam!guziqhttps://www.blogger.com/profile/03351832077294143432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-29982706999072148892012-11-29T23:47:59.763+01:002012-11-29T23:47:59.763+01:00Lisko, czy z tym zakwasem moge upiec kazdy jeden c...Lisko, czy z tym zakwasem moge upiec kazdy jeden chleb? Ktory bys mi najbardziej polecila? Dwa czy sloik mam zamknac dokarmiajac zakwas? Lattehttps://www.blogger.com/profile/12263405773114204293noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-26241189571293869472012-11-22T02:06:20.732+01:002012-11-22T02:06:20.732+01:00Witam, szukałam tu odpowiedzi o pleśni na zakwasie...Witam, szukałam tu odpowiedzi o pleśni na zakwasie. Robiąc swój pierwszy zakwas i dokarmiajac go 1 raz dziennie wszystko bylo ok, aż 3-ciego dnia zapomnialam o nim i dopiero po ok 40h chciałam dokarmic. Cały wierzch zakwasu pokryty byl biała nie grubą skorupka, myślę że to pleśn.. zdjęłam te skórę i do nowego sloika przełożyłam trochę zakwasu że spodu, dokarmilam, wyglądał ok. Dziś uciekam pierwszy chleb, skórka wyszła świetnie, ale środek jest na razie mokry i.. boję się go jeść. Przez te pleśn.. <br />Zakwas super pracuje, ale ja nie chce się zatruć. <br />Ponawiam pytanie Ani z 1.7.9 - czy plesn zajmuje cały zakwas, czy można pleśń zdjąć i cieszyć się zakwasem dalej?Górskie Skarbyhttps://www.blogger.com/profile/07024377852731399787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-41969351234444581422012-10-05T16:57:33.428+02:002012-10-05T16:57:33.428+02:00Lisko ile dni zakwas moze stac w lodowce bez dokar...Lisko ile dni zakwas moze stac w lodowce bez dokarmiania? <br />Czy mozna go dokarmic od razu po wyjeciu z lodowki czy lepiej odczekac az sie ogrzeje do temp. pokojowej?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-21490339322041038432012-09-20T10:10:04.066+02:002012-09-20T10:10:04.066+02:00Dziękuje za odpowiedź! Chleb upieke dopiero po pow...Dziękuje za odpowiedź! Chleb upieke dopiero po powrocie z pracy, mam nadzieje, że się uda. Pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-64759678524621291102012-09-20T09:44:22.964+02:002012-09-20T09:44:22.964+02:00Jeśli zakwas wypłynął ze słoika to znak, że jest a...Jeśli zakwas wypłynął ze słoika to znak, że jest aktywny i nadaje się do chleba. Jeśli chodzi o ilość, należy go użyć zgodnie z przepisem - na blogu są różne, z różnymi ilościami. Trzeba sobie coś wybrać. Pozdrawiam i życzę powodzenia!Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-68704969832380101152012-09-20T07:58:45.152+02:002012-09-20T07:58:45.152+02:00Witam raz jeszcze! Poprzedni post jest również mój...Witam raz jeszcze! Poprzedni post jest również mój. Zakwas przez noc wyplynal mi ze sloika (na szczescie do garnka, bo ustawilam w nim sloik na wszelki wypadek). Nie wiem co z nim teraz zrobic i po raz kolejny prosze o odpowiedz ile dac go dzis do chleba. pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-3587662949139578212012-09-19T20:07:46.804+02:002012-09-19T20:07:46.804+02:00Witam, prosze bardzo o w miare szybka odpowiedz (w...Witam, prosze bardzo o w miare szybka odpowiedz (wiem ze post juz nie jest najnowszy). Wczoraj zdecydowalam sie zrobic zakwas, ale nie urosl do dzisiaj nic, dokarmilam go dzisiaj (kubek wody + kubek maki) i po dwoch godzinach urosl moze o niecaly centymetr.. Domyslam sie ze zakwas moze nie rosnac, bo jest chlodno, a kaloryfery jeszcze nie grzeja i w mieszkaniu nie jest cieplo.. Jutro robie chlebek i nie wiem jak postepowac, czy moge go dodac czy raczej ten zakwas jest nieudany i nie ma co go poki co dodawac ? Ewentualnie ile go dac do chleba ? Nigdy nie robilam zakwasu i prawde mowiac nie mam pojecia co robie.. :/ Bardzo prosze o odpowiedz! pozdrawiam i gratuluje bloga!