tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post409175738805403827..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Chleb litewskiLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-44453127342537673492013-09-25T12:00:20.812+02:002013-09-25T12:00:20.812+02:00To ja się za to jeszcze nie zabieram w takim wypad...To ja się za to jeszcze nie zabieram w takim wypadku. <a href="http://www.zegarek.net/zegarki/damskie/index.html" rel="nofollow">Pozdrawiam</a>.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03468281269651472667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-15153795693175393972013-02-20T22:36:05.411+01:002013-02-20T22:36:05.411+01:00Mine się nie udał, po ok 15-20 min pieczenia ciast...Mine się nie udał, po ok 15-20 min pieczenia ciasto opadło, do tego chleb jest bardzo wilgotny i lepki. Co mogłam zrobić nie tak? Inne chleby mi wychodzą bez zarzutów, zakwas mam półtoraroczny.<br /><br />Mimo to, chleb jest pyszny i napewno będę próbować upiec raz jeszcze.<br />edikkehttps://www.blogger.com/profile/03983167022806112131noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-49870049879056181732012-12-12T21:36:52.143+01:002012-12-12T21:36:52.143+01:00Chleb jest przepyszny. Najlepszy jaki upiekłam i ....Chleb jest przepyszny. Najlepszy jaki upiekłam i ... chyba najlepszy jaki jadłam:) Nie potrzebujemy wędliny ani żadnych dodatków, zajadamy się samym chlebem z masłem. Dodam tylko, że chleby na zakwasie piekę zaledwie od kilku miesięcy więc nie jestem bardzo doświadczona, mimo to chlebek udał się doskonale.kamarthttps://www.blogger.com/profile/13204302195939174129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-80935699399156624772012-05-24T19:19:14.613+02:002012-05-24T19:19:14.613+02:00U nas jak jest jarmark to zawsze sobie kupuję tego...U nas jak jest jarmark to zawsze sobie kupuję tego chlebka, zresztą wędliny litewskie też mi bardzo smakująjerzyhttp://www.przyjemnegotowanie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-5966289334378228602011-08-14T21:07:11.937+02:002011-08-14T21:07:11.937+02:00Czy ten chlebek ma szansę wyjść w niemłodym już pi...Czy ten chlebek ma szansę wyjść w niemłodym już piekarniku gazowym z naklejaną skalą temperatury ze strzałką? Do tej pory udało mi się mniej więcej wyczuć ten mój sprzęt przy wypiekaniu innych żytnich chlebków, ale jeśli przy litewskim należy się ściśle trzymać temperatury, to bardzo proszę o uprzedzenie, bo bardzo byłoby mi szkoda takiego cudeńka!Monikanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-79376954726695904442011-03-07T11:29:52.904+01:002011-03-07T11:29:52.904+01:00Lisko jakieś 10 lat temu byłam na Litwie, gdzie za...Lisko jakieś 10 lat temu byłam na Litwie, gdzie zajadałam się tym chlebem...przez te 10 lat za nim tęskniłam...bo choć nie cierpię kminku to w tym chlebie musi on być...teraz już nie tęsknie, upiekłam go sobie sama i zajadam, aż się uszy trzęsą. Ten chleb jest po prostu idealny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam ciepłoJolanta Szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-15519681494048808922011-02-23T01:42:03.035+01:002011-02-23T01:42:03.035+01:00Niezbyt sie udalo. Niby w foremkach wyrosl - az po...Niezbyt sie udalo. Niby w foremkach wyrosl - az po brzegi, ale po wlozeniu do pieca padl, wklesl sie. Smak niby w porzadku, ale kurcze trudno robic kanapki z chleba o grubosci 5 cm. A do tego chyba zakalec bo do dzis (3 dni po pieczeniu) nadal jest mokry w srodku a i kroic trudno. Poprzestane na razie na pieczywie mieszanym. Tym bardziej, ze polska zytnia maka w Chicago to towar deficytowy.