tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post3038686132782002014..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Mój ulubiony chlebLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger318125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-48767328577079126312017-02-03T19:28:19.450+01:002017-02-03T19:28:19.450+01:00Uwielbiam Twojego bloga, ten przepis i ten chleb. ...Uwielbiam Twojego bloga, ten przepis i ten chleb. Czasem mi się udaje, czasem nie, ale właśnie chlebek rośnie, a piekarnik się nagrzewa. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam. KarolinaMadKahttps://www.blogger.com/profile/01001156569944454158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-33276948858693867172016-08-30T15:06:58.126+02:002016-08-30T15:06:58.126+02:00Ten chleb jest przepyszny. Pieklam kilka razy i ni...Ten chleb jest przepyszny. Pieklam kilka razy i nigdy mnie nie zawiodl! Polecam goraco.Martahttps://www.blogger.com/profile/13200053515004645550noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-10550678645005206402016-06-26T20:43:26.669+02:002016-06-26T20:43:26.669+02:00Lisko dzieki, pieke ten chleb co tydzien, jest wsp...Lisko dzieki, pieke ten chleb co tydzien, jest wspanialy. Mam pytanie ( czy mozna go zrobic w tradycyjnym piecu chlebowym?) znajomy zbudowal piec i poprosil mnie o pomoc w pieczeniu w tym cudzie. Lisko mialas doczynienia z takim piecem? To juz kolejny etap wtajemniczenia i nie wiem jak sie do tego zabrac. Pomocy ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10189439946814568890noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-13892237413320504332015-09-29T12:20:55.256+02:002015-09-29T12:20:55.256+02:00Piekę ten chleb od ponad 5 lat.Zastępuję około 70 ...Piekę ten chleb od ponad 5 lat.Zastępuję około 70 procent mąki maką 2000 lub 1850 i też wyrasta ale trzeba mieć mocny zakwas. Do pierwszego wyrastania używam tylko pełnoziarnistej. I cenna informacja - chleb fermentowany żytnio-pszenny jest praktycznie pozbawiony glutenu. Po fermentacji dłuzszej niż 7 godzin zostaja go śladowe ilosci. Może dla osób z zerowa tolerancją to za dużo ale ja choruje na chorobę autoimmunologiczną wrzodziejące zapaleni jelita grubego i od momentu w którym zaczęłam piec i jeść ten chleb przeszłam w stan remisji choroby. Porównała wyniki kolonoskopi i obszar zajęty stanem zapalnym zmniejszył się o ok. 90%. To potwierdza, że ten chleb jest praktycznie bezglutenowy. Gluten i często mleko są głównymi czynnikami chorób autoimmunologicznych.Wprowadziła też inne zmiane, ale moim zdaniem, jest najistotniejsza. Dziękuję za fantastycznego bloga.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/06893797337662379355noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-65391479595619642482015-05-07T19:53:53.959+02:002015-05-07T19:53:53.959+02:00Witaj. Upiekłam chlebek, jest pyszny lecz to dopie...Witaj. Upiekłam chlebek, jest pyszny lecz to dopiero mój drugi na zakwasie więc moje zdanie się nie liczy. Jakbyś mogła zerknąć i ocenić stan, wyrośnięcie i dziury to byłabym wdzięczna :) Poza tym piękne masz wypieki :)Kocham Lubię Gotujęhttps://www.blogger.com/profile/06118917553577521025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-26847334598521537512015-01-08T17:09:16.830+01:002015-01-08T17:09:16.830+01:00sukces!!!sukces!!!ewciaK:)https://www.blogger.com/profile/00892117174331843937noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-83905974583791860192015-01-08T13:53:03.230+01:002015-01-08T13:53:03.230+01:00piekę go już drugi raz. on rośnie a ja czekam... :...piekę go już drugi raz. on rośnie a ja czekam... :) za 1szym razem był pyszny ale zakalec jak się patrzy, ale miała b.młody zakwas i nie dałam mu czasu wyrosnąć w blaszce. teraz jestem pełna nadziei i cierpliwości. super przepis- dzięki!! :) tylko czy liska jeszcze tu zagląda...???<br />ewcia:)ewciaK:)https://www.blogger.com/profile/00892117174331843937noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-36183850139486743532014-11-22T19:16:55.397+01:002014-11-22T19:16:55.397+01:00To mój pierwszy raz z tym chlebem, ale jak najbard...To mój pierwszy raz z tym chlebem, ale jak najbardziej udany :) Rósł w foremce trochę dłużej, ale jest przepyszny!!! Dziękuję :) Nie dziwi mnie, że ulubiony :) Oto wyniki: http://seefood-eatit.blogspot.com/2014/11/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html <br /><br />Pozdrawiam!iceladybughttps://www.blogger.com/profile/14229685454978547352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-8959501685542693062014-10-31T23:40:01.028+01:002014-10-31T23:40:01.028+01:00Skusiłam się - zrobiłam. Wspaniały - dziękuję!
