tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post3423474153201619262..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Chrupiący chleb ziołowy i kilka słów o garnkach żeliwnychLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger53125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-26046667587619700572016-04-02T11:45:30.833+02:002016-04-02T11:45:30.833+02:00Nabyłam garnek żeliwny, emaliowany i wypróbuję czy...Nabyłam garnek żeliwny, emaliowany i wypróbuję czy do pieczenia chleba będzie ok :)<br />pozdrawiam .Urszula - Proste potrawyhttps://www.blogger.com/profile/06793387146692113223noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-60414554607981719592015-12-06T22:36:18.879+01:002015-12-06T22:36:18.879+01:00Pomocy! właśnie upiekłam chleb w garnku żeliwnym e...Pomocy! właśnie upiekłam chleb w garnku żeliwnym emaliowanym, to już któryś z kolei i wszystkie wyszły pyszne. Wszystkie poprzednie też bez problemu wyskakiwały z garnka, ten natomiast przywarł do spodu i ani rusz! Ciasto było tym razem trochę luźne, ale garnek dobrze nagrzany. Co robić?!Lucja Markowskahttps://www.blogger.com/profile/17338226620458401081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-82521000231533728982014-10-15T20:15:17.922+02:002014-10-15T20:15:17.922+02:00UWIELBIAM TE TWOJE PRZEPISY ,ZDJĘCIA……..
http://bi...UWIELBIAM TE TWOJE PRZEPISY ,ZDJĘCIA……..<br />http://bit.ly/pakietmedycznyBeata Hawrylkohttps://www.blogger.com/profile/12055744604848136224noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-91310087550901818542013-12-24T11:12:57.474+01:002013-12-24T11:12:57.474+01:00Kurcze, pewnie nie uzyskam odpowiedzi, ale: patrzą...Kurcze, pewnie nie uzyskam odpowiedzi, ale: patrząc na przepis widzę, że w przypadku garnka żeliwnego wspominasz tylko o jednym wyrastaniu, a przy keksówce już o dwóch. Czy rzeczywiście przy garnku ustawić tylko na jedno wyrastanie?<br /><br />Pozdrawiam świątecznie<br />Annamirwenahttps://www.blogger.com/profile/08231985715331385045noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-43705802085537578032013-11-07T20:59:21.612+01:002013-11-07T20:59:21.612+01:00Witam,
ciasto rosło w ściereczce, w durszlaku 40 m...Witam,<br />ciasto rosło w ściereczce, w durszlaku 40 minut, po przełożeniu do keksówki kolejne 40 minut, piekłam w keksówce w gazowym piekarniku na 220 stopni 45 minut na dół wysypałam kilka kostek lodu, wyszedł puszysty w środku, chrupiący na zewnątrz, niebo w gębie, mój pierwszy w życiu mmmm<br />dziękuję :Dmklimhttps://www.blogger.com/profile/13666809665185117251noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-74183131072387102392012-10-06T18:27:46.097+02:002012-10-06T18:27:46.097+02:00Dziś odważyłam się na wypiek w garnku żeliwnym. Do...Dziś odważyłam się na wypiek w garnku żeliwnym. Dotąd bałam się, że nie "odkuję" chleba od ścianek, a po drugie bałam się wrzucenia chleba do rozgrzanego garnka. Okazało się, że strach ma wielkie oczy a chleb wyszedł fenomenalnie wyrośnięty i upieczony. <br />Dziekuję za rady i świetne przepisy.<br />Pozdrawiam cieplutko :)dawny_basikhttps://www.blogger.com/profile/05929985437186815681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-7745131294324788332012-03-31T23:01:40.618+02:002012-03-31T23:01:40.618+02:00Witam :) ...Witam :) Napalilam sie na upieczenie chleba jak przyslowiowy "szczerbaty na suchary' ....i upieklam raz ...dzis drugi ...i nie wiem co zle robie , ale wyszedl mi twardy i zakalcowaty w srodku. Moze to wina drozdzy bo uzylam instant, ale mieszkam w Kanadzie i nigdzie nie moge znalezc swiezych :( , ale to mnie nie zniechecilo i bede probowac dalej . Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wspaniale przepisy , moge tu siedziec godzinami i wyszukiwac smakowitosci . AgnieszkaUnknownhttps://www.blogger.com/profile/00482253743083523959noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-663081864444137112012-03-13T20:29:17.834+01:002012-03-13T20:29:17.834+01:00Przyłączam się do pytań odnośnie garnków żeliwnych...Przyłączam się do pytań odnośnie garnków żeliwnych...przeglądając ofertę sklepów zauważyłam że wiele z nich jest emaliowanych....stad moje pytanie czy garnek do pieczenia chleba może być emaliowany czy nie?<br />ps.Często do Pani zaglądam i zawsze jestem zainspirowana.Dziękuje .