<br /><br />Pozdrawiam<br />SebastianAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-36061095844967035702011-01-23T19:28:19.899+01:002011-01-23T19:28:19.899+01:00melasę miodem? tak:)melasę miodem? tak:)Waniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-68962037055823688282011-01-23T18:00:53.136+01:002011-01-23T18:00:53.136+01:00Ja robiłam z mąki razowej i wyrósł. Teraz zaczyn z...Ja robiłam z mąki razowej i wyrósł. Teraz zaczyn zrobiłam z mąki żytniej i byłoby wszystko pięknie, ale miałam w kuchni dwuletnią szkodniczkę i do ciasta dałam więcej mąki żytniej niż razowej (odwrotnie jak w przepisie) :) Chleb wyrósł i jest dobry:) Ale... ja nie dodawałam kminku bo nie lubię i dlatego moim zdaniem zbyt mocno w chlebie czuć melasę (dałam 1 łyżkę). Dlatego żegnaj chlebie litewski:) Idę szukać do liskowego spisu, naszego polskiego razowca. :)Sylwiahttps://www.blogger.com/profile/15857911824477579369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-21624235149708031002011-01-22T23:25:17.728+01:002011-01-22T23:25:17.728+01:00@ watek o zaczynie, ja zrobiłem zaczyn z maki razo...@ watek o zaczynie, ja zrobiłem zaczyn z maki razowej i chyba był to błąd. Chleb prawie w ogóle nie wyrósł :( <br /> A tak na marginesie czy można zastąpić melasę miodem? <br /><br />Ogólnie mimo tego ze niezbyt wyszedł to pachnie znakomicie, następnym razem robię zaczyn z maki chlebowej i będzie ok.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/00683530524975000106noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-14860397033174385602011-01-22T18:20:46.795+01:002011-01-22T18:20:46.795+01:00Anonimowy- ja np. dałam pszenne, są lżejsze
A wła...Anonimowy- ja np. dałam pszenne, są lżejsze<br /><br />A właśnie mój chlebek ma ostatnie wyrastanie:) Dam linka jak go opublikuję:)Waniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-53735584185863069412011-01-21T03:32:16.685+01:002011-01-21T03:32:16.685+01:00Prosze o uscislenie "100g otrab" - czy t...Prosze o uscislenie "100g otrab" - czy to otreby pszenne czy zytnie? <br />Rozumiem, ze to chleb zytni, wiec logicznie i otreby pewnie zytnie, ale chcilbym miec pewnosc.<br />Dziekuje<br />SebastianAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-83883434996463205092011-01-20T17:03:21.732+01:002011-01-20T17:03:21.732+01:00Upiekłam, wszystko było ok., ale mimo natłuszczeni...Upiekłam, wszystko było ok., ale mimo natłuszczenia i wysypania formy, przykleił się :( Trochę się zraziłam, ale robię jeszcze raz. Tym razem tak jak Ty Lisko z samej żytniej mąki i chcę upiec go w glinianym garnku. Myślisz, że mogę? Oprócz pytania o spryskiwaczkę do oliwy, to zobaczyłam na blogu spryskiwaczkę do wody. Sliczne maleństwo!!!! Gdzie można takie cudo kupić? Wygląda pięknie. :)Sylwiahttps://www.blogger.com/profile/15857911824477579369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-32946284735878175332011-01-20T10:07:30.127+01:002011-01-20T10:07:30.127+01:00Upiekłam i jestem zachwycona- jest już 5 dni po up...Upiekłam i jestem zachwycona- jest już 5 dni po upieczeniu a on smakuje znakomicie..myślę że następnym razem dodam orzechy i suszone śliwki. o mój raj chlebowy. całusy<br />wierna czytelniczka- asiaasanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-29021050538571044172011-01-19T04:16:35.534+01:002011-01-19T04:16:35.534+01:00Lisko, dziękuje za ten przepis.