Już...Skusiłam się - zrobiłam. Wspaniały - dziękuję!<br />Już pierwszy był super - na zakwasie wyhodowanym z Twojego przepisu. Teraz piekę je minimum dwa razy w tygodniu. Mieszam maki, każdy jest trochę inny i każdy jest super. Coraz pyszniejszy, może to kwestia dojrzewania zakwasu:-) Moja ulubiona wersja to w zaczynie połowa mąki żytniej 2000 i połowa pytlowej 720. Do ciasta daję też pytlową i orkiszową 1850. Zazwyczaj daję więcej zakwasu i drożdży mając nadzieję na szybszy efekt, bo nie mogę się doczekać, bo to i tak prawie doba:) Ładnie rośnie ciasto, potem w formach do pieczenia. Tylko nigdy mi nie rośnie już w piekarniku i zastanawiam się dlaczego (?). Ustawiam na 230 potem zmniejszam. Przed wstawieniem spryskuje wodą piekarnik…Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11704437650823259283noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-13412535951243303872014-08-22T22:57:01.989+02:002014-08-22T22:57:01.989+02:00Lisko,
Zrobiłem chleb i wyszedł idealnie jak Twój....Lisko,<br />Zrobiłem chleb i wyszedł idealnie jak Twój. Bardzo pyszny, sprężysty. Mam tylko jeden problem gdyż już po 1 dniu skórka zrobiła się bardzo twarda. Nie przypaliłem jej gdyż dbałem o czas pieczenia. Czy ty kwestia złego przechowywania? Chleb był przykryty ściereczką.<br />Będę wdzięczny za odpowiedź.<br />Pozdrawiam!Łukaszhttps://www.blogger.com/profile/01762127349887461271noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-66509848472253317852014-07-27T10:23:00.663+02:002014-07-27T10:23:00.663+02:00Lisko - dlaczego w niektórych przepisach jest napi...Lisko - dlaczego w niektórych przepisach jest napisane żeby robić zaczyn, a w innych po prostu dodać sam zakwas i to w większej ilości?<br /><br />Zawsze mam obawy że z skoro do zaczynu wezmę i użyje 2 łyżki zakwasu to może to być za "słabe" :-)<br /><br />Wyprowadź mnie proszę z błędnego myślenia.. <br /><br />TOMEKTomek Zajdelhttps://www.blogger.com/profile/03539177081791147312noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-42805674278133456432014-07-09T09:25:01.791+02:002014-07-09T09:25:01.791+02:00Witaj Lisko.