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-27114413859279532042012-02-24T19:11:42.055+01:002012-02-24T19:11:42.055+01:00A ja piekłam chleby w szklanym naczyniu żaroodporn...A ja piekłam chleby w szklanym naczyniu żaroodpornym i jednocześnie szukałam po sklepach garnka żeliwnego, aż mnie olśniło! Mam w domu starą żeliwną brytfankę, taką do kurczaka. chleby w niej upieczone są są piękne i pyszne. Wkładam do zimnego piekarnika na pergaminie.Dziękuję gorąco za twoje przepisy, dzięki nim zima mi szybciej mija. Pozdrawiam, ManiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-38713440069051987402012-01-08T22:35:40.472+01:002012-01-08T22:35:40.472+01:00Lisko, przymierzam się do zakupu garnka żeliwnego ...Lisko, przymierzam się do zakupu garnka żeliwnego i zastanawiam się jaki rozmiar najlepiej zakupić. Jakiego rozmiaru z owalnych najczęściej używasz? Np. Le Creuset: http://www.lecreuset.co.uk/cast-iron-round-casseroles.aspxOlitahttps://www.blogger.com/profile/11016668292655338569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-41287618143218622792011-12-14T19:36:44.734+01:002011-12-14T19:36:44.734+01:00Witaj Lisko
chciałam zapytać czy Garnwk Granitowy ...Witaj Lisko<br />chciałam zapytać czy Garnwk Granitowy też się sprawdzi do pieczenia chcleba jak żeliwny??<br />pozdrawiam<br />Iwona C.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-48391412757723679492011-12-10T12:51:55.193+01:002011-12-10T12:51:55.193+01:00UPIEKLAM TEN CHLEB W NACZYNIU ZAROODPORNYM I WYSZE...UPIEKLAM TEN CHLEB W NACZYNIU ZAROODPORNYM I WYSZEDL WSPANIAŁY.CHRUPIACA SKÓRKA BARDZO SMACZNY.SUPER PRZEPIS.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-68379346680371001232011-12-06T18:38:50.476+01:002011-12-06T18:38:50.476+01:00witam, czy do pieczenia chleba mozna uzyc staloweg...witam, czy do pieczenia chleba mozna uzyc stalowego garnka z grubym dnem ?wrzeszykhttps://www.blogger.com/profile/00178144180570853924noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-49600814650393402252011-09-03T18:49:04.526+02:002011-09-03T18:49:04.526+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Gosikhttps://www.blogger.com/profile/07409712713767868350noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-43644033485361700262011-06-30T10:40:40.977+02:002011-06-30T10:40:40.977+02:00Lisko, witaj serdecznie!
Znalazłam garnek, stary...Lisko, witaj serdecznie! <br /><br />Znalazłam garnek, stary żeliwny ale niestety bez pokrywki. <br />Upiekłam w nim chleb. Cudo. <br />Intuicyjnie postąpiłam z nim tak jak z formą. Zależało mi na chlebie obsypanym ziarnami z każdej strony. Wysmarowałam więc garnek olejem wysypałam solidnie ziarnem i wyłożyłam ciasto. Ale chlebek i tak trochę przywarł. Czy masz/znasz jakiś dobry sposób na to, aby chleby nie przywierały (rozchodzi mi sie tylko o takie obsypane ziarnem)<br />Pozdrawiam ciepło!bayaderkahttps://www.blogger.com/profile/01541331498620732790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-27738912850537265012011-06-28T23:10:55.999+02:002011-06-28T23:10:55.999+02:00Bardzo proszę :)
Jeśli pieczemy w garnku żeliwnym,...Bardzo proszę :)<br />Jeśli pieczemy w garnku żeliwnym, nie trzeba "naparowywać" piekarnika.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-70880919795457961052011-06-28T23:03:56.321+02:002011-06-28T23:03:56.321+02:00Właśnie upiekłam mój pierwszy chleb w życiu!!! Jes...Właśnie upiekłam mój pierwszy chleb w życiu!!! Jest niesamowicie pyszny i aromatyczny :) Bardzo, ale to bardzo dziękuję za przepis, za natchnienie no i za ten cudowny blog!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-87171424113015154732011-06-28T19:00:36.884+02:002011-06-28T19:00:36.884+02:00Dziekuje bardzo za wszystkie informacje na tym blo...Dziekuje bardzo za wszystkie informacje na tym blogu. Ja mam pytanie odnośnie naparowywania piekarnika. Jezęli piecze sie w garnku żeliwnym czy jezt to konieczne (bo przeciez garnek jest przykryty pokrywka?). <br />Pozdrawiam<br />GucioAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-17037578005934619082011-05-14T16:32:30.286+02:002011-05-14T16:32:30.286+02:00Witam