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-73616271694053632572012-08-26T16:37:57.450+02:002012-08-26T16:37:57.450+02:00Mam takie pytani odnośnie zakwasu, czy to jest nor...Mam takie pytani odnośnie zakwasu, czy to jest normalne, że któregoś dnia zakwas opadnie? Tak się pytam, bo jak pierwszy raz próbowałam zrobić zakwas, to trzeciego dnia po dokarmieniu opadł, oddzieliła się woda i pachniał mocno truskawkowo, więc go wyrzuciłam. Ale się nie zrażam i próbuję dalej. :) Pozdrawiam, KingaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-42201380450825781522012-08-24T10:05:42.843+02:002012-08-24T10:05:42.843+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10502363445772461234noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-1764681074102492462012-06-20T21:01:58.164+02:002012-06-20T21:01:58.164+02:00Uff...ile komentarzy:D Rzecz jednak warta jest uwa...Uff...ile komentarzy:D Rzecz jednak warta jest uwagi ponieważ zakwas to rzecz podstawowa dla prawdziwego chlebka. Mój właśnie stara się rosnąć. Niestety ciężko mu to idzie - na zewnątrz 30-pare stopni, w mieszkaniu nie wiele mniej...ale jakoś tam się bidaczyna stara... Moje pytanie jednak dotyczy samych przepisów chlebowych na zakwasie. Czy znasz - Moja Droga Lis - taki, który nie wymagałby odczekania 12 godzin po wymieszaniu podstawowych składników? Czy każdy chlebek potrzebuje tyle czasu??? Może znasz jakiś tajemny przepis dla niecierpliwych???:D:D Jeżeli tak, to uśmiecham się przepięknie, aby go poznać! <br /><br />I jeszcze malutka osobista uwaga...moja przyjaciółka ze śląska,robi znak krzyża zanim pierwszy raz przekroi chleb...taki niedowiarek jak ja, nie rozumiał tego gestu dopóki nie założył rodziny i nie zrobi sam prawdziwego chlebowego wypieku:D Ot, takie tam, meta rozmyślania.<br /><br />Dziękuję za ciasto marchewkowe - pycha!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-40577847652068511622012-04-18T13:44:40.953+02:002012-04-18T13:44:40.953+02:00nie lubię karmić zakwasu! wystarczy mi głodnych gą...nie lubię karmić zakwasu! wystarczy mi głodnych gąb moich domowników :) Idę na łatwiznę, nastawiam jeden zakwas do chleba i żurku. Szklanka mąki, szklanka ciepłej wody i mniej niż pół łyżeczki cukru mieszam i stawiam w cieple miejsce, nakryty gazą, na 4 dni, raz dziennie mieszając. Na piąty dzień słoik wędruje już do lodówki. Jak potrzebuję zakwas do chleba, mieszam go odlewam ile trzeba, podsypuję mąką i po pół godzinie stania w cieple mam już puchatą ciapkę :) To wbrew sztuce, wiem - ale zgodnie z moją leniwą naturą ;))zjadliwahttps://www.blogger.com/profile/15005208376838276216noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-71415457524147855822012-03-05T12:15:28.051+01:002012-03-05T12:15:28.051+01:00Lisko, robię ten zakwas, zaczął bardzo opornie, do...Lisko, robię ten zakwas, zaczął bardzo opornie, dopiero po jakichś 6h coś się zaczęło dziać, a 24h podwoił objętość, następnie opadł i został dokarmiony. Później już nie rósł, ale ciągle robi małe bąbelki. Dziś rano jest skończony wg Twojego przepisu, ale był zbyt wodnisty, więc dokarmiłam go jeszcze jedną porcją mąki i pół porcji wody, ale nadal pracuje słabo. Dopiero teraz trafiłam na Twój wpis o rodzajach mąk i już chyba widzę, jaki jest problem - użyłam mąki żytniej 2000. Czy kontynuowanie tego zakwasu ma sens, czy lepiej go wyrzucić i zrobić z lżejszej mąki?