Miałam tremę przed...Lisko, dziękuje za ten przepis.<br />Miałam tremę przed zrobieniem tego chleba. Piekę od około dwóch lat, ale do poziomu zaawansowanego jest mi baaaaaaaaaaardzo daleko ;)<br />Mimo wszystko chleb wyszedł doskonały. Szczerze nie spodziewałam się takiego efektu, bo do tej pory te trudniejsze przepisy zawalałam w stu procentach ;) <br />W tej chwili pękam z dumy, że mi się udało ;)<br /><br />Dziękuję raz jeszcze!Sigridhttps://www.blogger.com/profile/05201633790255951296noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-31737904005749612802011-01-19T02:27:09.098+01:002011-01-19T02:27:09.098+01:00Upiekłam go (a właściwie je - wyszły mi dwa bochen...Upiekłam go (a właściwie je - wyszły mi dwa bochenki nie za duże), jest pyszny i taki inny! Szkoda, że moja rodzina nie gustuje w tego rodzaju wypiekach, wolą "zwyczajne" chleby. W moim domu hitem jest "pszenno-żytni dla zapracowanych", ten zawsze się udaje i nie wymaga czasu ani wielkich umiejętności... Ale sięgam też po bardziej ambitne pieczywo, z Twoich przepisów korzystam często i z sukcesem. A nasz litewski zjemy ze smakiem. Dziękuję za wszystkie receptury i pozdrawiam - Dorota.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-44739934164981587172011-01-18T22:58:23.133+01:002011-01-18T22:58:23.133+01:00Lisko jak zawsze cudny przepis i nie mniej cudne z...Lisko jak zawsze cudny przepis i nie mniej cudne zdjęcia :) Odważę się go zrobić... choć muszę Ci się przyznać, że jestem już specjalistką w robieniu ulubionego :) :) :) Jak myślisz dam radę z litewskim? :)<br />Mam także pytanie odnośnie spryskiwaczki do oliwy. Kupiłam firmy Bergner, ale właśnie odesłałam z powrotem do sklepu bo mechanizm nie dawał sobie rady z gęstością oliwy. Jaką Ty masz oliwiarkę, jaką polecasz? Wolę zapytać się u sprawdzonego liskowego żródła tym razem. :) Pozdrawiam serdecznie i trzymaj kciuki za mojego "litwina" :)Sylwiahttps://www.blogger.com/profile/15857911824477579369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-24462222999968934512011-01-18T12:28:44.418+01:002011-01-18T12:28:44.418+01:00Karola,
robiłam go w całości z żytniej chlebowej t...Karola,<br />robiłam go w całości z żytniej chlebowej typ 720.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-85322252714413710032011-01-17T09:23:16.335+01:002011-01-17T09:23:16.335+01:00Lisko, zachodzę w głowę odnośnie ciasta zakwaszone...Lisko, zachodzę w głowę odnośnie ciasta zakwaszonego.<br />Na wstępie zarówno Ty, jak i Mirabelka piszecie - 500 g zaczynu z mąki żytniej chlebowej.<br />Potem - w pierwszej fazie użyta jest żytnia razowa, a w II fazie po prostu żytnia. Napisz dokładnie jakiej mąki uzyłaś do całości zaczynu. <br />Robiłam go kiedys z żytniej razowej w całości i był w smaku pyszny, lecz lekko gniotowaty, zachodzę więc w głowę czy pomieszałam coś z tą mąką, czy też moje umiejętności i zakwas zawiódł ;-/<br />pozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16104297789804960125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-13484129445760705402011-01-15T16:08:57.151+01:002011-01-15T16:08:57.151+01:00W Toruniu, gdzie żem studiował sprzedawano chleb l...W Toruniu, gdzie żem studiował sprzedawano chleb litewski. Ciemny, ciężki, aromatyczny. I tak jak mówi Tadeusz był prawie czerwony.<br />Przypomniałaś mi tamten wspaniały smak.<br />Ale jako kiepski piekarz nie chce myśleć co mi z tego chleba wyjdzie.<br />Dzięki i pozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14524593172363062341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-13486692872410586222011-01-14T10:24:55.098+01:002011-01-14T10:24:55.098+01:00uwielbiam takie chleby:)
Pozdrawiamuwielbiam takie chleby:)<br />PozdrawiamWaniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-78694815574367803852011-01-13T19:45:19.559+01:002011-01-13T19:45:19.559+01:00Jadłam taki chleb przywieziony w dniu wypieku z Li...Jadłam taki chleb przywieziony w dniu wypieku z Litwy.<br />Tak samo wyglądał, tylko był okrągły. Przez najbliższe 5 dni tak samo smakował :)<br /><br />bardzo piękny<br />M.Monika. Lhttps://www.blogger.com/profile/09422001822163896246noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-13018167051626491782011-01-13T19:44:31.249+01:002011-01-13T19:44:31.249+01:00Piękny chlebuś. Kolejny wspaniały!:)Piękny chlebuś. Kolejny wspaniały!:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-17987114061772726712011-01-13T18:16:21.307+01:002011-01-13T18:16:21.307+01:00Lisko jak zawsze podziwiamy Twoje wypieki i chylim...Lisko jak zawsze podziwiamy Twoje wypieki i chylimy czoła. Mamy nadzieję choć w połowie Tobie dorównać. Wspaniałe!!<br /><br />pozdrawiamyAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16007728070555806429noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-31317764232625978412011-01-13T15:48:26.778+01:002011-01-13T15:48:26.778+01:00Potwierdzam że wart jest zachodu! pyszny, żytni, s...Potwierdzam że wart jest zachodu! pyszny, żytni, solidny chleb, taki jak lubię najbardziej, pozdrawiam ciepło!kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.com