Upiekłam wczoraj ten chlebek. Jest po...Witaj Lisko.<br />Upiekłam wczoraj ten chlebek. Jest po prostu przepyszny. Dziękuję Ci bardzo za przepis.<br />Pozdrawiam serdecznie.CO MI W DUSZY GRAhttps://www.blogger.com/profile/13697483707355917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-50490568951739503892014-05-22T08:12:33.408+02:002014-05-22T08:12:33.408+02:00Moje pierwsze podejscie do chleba i chyba juz nieu...Moje pierwsze podejscie do chleba i chyba juz nieudane. Zaczyn stał całą noc i nic..nie drgnął:( W sumie to nie wiem czy juz na samym początku jego konsystencja była ok, gdyż po połączeniu zakwasu z mąką i woda miałam bardzo gęste ciasto (zaczyn).<br />Nie wiem czy powinnam kontynuowac ciasto własciwe, czekac jeszcze dłużej z tym zaczynem, czy wyrzucić wszystko i zacząć od poczatku?? będę wdzięczna za szybką odpowiedź.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17365710787560056140noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-45212995529298694012014-03-23T13:02:40.501+01:002014-03-23T13:02:40.501+01:00Zrobiłam tylko z mąki żytniej, zaryzykowałam i był...Zrobiłam tylko z mąki żytniej, zaryzykowałam i był pycha...raz dwa zniknął.<br />Dziękuję za przepisy ;)Donahttps://www.blogger.com/profile/16988625959622138613noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-19402672698712060302014-03-22T16:26:05.890+01:002014-03-22T16:26:05.890+01:00Czy można zrobić ten chlebek tylko z mąki żytniej ...Czy można zrobić ten chlebek tylko z mąki żytniej typ 720 bez mąki pszennej?<br />Bo się zapomniałam i zrobiłam tu pokazany zaczyn i teraz nie wiem co robić, nie chciałam mieszanego...gapa ze mnie :DDonahttps://www.blogger.com/profile/16988625959622138613noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-69115191991001717312014-02-17T21:53:01.339+01:002014-02-17T21:53:01.339+01:00BARDZO PRECYZYJNIE I MERYTORYCZNIE OPRACOWANE: INT...BARDZO PRECYZYJNIE I MERYTORYCZNIE OPRACOWANE: INTELIGENTNE! *****<br />ZOBACZ TAKŻE INNY PRZEPIS.<br />________________________________________________________________<br />CHLEB NA NADCIŚNIENIE-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥<br /><br />9.TEMAT. <br />CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA NADCIŚNIENIE-IRL (MINI CHLEBKI). *****<br /><br />SKŁADNIKI:<br />Kasza jaglana __800g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. <br /><br />PRZYPRAWY TO: <br />Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. <br /><br />UGOTOWANA KASZA (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIA WTEDY: <br />Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). <br /><br />DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZĘ WRAZ Z OTRĘBAMI:<br />I z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.<br /><br />ISTOTNE: <br />Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.<br /><br />________________________________________________________________<br />AnCohttps://www.blogger.com/profile/17446648433036186387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-49715941075134449482013-12-30T16:45:39.902+01:002013-12-30T16:45:39.902+01:00Witaj Lisko, podchodziłam do tematu zakwasu już wi...Witaj Lisko, podchodziłam do tematu zakwasu już wielokrotnie, jednak dotychczas nie chciał on ze mną współpracować. Albo może ja nie byłam gotowa na nowego członka rodziny :-) Tak czy inaczej, udało mi się tuż przed Wigilią zrobić "Twój ulubiony chleb". Dawno domowy chleb (a piekę sporo tych na drożdżach) nie ucieszył nas i nie smakował tak jak ten na zakwasie. Dziękuję za inspirację!<br />Ania Unknownhttps://www.blogger.com/profile/06926236963400826775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-29054180692563922312013-12-09T10:19:28.992+01:002013-12-09T10:19:28.992+01:00Witam!:)