<br />Pozdrawiam<br />BarušAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-51097206539229915332012-02-19T21:33:29.441+01:002012-02-19T21:33:29.441+01:00Mam podobny problem - mam 2 zakwasy - 1 od znajome...Mam podobny problem - mam 2 zakwasy - 1 od znajomego (ma się dobrze), 2 przeze mnie wyhodowany - i na nim najczęściej jest taki cieniuteńki białawy nalot. Pachnie ładnie (choć ten bez nalotu moim zdaniem - ładniej), ale ten nalot mnie martwi i zastanawiam się, czy go nie wyrzucić. Chleb rośnie lepiej na tym zakwasie bez nalotu, ale może dlatego, że ma on już kilka lat. Zakwas z nalotem powstał z użyciem posiekanej cebuli - taki dostałam przepis - być może w tym tkwi przyczyna? jakiś szczególny rodzaj bakterii się zadomowił? Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam! A ogólnie to uwielbiam wąchać mój zakwas, czasem się śmieję, że jestem od tego uzależniona :) MonikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-19320431018182929022012-02-12T05:07:14.066+01:002012-02-12T05:07:14.066+01:00Lisko pomoz!
Jak ocenic czy zakwas sie popsul?? wi...Lisko pomoz!<br />Jak ocenic czy zakwas sie popsul?? wiem, ze:<br />-plesn<br />-brzydki zapach<br />ale jesli zakwas babluje ale ja dopatrzylam sie na sciankach naczynia oraz na samej powierzchni zakwasu prawie niedostrzegalny bialy nalot to co robic? (zakwas nie wydziela jeszcze brzydkiego zapachu. prawie w ogole nie pachnie.)<br />blagam pomoz - wyrzucilam w ten sposob juz 2 zakwasy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-74342806229186893752012-01-17T11:24:39.963+01:002012-01-17T11:24:39.963+01:00Lisko. Jeszcze ja mam pytanie. Ostatnio na zakwasi...Lisko. Jeszcze ja mam pytanie. Ostatnio na zakwasie zrobił mi się taki kożuszek... No i obawiam się, czy to nie pleśń przypadkiem. Ale mam pewne wątpliwości, bo kożuszek nie jest typowo pleśniowy. Jest białawy, podobne czasem się pojawiają na ogórkach kiszonych. <br />Jak myślisz, wywalić i zrobić nowy, czy się nie przejmować?<br /><br />pozdrawiam ciepło, będę wdzięczna za wskazówkiPolahttps://www.blogger.com/profile/12065700934182602634noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-12007153981708244032012-01-16T15:57:07.906+01:002012-01-16T15:57:07.906+01:00Lisko, witaj.
Chciałam powiedzieć, że zrobiłam za...Lisko, witaj.<br /><br />Chciałam powiedzieć, że zrobiłam zakwas według powyższego przepisu, nie przejmując się nim zbytnio odstawiłam go, dokarmiłam po upływie 24h i zakwas absolutnie oszalał i pozostawiony sam sobie zalał mi pół blatu w kuchni :D także czym prędzej biorę się do pieczenia jakiegoś pysznego chlebka i na pewno podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam gorąco!<br /><br />Do wszystkich kuchcików - nie przejmujcie się zbytnio zakwasem tak jak już wcześniej ktoś napisał, użyjcie tylko świeżej mąki i dajcie mu trochę czasu :-))Ciotkahttps://www.blogger.com/profile/11539376836771973712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-80577367056930953172011-12-10T20:44:24.428+01:002011-12-10T20:44:24.428+01:00Witam,czy po wyciagnięciu z lodówki zakwasu mogę g...Witam,czy po wyciagnięciu z lodówki zakwasu mogę go od razu użyć do zaczynu???czy musze czekać ,dokarmić i czekać np 2,3 h???Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-77532677980862267342011-09-27T13:20:58.252+02:002011-09-27T13:20:58.252+02:00Witam, jestem kolejnym amatorem chcącym zagłębić s...Witam, jestem kolejnym amatorem chcącym zagłębić się w tajniki pieczenia chleba na zakwasie. Na razie spokojnie radzę sobie z bułeczkami czy chlebem ale na drożdżach a chciałbym dać krok do przodu ;) OK, mam już mąkę żytnią TYP 720 i dziś chcę zacząć robić zakwas by w sobotę upiec chleb. <br />Chodzi mi o proporcje. W jak dużym słoiku robić zakwas? Czy 0,8l wystarczy? Czy może poszukać większy?<br />No i od jakich ilości zaczynać? Pól szklanki mąki + pól szklanki wody i tak codziennie? Wydaje mi się, że po paru dniach to będzie straszna ilość tego zakwasu a ja chcę do tego tak w miarę rozsądnie podejść.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-22407822714690487442011-09-24T21:02:15.312+02:002011-09-24T21:02:15.312+02:00Słyszałam pojęcie "dokarmianie zakwasu" ...Słyszałam pojęcie "dokarmianie zakwasu" i nie wiedziałam na czym to polega . Od pół roku piekę chleb pszenno -żytni na zakwasie , który dostałam od znajomej. Gdy wyrobię go z mąką (pszenna i żytnią ) odkładam ponownie do słoiczka zakwas 2-3 łyżki a z reszty po dodaniu soli nasion itp piekę chleb. Czy wg Ciebie powinnam przechowywany zakwas dokarmiać?Do tej pory np po tygodniu korzystałam z tego który czekał w słoiczku nic nie dodając. Pozdrawiam BeABałatkahttps://www.blogger.com/profile/12946618673738789648noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-2318546932100807372011-08-10T22:36:49.959+02:002011-08-10T22:36:49.959+02:00Witam Lisko, mój zakwas to jedna wielka katastrofa...Witam Lisko, mój zakwas to jedna wielka katastrofa, a wszystko robione zgodnie z instrukcja.....Mogłabyś mi tylko powiedzieć czy robisz go ze zwykłej "normalnej" maki czy z chlebowej? pozdrawiam serdecznie<br />AgataAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-72064762779617488322011-07-05T12:31:35.130+02:002011-07-05T12:31:35.130+02:00Przepis uroczo prosty. Ja zastosowałem słój ulubio...Przepis uroczo prosty. Ja zastosowałem słój ulubiony kefir a nie jogurt, i efekt jest bardzo fajny :D Niestety dopiero ta próba zastartowania zakwasu dała coś, co fermentuje ładnie. Czy może to być kwestia, że pozwoliłem mące postać z pół roku w spokoju?Bloodcarverhttps://www.blogger.com/profile/12493606443595887820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-35320454326248716272011-07-03T20:48:40.053+02:002011-07-03T20:48:40.053+02:00lisko jak dokarmiasz zakwas wyciągnięty z lodówki ...lisko jak dokarmiasz zakwas wyciągnięty z lodówki to dokarmiasz całą zawartość słoiczka czy ujmujesz trochę tego zakwasu i dokarmiasz tylko tą część potrzebną do pieczenia. Ile mniej więcej używasz wody i mąki do dokarmiania ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-34000369203742353032011-06-16T20:22:53.661+02:002011-06-16T20:22:53.661+02:00Na zakwas nadaje się dowolna mąka żytnia. Ta żurko...Na zakwas nadaje się dowolna mąka żytnia. Ta żurkowa będzie idealna. To zwykle typ 720. Mąka pszenna chlebowa do pieczenia chleba - tak, na zakwas - nie.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.com