Po pierwsze dziękuję za ten blog. Już jaki...Witam <br /><br />Po pierwsze dziękuję za ten blog. Już jakiś czas temu się przymierzałam do domowego chlebka, ale nie miałam śmiałości na próbę. Dzięki Twoim jasnym opisom spróbowałam tego chlebka i się udało. Teraz moja rodzina chce ten chlebek jeść co dzień, a ja przymierzam się do zrobienia go na zakwasie. Wyprodukowałam zakwas pszenny, i zastanawiam się czy da się z nim zrobić ten chlebek, a jeśli tak to jaką ilość go dać by zastąpić drożdże. Zakwas ma już tydzień jak nie więcej, i bąbelkuje, więc chyba pracuje na siebie dobrze. ;)<br /><br />Co do poprzedników i ich prób w formach. Ja piekę chlebek w tortownicy i wychodzi też dobry. Wygoda polega na tym, że łatrwo go wyjąć przy pomocy klipsa. W tortownicy daję podwójną porcję ciasta.<br /><br />Poza tym chlebek ten wychodzi też z mąką żytnią. Daję wtedy pół na pół pszenna + żytnia. To tak dla urozmaicenia. <br /><br />Teraz jestem na etapie poszukiwania taniej mąki w większych ilościach. Może ktoś ma dojścia do dobrych sprzedawców w okolicy Pruszkowa, Grodziska Mazowieckiego? <br /><br />Może być młyn, market, albo jakaś piekarnia...<br /><br />Bo teraz nie możemy żyć bez chlebowego aromatu i jego prawdziwego smaku.<br /><br />Pozdrawiam serdecznie wszystkich twórców domowego chleba :)All 4 your childhttps://www.blogger.com/profile/04568395936216956207noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-1387261015501611212011-02-25T08:10:58.692+01:002011-02-25T08:10:58.692+01:00Mam jeszcze pytanie, czy jeśli użyję ziół suszonyc...Mam jeszcze pytanie, czy jeśli użyję ziół suszonych, to dodać ich więcej, by chlebek był aromatyczny?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-30132038505284739132011-02-23T18:20:13.995+01:002011-02-23T18:20:13.995+01:00Jakie zioła dodać, by wyszedł najlpszy? :)Jakie zioła dodać, by wyszedł najlpszy? :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-55887879246517612892011-02-07T12:12:28.565+01:002011-02-07T12:12:28.565+01:00Lisko na Twoja stronę trafiłam przypadkowo szukają...Lisko na Twoja stronę trafiłam przypadkowo szukając przepisu na bułeczki drożdżowe i...zakochałam się!! <br />W Polsce brakuje mi piekarni z prawdziwego zdarzenia gdzie oprócz zwykłego pszennego chleba można znaleźć takie przysmaki jakie Ty serwujesz!!<br />Jestem pod wrażeniem tak wielu przepisów chleba, bagietek, bułeczek, przepisów prostych i tych trudniejszych, z figami, oliwkami, na słodko i na słono. Do tej pory takie cudeńka jadłam tylko we Francji. Teraz jest to moja ulubiona strona w sieci:)<br />Dwa dni temu upiekłam pierwszy w życiu chleb – był to fiński Hätäleipä niestety mi nie wyszedł:( Ale nie podałam się, dziś wzięłam za chlebek z ziołami i...udało się !!!!!! Hura!<br />Jest wyśmienity, pyszny i jestem pod wrażeniem ze z własnego piekarnika chleb tak dobrze smakuje!<br />Fajnie ze masz taką pasję i się z nią dzielisz.<br />Dziękuję Ci bo już nie będę szukać piekarni z fajnymi chlebkami tylko sama będę przyrządzać te pyszności:)Aganoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-33873675116268071712011-01-31T16:57:58.801+01:002011-01-31T16:57:58.801+01:00Pierwszy raz w życiu upiekłam chleb.
Wybrałam ten ...Pierwszy raz w życiu upiekłam chleb.<br />Wybrałam ten przepis i nie żałuję.<br />Chlebek jest pyszny,chrupiący i bardzo aromatyczny :)))<br />Piekłam w keksówce.Espressohttps://www.blogger.com/profile/14057942248580666388noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-81276711452985530652011-01-04T10:02:51.339+01:002011-01-04T10:02:51.339+01:00Lisko,
Czy garnek żeliwny emaliowany w środku też ...Lisko,<br />Czy garnek żeliwny emaliowany w środku też się nadaje do pieczenia chleba?<br />Mam taki jeden piękny czarny na oku, ale szkoda mi pieniążków jeśli w nim chleba nie upiekę. Mój obecny garnek żeliwny jest trochę za duży, ale chleb zawsze wychodzi pyszny, tylko trochę płaski:)<br />pozdrawiam!pies_pianistahttps://www.blogger.com/profile/04950473035288637289noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-51729793459021497402011-01-02T23:28:28.728+01:002011-01-02T23:28:28.728+01:00Mag,
może winny jest piekarnik? Można spróbować pi...Mag,<br />może winny jest piekarnik? Można spróbować piec w keksówce, na niższej temperaturze np. 180 st C. Można też skrócić początkowy czas pieczenia na wysokiej temperaturze lub jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryć go folią i dopiekać pod nią.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.com