Czy mogę cały chleb upiec na mące zytniej...Witam!:)<br />Czy mogę cały chleb upiec na mące zytniej pytlowej? albo jakiejkolwiek żytniej? jak to się ma na jakość lub strukturę chleba;)<br />pozdrawiam!<br />Przepiękny blog, b pomocny:)guziqhttps://www.blogger.com/profile/03351832077294143432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-65828099255395468852013-11-26T23:41:56.783+01:002013-11-26T23:41:56.783+01:00Dziękuję za przepis. Chleb się udał, choć pomyliła...Dziękuję za przepis. Chleb się udał, choć pomyliłam z innym przepisem i niepotrzebnie ciasto rozłożyłam do dwóch foremek. Poza tym użyłam mąki z pełnego przemiału. Wyszło rewelacyjnie. Biegnę nastawiać następny zaczyn. :) PozdrawiamMadKahttps://www.blogger.com/profile/01001156569944454158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-75205126644311511842013-11-24T08:28:02.865+01:002013-11-24T08:28:02.865+01:00Witam,
mam pytanie o ustawienia piekarnika...czy ...Witam, <br />mam pytanie o ustawienia piekarnika...czy włącza się termoobieg przypieczeniu chleba???<br /><br /><br />PozdrawiamCoolturkahttps://www.blogger.com/profile/03452359908866463907noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-32128725339087827272013-04-13T21:36:54.194+02:002013-04-13T21:36:54.194+02:00Lisko, dziś odważyłam się na ten chlebek z Twojego...Lisko, dziś odważyłam się na ten chlebek z Twojego bloga i moja rodzina jest zachwycona. pierwszy raz piekłam na zakwasie i wszystkim bardzo smakował. dziękuję :)mama_czterechhttps://www.blogger.com/profile/02741332573538364872noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-85478671495464884432013-03-25T09:41:48.600+01:002013-03-25T09:41:48.600+01:00Od dziś to chyba i mój ulubiony chleb. Wyszedł nap...Od dziś to chyba i mój ulubiony chleb. Wyszedł naprawdę wspaniale. Pierwszy raz zdarzyło mi się, żeby chleb miał tak piękne dziurki w środku, być może to kwestia tego "spokojnego" wyrastania. W smaku przepyszny. :)Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/01535764813563508896noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-42773294700028937552013-02-06T21:36:54.462+01:002013-02-06T21:36:54.462+01:00Czy jest możliwość wydrukowania przepisu? TeresaCzy jest możliwość wydrukowania przepisu? TeresaTeresahttps://www.blogger.com/profile/15379670909589562969noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-1978788323428427002013-02-04T06:00:23.272+01:002013-02-04T06:00:23.272+01:00Jest 5 rano, spać nie mogę wiec zajadam świeżo upi...Jest 5 rano, spać nie mogę wiec zajadam świeżo upieczony chleb.To mój pierwszy chleb na zakwasie.Przepyszny, taki jak lubię wilgotny i pod każdym względem idealny!Dziękuje Lisko i pozdrawiam:)olahttps://www.blogger.com/profile/03481339974024120008noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-47418848782450056082013-01-30T15:07:57.675+01:002013-01-30T15:07:57.675+01:00Witaj Lisko,
mam pytanie. Przepraszam jeśli jest t...Witaj Lisko,<br />mam pytanie. Przepraszam jeśli jest to juz gdzieś w komenatarzach ale z niemowlęciem nie jestem w stanie przekopać się przez 300...<br />Upiekłam właśnie ten chleb. Wszystko jak w przepisie. Niestety po upieczeniu (piekłam o 10 min dłużej bo mój piec tak ma) okazało się, że owszem z wierzchu pięknie ale środek surowy:( Zdradziła to dziura powstała po oderwaniu się skórki przyklejonej do keksówki. Wsadziłam bez form do pieca z powrotem i dopiekam ale pewnie zakalec jest już i tak:( Co mogło pójść nie tak? Piekłam ostatnio orkiszowy z miodem i jest super. Ulubiony tez piekłam ale w innym piekarniku i w garnku rzymskim/żeliwnym a tu nie mam i robie w keksówce. Poradź. Uznać to za wypadek i się nie zrażać? Piec dłużej? W innej temperaturze? Pozdrawiam, M. wzgorzeczarownichttps://www.blogger.com/profile/10686770518271442794noreply@blogger.com